ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie ligt vanochtend vlak in onze buurt. Het lagedrukgebied heeft een storing met zich mee die door onze omgeving trekt, maar vooral boven het oosten van het land en landinwaarts nog voor verspreide buien zorgt. Het koufront van dit laag trekt later vanochtend geruisloos van west naar oost door onze omgeving waarna we geleidelijk in drogere en koelere lucht terechtkomen. Het laag trekt vervolgens naar het noorden van de Noordzee en zo verder naar Scandinavië. Daarachter wordt de stroming tijdelijk meer noordwest, maar door een snelle opbouw van een uitloper van het Azorenhoog, draait die al gauw weer terug naar zuidwest. Vervolgens bouwt zich boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied op wat dan voor een naar oost draaiende stroming zou zorgen. De diverse modellen en runs komen echter telkens met verschillende oplossingen wat betreft de ligging van dit hoog op langere termijn. Het blijft sowieso met zwaartepunt boven Scandinavië liggen, maar het probeert ook verbinding te maken met het Azorenhoog. Afhankelijk van de precieze positie van dit hoog krijgen we sowieso overwegend droog weeg, maar af en toe komt er misschien toch een staart van een storing door. Verder is de precieze ligging van het hoog ook bepalend voor de aangevoerde luchtsoort. Die is eerst nog vrij zacht, maar het Europese model kiest er nu voor om volgende week geleidelijk met een naar oost draaiende wind koelere lucht aan te voeren. Er is dus wel wat onzekerheid over de temperaturen en dat zie je in de pluim. De operationele run kiest voor wat minder hoge temperaturen, maar er zijn ook andere oplossingen in de pluim aanwezig. We zien wel telkens een grote dagelijkse gang, wat wijst op een open weertype:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag knapt het weer dan geleidelijk weer op, maar toch zijn er eerst nog veel wolken met mogelijk nog wat regen of een bui. Die kans is het grootste in het oosten van de regio, landinwaarts dus. In het westen is het veel droger of volledig droog al is een lichte bui daar niet volledig uitgesloten. De buienkans neemt echter snel af naarmate de dag vordert. Vanmiddag verschijnen er dan geleidelijk opklaringen die breder worden naarmate de dag gaat vorderen. De dag start met erg zachte temperaturen rond 16-17 graden, maar die lijn trekken we niet door. De maxima vallen immers terug tot waarden die landinwaarts maximaal vooraan de 20 graden geraken. Aan zee is dat maar een 18-19 graden. Verder is het eerst rustig met een zwakke wind, maar die trekt overdag naar noord tot noordwest en wakkert geleidelijk aan. Die kan vanmiddag dan ook tijdelijk vrij krachtig worden, zeker aan de kust.

In de avond en nacht is het dan droog, rustig en wisselend bewolkt. De minima gaan lager zitten dan tijdens de voorgaande nacht en dalen geleidelijk aan naar een 12 à 13 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen komen we dan geleidelijk weer terecht onder een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Dat zou bij dan bij ons tot een vrij normaal septemberweer leiden met maxima die rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Het weerbeeld zelf is vrij zonnig met wat verspreide wolkenvelden.

In de avond en nacht koelt het sneller af en gaan de minima tegen de ochtend uitkomen rond een 10-tal graden landinwaarts. Er kan wat nevel of mist opduiken tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag is een vrij rustige dag met een mix van wat wolken en brede opklaringen. Met flink wat zon scoren we dan vrij normale maxima rond of vooraan de 20 graden. De naar noordoost tot zelfs oost draaiende wind waait daarbij meest matig.

Later:

Zaterdag zouden er tijdelijk weer meer wolken kunnen verschijnen door schampende storingen, maar zeker is dat nog niet. Het blijft wel volledig of zo goed als volledig droog. Komt de storing iets dichterbij, dan zou er eventueel tijdelijk wat lichte regen of een buitje kunnen vallen. Afhankelijk van de hoeveelheid zon die er door geraakt zitten de maxima dan rond of vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Er zijn vandaag eerst veel wolken met vooral landinwaarts nog een bui. Overdag trekt de bewolking geleidelijk weg en later vanmiddag komt er ruimte voor opklaringen die vanaf de kust gaan binnenwaaien. Tegelijk trekt de noordelijke tot noordwestelijke wind daarbij aan, aan zee zelfs tot vrij krachtig à krachtig. De dag start zacht, maar veel meer dan 18-19 graden aan zee tot rond de 20 landinwaarts wordt het niet.

Geert, woensdag 15 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …