ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft een uitloper in onze richting die ons vandaag in bescherming neemt. Dit zorgt voor een rustige, droge en vrij zonnige dag met opnieuw oplopende temperaturen. Deze uitloper trekt echter snel weg en op dinsdag komen we al vlug onder invloed van een richting de Britse Eilanden koersende lagedrukgebied. De bijhorende regen- en onweerszone van dat laag loopt dan ook al snel op dinsdag binnen. Dat kleine laagje trekt vervolgens wel snel weg en maakt tegen woensdag al de weg vrij voor een uitloper van het Azorenhoog die dan in de tweede helft van de week voor beter, stabieler en droger weer zou zorgen. Het Amerikaanse model laat dat tot in lengte van dagen voortduren tot diep in september. Het Europese model is daar wat minder zeker over, maar is intussen toch wat meer naar het Amerikaanse scenario bijgedraaid. We zien dan ook qua temperaturen een vrij normale pluim die verder ook aan de erg droge kant is:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag knapt het weerbeeld opnieuw op. De start van de dag verloopt hier en daar wat nevelig, maar de zon is er al snel bij. Die blijft er vervolgens de hele dag bij met brede opklaringen en slechts sporadisch wat wolkenvelden. Dat zijn dan nog vooral hoge wolkenpartijen waar de zon weinig of niet veel moeite mee heeft. De dag start aan de koele kant met temperaturen rond een tiental graden, maar die lopen snel op. De maxima zitten dan vanmiddag rond een 20 tot 22 graden bij een naar noordoost draaiende wind. Die waait meest zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het rustig, licht bewolkt en wat nevelig. De minima kunnen tegen de ochtend eventueel nog wat lager gaan zitten dan tijdens de vorige nacht. Het kan tegen de ochtend wat nevelig worden.

Morgen:

Voor morgen zijn de vooruitzichten snel minder geworden. Het ziet er naar uit dat we wel weer in een warme zuidelijke stroming terechtkomen met aanvoer van zachtere lucht, maar er komen al snel wolken opzetten met een stijgende kans op regen- en onweersbuien. Sommige modellen berekenen de eerste buien al tegen of kort na de middag waarna die dan van zuid naar noord door de regio trekken. Dat kunnen lokaal felle buien worden. De warmte zou dus van zeer korte duur zijn met even een snelle piek die tot een flink stuk in de 20 graden gaat zitten. Mogelijk zelfs met pieken van 23-24 graden, maar dat zal dus niet lang duren. Eens de buien inzetten dalen de temperaturen uiteraard een flink stuk.

In de nacht naar woensdag vallen er nog steeds verspreide buien of zijn er perioden met regen met minima die rond een 14-tal graden zitten.

Overmorgen:

Vanaf woensdag knapt het weer dan geleidelijk weer op, maar ook op woensdag zijn er nog veel wolken met mogelijk nog wat regen of een bui.  De buienkans neemt echter snel af naarmate de dag vordert. De maxima vallen dan terug tot waarden vooraan de 20 graden bij een naar noord tot noordoost draaiende wind.

In de avond en nacht is het dan droog, rustig en wisselend bewolkt.

Later:

Tegen donderdag komen we dan geleidelijk weer terecht onder een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Dat zou bij dan bij ons tot een vrij normaal septemberweer leiden met maxima die rond of vooraan de 20 graden uitkomen. Het weerbeeld zelf is vrij zonnig met wat verspreide wolkenvelden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een droge en vrij zonnige tot zonnige dag. Er zijn nog wel wat passerende wolken, maar dat zijn vooral hoge wolkenvelden waar de zon vlotjes door geraakt. De maxima zitten rond een 20 tot 22 graden bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, maandag 13 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …