ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied in de buurt van Denemarken trekt snel verder oostwaarts weg. Ons weer wordt hierbij beïnvloed door een uitloper van het Azorenhoog die zich vanaf het westen over onze regio uitbreidt. Ook boven Scandinavië loopt de luchtdruk intussen fors op. De uitloper van het Azorenhoog blijft de komende dagen over onze omgeving liggen en zorgt voor vrij rustig weer. Die uitloper is echter niet sterk genoeg om weerstand te bieden aan enkele oude en verzwakte fronten die in de loop van het weekeind tot over onze omgeving wandelen. Na het weekeind probeert het Azorenhoog verbinding te maken met het Scandinavische hoog. Iets wat in de nieuwe week ook gaat lukken waardoor bij ons de stroming dan naar het noordoosten gaat en er koelere, maar drogere lucht aangevoerd wordt. Dit scenario zou wel eens tot lang in de nieuwe week (de hele week?) in stand kunnen blijven. Dit zie je ook duidelijk aan de (zeer droge) pluim waarin je tot in lengte van dagen een sterke dagelijkse gang ziet. Typisch voor een aanvoer van droge en heldere lucht met veel zon en vrij aangename maxima, maar wel koelere minima:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we dan geleidelijk terecht onder een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Dat zal bij dan bij ons tot een vrij normaal septemberweer leiden met maxima die rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Het weerbeeld zelf is vrij zonnig met wat verspreide wolkenvelden. De dag start daarbij met veel zon, maar gaandeweg duiken er wel weer wat wolkenpartijen op. De wind waait zwak tot matig en heeft een voorkeur voor een westelijke tot zuidwestelijke richting, maar dat is niet uitgesproken zo.

In de avond en nacht koelt het sneller af en gaan de minima tegen de ochtend uitkomen rond een 10-tal graden landinwaarts. Er kan wat nevel of mist opduiken tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen is een vrij rustige dag met een mix van wat wolken en brede opklaringen. Met flink wat zon scoren we dan vrij normale maxima rond of vooraan de 20 graden. De naar zuid tot zuidoost tot zelfs oost draaiende wind waait daarbij meest matig.

In de avond en nacht naar zaterdag verschijnt er meer bewolking. Die hangt samen met enkele zwakke fronten die in het weekeind tot onze omgeving weten door te dringen. De minima zitten dan ook weer wat hoger.

Overmorgen:

Zaterdag zouden er tijdelijk weer meer wolken kunnen verschijnen door schampende storingen, al zullen er zeker ook wel nog opklaringen zijn. Het blijft wel volledig of zo goed als volledig droog. Komt de storing iets dichterbij, dan zou er eventueel tijdelijk wat lichte regen of een buitje kunnen vallen. Afhankelijk van de hoeveelheid zon die er door geraakt zitten de maxima dan rond of vooraan de 20 graden.

Later:

Ook op zondag hebben we last van enkele zwakke storingen die in de buurt zitten. Erg actief oogt het allemaal niet, maar wat tijdelijke lichte regen of een heel licht buitje zou al eens kunnen, maar de droge perioden gaan zeker overheersen. De temperaturen blijven rond een graad of 20 zitten.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mix van wolken en brede opklaringen. Het is daarbij vrij rustig met een zwakke tot matige wind met een voorkeur voor west tot zuidwest. De maxima lopen op tot rond de 20 graden aan zee, 21 landinwaarts.

Geert, donderdag 16 september, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …