ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië krijgt geleidelijk meer vat op ons weer. Het heeft aanvankelijk een zwakke uitloper tot boven onze omgeving, maar die wint aan kracht. Het hoog zoekt daarbij geleidelijk verbinding met het Azorenhoog en vanaf morgen vindt een fusie tussen beide plaats. Daartussen zitten nog enkele storingen gewrongen die vooral morgen en maandag nog boven onze omgeving kunnen liggen, maar die lossen daarbij snel verder op. Vervolgens krijgen we enkele dagen met een naar noordoost draaiende stroming waarbij de gordel van hogedruk minder warme, maar wel droge lucht aanvoert vanuit het noordoosten. Onder invloed van toenemende depressie-activiteit op de Atlantische Oceaan wordt het hogedrukbastion daarbij geleidelijk weggedrukt naar het zuiden waarbij in de tweede helft van de week lagedrukgebieden aan invloed winnen. Het Europese model voorziet daarbij tegen de tweede weekhelft een overgang naar ontstuimig herfstweer met intense periode van regen en meer wind. Dat zie je duidelijk aan de pluim hieronder. Merk op dat dit geen zekerheid is want de operationele run zit bijna helemaal onderaan in het ensemble en heeft niet zoveel steun. Ook het Amerikaanse model moet hier niet van weten en laat een totaal andere oplossing zien met aanhoudend invloed van hogedrukgebieden. Er is dus niet zoveel met zekerheid te zeggen over het weer op langere termijn en het kan momenteel een beetje alle kanten op.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lost de in de voorbije nacht ontstane nevel en mist geleidelijk weer op. Dat is vanochtend al vlotter gegaan dan voorzien, zodat de zon er snel is doorgeraakt en dat blijft zo. We krijgen de rest van de dag een mix van veel zon met brede opklaringen en wat wolkenpartijen die er af en toe doorheen kunnen wandelen. Het is daarbij rustig met een zwakke zuidoostelijke tot oostelijke wind en temperaturen die vanmiddag landinwaarts kunnen oplopen naar een 21 tot 23 graden. Ook aan zee wordt het gemakkelijk een 21 graden. Later vandaag trekt de wind geleidelijk wat aan in kracht.

In de nacht naar zondag is het dan wisselend bewolkt met minima rond een 10 tot 12 graden. Aanvankelijk zijn er nog brede opklaringen, maar later in de nacht schuift er meer bewolking binnen.

Morgen:

Morgen hebben we last van enkele zwakke storingen die in de buurt zitten. Erg actief oogt het allemaal niet, maar wat tijdelijke lichte regen of een heel licht buitje zou al eens kunnen. Vooral in het westen dan, maar hoe dichter het komt, hoe minder waarschijnlijk dat lijkt en het zit er dik in dat het gewoon overal droog blijft. Er zijn dus wel meer wolken dan vandaag. De maxima halen desalniettemin toch nog een 20 tot 22 graden bij een wat aantrekkende noordoostelijke wind.

In de avond en nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en is een klein lokaal buitje niet onmogelijk. Minima dan rond 13 graden.

Overmorgen:

Maandag is er eerst nog veel bewolking, later in de middag zijn er weer brede opklaringen die vanuit het noordoosten binnenkomen met flink wat zonneschijn. Een naar noordoost gedraaide wind voert dan wat minder warme lucht aan met een wat schraler gevoel overdag, maar toch halen we nog gemakkelijk een graad of 20.

Later:

Dinsdag wordt een mooie, maar wat minder warme dag. Er is veel zon en we halen landinwaarts nog wel een graad of 20, maar een schrale noordoostenwind zorgt voor een wat koeler gevoel.

Samenvatting:

Vandaag is de nevel en mist snel en vlot opgetrokken en krijgen we een vrij aardige dag met brede opklaringen en veel zon, afgewisseld met wat wolkenvelden. We halen zachte maxima tussen 21 en 23 graden bij een overdag geleidelijk wat aantrekkende zuidoostelijke tot oostelijke wind.

Geert, zaterdag 18 september, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …