ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied ten zuiden van Zweden trekt verder oostwaarts. Ook op de Atlantische Oceaan vinden we lagedrukgebieden terug. Boven Scandinavië ligt dan weer een hogedrukgebied dat een uitloper heeft tot over onze omgeving. Deze uitloper wint aan kracht en zal in de loop van het weekeind en begin volgende week verbinding proberen te maken met het Azorenhoog. In het weekeind weten wel nog enkele verzwakte storingen tot in onze buurt door te dringen of komen net ten westen van ons tot stilstand, maar zonder veel erg. Begin volgende week gaan beide hogedrukgebieden een alliantie aan, maar … in tegenstelling tot alle vorige oplossingen, gaan zo goed als alle hoofdmodellen er nu van uit dat deze fusie van beide hogedrukgebieden zal mislukken en en dat lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan door deze hogedrukgordel zullen breken met als gevolg in de tweede helft van de week een overgang naar herfstweer. In de pluim is dat nog niet zo goed te zien omdat er ook andere oplossingen zijn waarin de hogedruk wel stand houdt. De operationele run zit hierbij redelijk laag in het ensemble en krijgt niet zo veel steun, maar toch. Het is dan ook nog even afwachten wat volgende runs brengen om met meer zekerheid uitspraken te doen over het weer in de tweede weekhelft, maar het zou best kunnen dat we op veel koeler herfstweer overschakelen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met nevel en mist die de voorbije nacht is ontstaan en vanochtend lokaal erg dicht kan zijn. Deze lost geleidelijk aan op en wat volgt, is een vrij rustige dag met een mix van wat wolken en brede opklaringen. Met flink wat zon scoren we dan vanmiddag vrij normale maxima rond of vooraan de 20 graden. De naar zuid tot zuidoost tot zelfs oost draaiende wind waait daarbij meest zwak tot hoogstens matig.

In de avond en nacht zorgen brede opklaringen er voor dat er opnieuw nevel en mist zal ontstaan. Die kan tegen morgenochtend weer vrij dicht worden met zichtbaarheden die lokaal weer flink kunnen teruglopen. De minima zitten tegen de ochtend weer rond een 10-tal graden bij een zwakke naar oost draaiende wind.

Morgen:

Morgen lost de nevel en mist geleidelijk weer op. Die kan daarbij tijdelijk overgaan in lage stratusbewolking zodat de zon er wat langer kan overdoen om er weer door te geraken. Later op de dag breekt ze wel door, al zouden er dan tijdelijk weer meer wolken kunnen verschijnen door schampende storingen, al zullen er zeker ook wel nog opklaringen zijn. Het blijft wel volledig of zo goed als volledig droog.  Afhankelijk van de hoeveelheid zon die er door geraakt zitten de maxima dan rond of vooraan de 20 graden bij een zwakke tot matige naar noordoost draaiende wind.

In de nacht naar zondag is het dan wisselend bewolkt met minima rond een 12-13 graden.

Overmorgen:

Ook op zondag hebben we last van enkele zwakke storingen die in de buurt zitten. Erg actief oogt het allemaal niet, maar wat tijdelijke lichte regen of een heel licht buitje zou al eens kunnen. Vooral in het westen dan, maar hoe dichter het komt, hoe minder waarschijnlijk dat lijkt. Het blijft dan ook zo goed als zeker droog. De temperaturen blijven rond een graad of 20 zitten.

Later:

Maandag zijn er weer brede opklaringen met flink wat zonneschijn. Een naar noordoost gedraaide wind voert dan wat minder warme lucht aan met een wat schraler gevoel overdag, maar toch halen we nog gemakkelijk een graad of 20.

Samenvatting:

Het is vandaag eerst flink mistig en nevelig. Die lossen geleidelijk op, maar dat kan een tijdje duren. Nadien komen er brede opklaringen en vanmiddag is het dan vrij zonnig met enkele wolkenvelden. De maxima zitten daarbij rond een 20-21 graden met een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Vanavond en vannacht duikt er opnieuw mist op!

Geert, vrijdag 17 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …