ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Noordelijke Noordzee trekt geleidelijk verder richting Zweden. Het laag trekt een aantal buienlijnen en storingen met zich mee die door onze omgeving passeren. Er wordt daarbij ook steeds minder warme lucht aangevoerd. Vanaf morgen krijgen we eerst te maken met een Brits hogedrukgebied dat tijdelijk zijn invloed tot onze regio uitbreidt. Dat zou dan uitlopen op enkele meer warme dagen richting maandag en dinsdag, maar intussen trekt een volgend lagedrukgebied richting de Britse Eilanden en dat zou dan de warmte weer verdrijven met enkele regen- en onweersbuien. Deze warmte komt in de nieuwe pluim van vandaag wel duidelijk veel minder sterk uit de verf dan de vorige dagen. Het Europese model heeft dit scenario echt wel heel snel afgebouwd wat niet zo geloofwaardig is want in het Amerikaanse model vinden we die optie wel nog veel duidelijker terug. Nadien komen we in een vrij normaal weertype terecht met maxima rond of begin de 20 graden en een licht wisselvallig weerbeeld:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn er meer wolken dan zon. Aan zee kunnen er later in de namiddag wel wat bredere opklaringen doorbreken, maar boven land zijn en blijven er veel wolken. De nadruk ligt daarbij weliswaar op droge perioden, maar toch valt een (lichte) bui of eens wat (lichte) regen in de loop van de dag zeker niet uit te sluiten. In de ochtend is dat eventueel een lokale lichte bui, in de middag zou dat een wat fellere bui of tijdelijk wat meer intense regen kunnen zijn. De maxima gaan er verder op achteruit en zitten rond een 22-tal graden. De zuidwestelijke wind waait ook wat harder. In de late namiddag zijn geleidelijk enkele schuchtere opklaringen mogelijk vanaf de kust.

In de nacht naar zondag is het meest droog en wisselend tot zwaar bewolkt. Het kan ook wat nevelig worden. De minima dalen daarbij tot rond een 14-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zijn er ook eerst nog heel veel wolken, maar dan ligt de nadruk toch op droog weer. Een bui kan, maar zal echt wel de uitzondering op de regel zijn. De maxima vallen terug rond een graad of 20 en de naar west draaiende wind waait matig. In de loop van de dag breekt de zon geleidelijk op steeds meer plaatsen door de wolken heen en komen er stilaan meer en bredere opklaringen tevoorschijn.

In de nacht naar maandag valt die wind grotendeels weg en kan er zich op uitgebreide schaal nevel en mist vormen. Het wordt dan ook enkele graden koeler dan tijdens de voorgaande nachten.

Overmorgen:

Maandag knapt het weerbeeld opnieuw op. Dat wordt een wisselend bewolkte dag met opklaringen en wolkenvelden. Er is eventueel nog een enkel buitje mogelijk, maar die kans is maar heel klein. De maxima zitten dan rond een 20 tot 22 graden bij een naar noordoost draaiende wind.

Later:

Voor dinsdag zijn de vooruitzichten een stuk onzekerder geworden. Het ziet er naar uit dat we wel weer in een warme zuidelijke stroming terechtkomen met aanvoer van zachtere lucht, maar er komen al snel wolken opzetten met een stijgende kans op regen- en onweersbuien. De warmte zou dus van zeer korte duur zijn. Even afwachten hoe deze dinsdag in verdere runs uitgezet wordt.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel wolken met aanvankelijk weinig tot geen opklaringen. Er kan lokaal ook al eens wat lichte regen of een buitje opduiken. Later vanmiddag komen er voorzichtig wat opklaringen. De temperaturen lopen desalniettemin toch tot rond de 20 graden op bij een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 11 september, 07.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ken je de Japanse wijnbes? Een stekelige knaap, maar met o zo’n lekker rode bessen …