ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven Scandinavië trekt geleidelijk verder oostwaarts weg en verliest de grip op ons weer. Wij krijgen te maken met drukstijgingen, horende bij een Brits hogedrukgebied dat zijn invloed geleidelijk tot over onze omgeving uitbreidt. Daar profiteren we dan morgen ten volle van. De evolutie verder in de week versnelt echter telkens run per run zodat we op dinsdag al heel snel te maken krijgen met een volgende lagedrukgebied waardoor onze tijdelijke betere dagen in de verdrukking geraken. Op dinsdag komen we al snel met een bijhorende regenzone in aanraking, eventueel met onweer. Dat kleine laagje trekt vervolgens wel snel weg en maakt tegen woensdag al de weg vrij voor een uitloper van het Azorenhoog die dan in de tweede helft van de week voor beter, stabieler en droger weer zou zorgen. Het Amerikaanse model laat dat tot in lengte van dagen voortduren tot diep in september. Het Europese model is daar wat minder zeker over, maar toont toch ook een lange periode met rustig septemberweer in de pluim na woensdag. De grote neerslagsignalen en de ineenstorting van de temperatuur door de controlerun helemaal op het eind van de pluim negeren we voorlopig even want daar is niet veel steun voor:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn er ook eerst nog heel veel wolken, maar het blijft droog. Er zijn geen buien meer. De maxima vallen terug rond een graad of 20 en de naar west draaiende wind waait eerst landinwaarts zwak, later zwak tot matig. Aan zee gaat die vanmiddag sowieso matig waaien. In de loop van de dag breekt de zon geleidelijk op steeds meer plaatsen door de wolken heen en komen er stilaan meer en bredere opklaringen tevoorschijn. Toch kan het op vele plaatsen erg lang duren of zeer moeilijk worden om er wat zon doorheen te krijgen. De meeste plekken krijgen pas laat in de middag met wat bredere opklaringen te maken.

In de nacht naar maandag valt die wind grotendeels weg en kan er zich op uitgebreide schaal nevel en mist vormen. Het wordt dan ook enkele graden koeler dan tijdens de voorgaande nachten. De minima dalen daarbij geleidelijk naar een 12-13 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen knapt het weerbeeld opnieuw op. De start van de dag verloopt op vele plekken mistig en nevelig en het kan wat duren voordat dat allemaal optrekt, maar geleidelijk breekt de zon toch meer en meer door. Dat wordt dan vervolgens een wisselend bewolkte dag met opklaringen en wolkenvelden. Het blijft droog en de opklaringen worden geleidelijk steeds breder. De maxima zitten dan rond een 20 tot 22 graden bij een naar noordoost draaiende wind.

In de nacht naar dinsdag is het rustig, licht bewolkt en wat nevelig. De minima kunnen tegen de ochtend eventueel nog wat lager gaan zitten dan tijdens de vorige nacht.

Overmorgen:

Voor dinsdag zijn de vooruitzichten snel minder aan het worden. Het ziet er naar uit dat we wel weer in een warme zuidelijke stroming terechtkomen met aanvoer van zachtere lucht, maar er komen al snel wolken opzetten met een stijgende kans op regen- en onweersbuien. Zelfs een heuse regenzone kan doortrekken waarbij er lokaal zelfs weer een flinke scheut water aan te pas kan komen. De warmte zou dus van zeer korte duur zijn met even een piek die tot een stuk in de 20 graden gaat zitten. Mogelijk zelfs met pieken van 22-23 graden, maar dat zal dus niet lang duren.

In de nacht naar woensdag vallen er nog steeds verspreide buien of zijn er perioden met regen met minima die rond een 14-tal graden zitten.

Later:

Vanaf woensdag knapt het weer dan geleidelijk weer op, maar ook op woensdag zijn er nog veel wolken met mogelijk nog wat regen of een bui. De maxima vallen dan terug tot waarden vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag blijft het droog. Het is wel eerst zwaar bewolkt tot betrokken en het kan lang duren voor de zon er in slaagt wat gaten te branden. Vooral later vanmiddag duiken er geleidelijk aan meer opklaringen op. De wind waait zwak tot matig uit een westelijke richting en de maxima geraken tot rond 19 graden aan zee en tot maximaal 20-21 landinwaarts.

Geert, zondag 12 september, 10.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een minder bekende muntsoort deze week in de minuut natuur: watermunt. Nochtans een aanrader voor een vijvertje …