ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een imposant hogedrukgebied ligt nog steeds vastgeroest boven de Britse Eilanden. Het strekt zich uit tot over een flink deel van de Atlantische Oceaan tot aan het zuiden van Scandinavië. Het hoog ligt met kern tussen Schotland en IJsland -dichter tegen Schotland aan – en verandert nog steeds amper van positie. Boven Oost-Europa ligt een verder naar het oosten wegtrekkende lagedrukgebied. Tussen beide systemen in blijft over onze omgeving ook vandaag nog steeds een noordelijke stroming staan met aanvoer van erg vochtige lucht met opnieuw zeer veel bewolking. Doordat het hoog (tergend traag) dichterbij schuift zal in de loop van de week de stroming geleidelijk meer noordoost worden met aanvoer van iets zachtere en ook drogere lucht naar het eind van de week toe.

Het scenario vanaf het weekeind was tot gisteren: tegen dan stort het hoog in en verdwijnt geleidelijk van de weerkaarten waarna dan volgende week lagedrukgebieden de regie over ons weer geleidelijk zouden gaan overnemen. Vandaag echter, tovert het Europese model er plots voor volgende week een totaal ander weerbeeld uit: nazomer met een grote N … Zie de pluim hieronder. Eén en ander komt door de ontwikkeling van een Europees hoog dat lagedrukgebieden vanaf de oceaan op een afstand zou weten te houden. Dit is een ommekeer van jewelste en vanaf maandag zouden we een hele reeks 25’ers krijgen. Dit staat plots op de weerkaarten en dient dan ook met de grootste omzichtigheid benaderd te worden. Eerst maar eens zien of dat verder bevestigd wordt de komende runs. Temeer: voor de volledigheid zet ik vandaag onder de Europese pluim ook eens de Amerikaanse erbij en daar is geen spoor van dit scenario te bekennen. Dat model blijft bij een herfstig scenario vanaf maandag en laat de temperaturen zelfs compleet in elkaar klappen … Hoe komt het dat beide modellen dan zo verschillen? Wel, dit is typisch in een periode van ommekeer. Het is bij beide modellen duidelijk dat de noordelijke stroming die ons al een tijdje bezighoudt, tot een einde komt en dat er een nieuw stromingspatroon zal ontstaan tegen begin volgende week, maar beide modellen komen met een andere oplossing vandaag. Eens zien wie er de komende dagen wie zal volgen en welke van de twee bakzeil zal halen. Spannend is het wel, maar het zorgt voor onzekerheid op de langere termijn.

Pluim Europese model:

Pluim Amerikaanse model:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het zo goed als droog, maar er is wel weer heel veel bewolking. Die kan in de ochtend lokaal zo dik zijn, dat toch een heel enkel buitje niet onmogelijk is. De kans daarop is het grootste in de kustregio en als dit gebeurt, zal het hoofdzakelijk wat lichte motregen zijn die zou kunnen vallen en maar heel tijdelijk. Nat zal je er zeker niet van worden. De zon heeft het echter zeer moeilijk want in tegenstelling tot gisteren, is de bewolking weer toegenomen en de wind zit ook nog steeds in een noordelijke richting. Daarmee wordt weer wat koelere lucht aangevoerd zodat de maxima weer net onder de 20 graden gaan zitten in de kustregio en misschien net tot aan een graad of 20 geraken landinwaarts. Ook de noordelijke wind blijft goed in het weerbeeld zitten zodat vandaag weer een mindere dag zal zijn. Zo hard als de vorige dagen waait die niet meer, maar ze komt toch nog altijd goed uit de verf. Vanmiddag komen er heel voorzichtig toch geleidelijk wat kleine opklaringen, al zal dat zeker niet overal het geval zijn. Er blijven plekken waar de zon zich weinig of niet zal laten zien.

In de nacht naar donderdag breekt het wolkenpakket dan geleidelijk aan weer open, vooral landinwaarts, bij opnieuw zachte minima van rond een 13 tot 14-tal graden. Er kan later in de nacht wat nevel of een mistbank opduiken.

 

Morgen:

Morgen spreidt het Britse hoog zijn vleugels geleidelijk meer over onze regio uit, zodat het dan wel helemaal droog zal blijven. De zon krijgt duidelijk veel meer ademruimte en we krijgen meer en bredere opklaringen. De temperaturen moeten dan echt wel overal vooraan in de 20 graden kunnen terechtkomen. De maxima kunnen landinwaarts zelfs naar een 22-23 graden gaan met een zwakke tot matige, naar noordoost draaiende wind.

In de nacht naar vrijdag is het rustig met een licht bewolkte hemel en minima rond 13 graden.

Overmorgen:

Ook op vrijdag profiteren we van de gunstige invloed van het Britse hoog dat onze kant op komt. De bewolking wijkt verder terug en het is dan licht bewolkt tot zonnig. De maxima kunnen dan naar een 22-23 graden doorlopen.

Later:

Zaterdag zouden er tijdelijk weer wat meer wolken kunnen voorkomen, maar de zon blijft toch een goede zaak doen. Er zijn brede opklaringen met temperaturen die weer vlotjes vooraan de 20 graden terechtkomen.

Samenvatting:

Het is vandaag weer erg grijs om de dag te starten. Zelfs een enkele drup motregen is niet uitgesloten. Dat grijze blijft op vele plekken zo, al kan er vanmiddag toch voorzichtig wel aan wat kleine opklaringen gewerkt worden. De maxima zitten tussen 18 en 20 graden bij een zwakke, later matige noordelijke wind.

Geert, woensdag 01 september, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is pas zomer als je de grote groene sabelsprinkhanen hoort, al kunnen die zeker ook nog tot laat in de herfst gehoord worden: