ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied in de Golf van Biscaje koerst naar het noorden. Het zorgt tijdelijk voor een zuidelijke stuw van warme lucht, maar deze is ook onstabiel. Het lagedrukgebied stuurt een aantal fronten en buienlijnen naar onze regio die vanaf vanmiddag kunnen zorgen voor perioden van (onweers)buien en regen. Het laag trekt vervolgens naar het noorden van de Noordzee en zo verder naar Scandinavië waarbij morgen nog een koufront en backbent-occlusie passeren. Daarachter wordt de stroming tijdelijk meer noordwest, maar door een snelle opbouw van een uitloper van het Azorenhoog, draait die al gauw weer terug naar zuidwest. Tegen het eind van de week zitten we dan in een zuidwestelijke stroming en dat is een scenario dat wel eens erg lang zou kunnen gaan duren. We zien dat duidelijk in de pluim terug met tot in lengte van dagen een vrij normale septembertemperatuur en zo goed als droge omstandigheden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Voor vandaag zijn de vooruitzichten snel minder geworden. We komen tijdelijk wel weer in een erg warme zuidelijke stroming terecht met aanvoer van veel zachtere lucht, maar er komen al snel wolken opzetten met een stijgende kans op regen- en onweersbuien. De warmte zal dus van zeer korte duur zijn met even een snelle piek die tot een flink stuk in de 20 graden gaat zitten. Mogelijk zelfs met pieken van 23-24 graden, maar dat zal dus niet lang duren. Eens de buien inzetten dalen de temperaturen uiteraard een flink stuk. Er is daarbij ook niet veel ruimte voor de zon. Die moet het al van in de vroege ochtend afleggen tegenover flink wat wolkenvelden die vanuit het zuidwesten doortrekken. Eerst zijn dat vooral hoge en middelhoge wolken, maar later vanochtend en zeker na de middag komen daar ook stapelwolken bij en buien. Dat kunnen onweersbuien zijn, maar de meest felle buien lijken toch eerder voor de meer oostelijke regio’s van ons land te zijn, alhoewel met onweer weet je nooit. Vanmiddag dus een aantal verspreide buien, lokaal mogelijk een felle bui en die trekken geleidelijk verder noordoostwaarts.

Vanavond is nog een bui mogelijk, maar de meeste zijn dan al oostwaarts weg getrokken. In de nacht naar woensdag valt er lokaal nog een enkele bui, maar de meeste plekken houden het dan droog. De minima blijven wel vrij hoog zitten, rond 14-15 graden, bij een naar west tot zuidwest draaiende wind.

Morgen:

Morgen knapt het weer dan geleidelijk weer op, maar toch zijn er eerst nog veel wolken met mogelijk nog wat regen of een bui.  De buienkans neemt echter snel af naarmate de dag vordert. De maxima vallen dan terug tot waarden vooraan de 20 graden bij een naar noord tot noordwest draaiende wind. Die kan tijdelijk vrij krachtig worden, zeker aan de kust.

In de avond en nacht is het dan droog, rustig en wisselend bewolkt.

Overmorgen:

Tegen donderdag komen we dan geleidelijk weer terecht onder een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Dat zou bij dan bij ons tot een vrij normaal septemberweer leiden met maxima die rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Het weerbeeld zelf is vrij zonnig met wat verspreide wolkenvelden.

Later:

Vrijdag is een vrij rustige dag met een mix van wat wolken en brede opklaringen. Met flink wat zon scoren we dan vrij normale maxima rond of vooraan de 20 graden. De zuidwestelijke wind waait daarbij meest matig.

Samenvatting:

Er zijn vandaag veel wolken, maar desondanks wordt het snel en tijdelijk vrij warm met maxima tot rond 23-24 graden. De bewolking neemt echter toe en vanmiddag zijn een aantal verspreide regen- en onweersbuien mogelijk. Lokaal kan dat een felle bui zijn. De zuidelijke wind draait tegen de avond naar zuidwest.

Geert, dinsdag 14 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …