VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog altijd ligt een imposant hogedrukgebied op de weerkaarten. We vinden het terug boven de Britse Eilanden met kern in de buurt van Schotland. Het heeft intussen een uitloper richting onze omgeving waardoor de stroming vandaag meer noordoost dan noord geworden is. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk naar Scandinavië en verzwakt daarbij. Eens boven Scandinavië aangekomen, zal het zich echter weer versterken en geleidelijk richting Oost-Europa trekken. Daar vormt het dan een nieuwe blokkade. Intussen komen boven de Atlantische Oceaan lagedrukgebied aan en samen met het hoog zullen die in het weekeind en volgende week zorgen voor een warme zuidelijke stroming met aanvoer van veel zachtere lucht.

De Amerikanen zijn “om”: Gisteren was het nog spannend met een Europees model dat resoluut voor nazomer koos en een Amerikaans model dat hier niet van moest weten. Vandaag is er goed nieuws: de Amerikanen volgen de Europeanen en beide hoofdmodellen kiezen nu resoluut voor een mooie en lange nazomerse periode. Dat is goed in beide pluimen hieronder te zien: de vlag mag dus uit!

Pluim Europese model:

Pluim Amerikaanse model:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag spreidt het Britse hoog zijn vleugels geleidelijk meer over onze regio uit, zodat het helemaal droog zal blijven. De zon krijgt duidelijk veel meer ademruimte en we krijgen meer en bredere opklaringen. De opklaringen komen vanuit het oosten / zuidoosten en kunnen aan zee nog wel even op zich laten wachten. Vanochtend al, schijnt in de zuidoostelijke helft van Oost-Vlaanderen de zon al vroeg en volop. Die brede opklaringen schuiven overdag landinwaarts en breiden zich geleidelijk uit. Ze komen het laatste aan de kust aan, daar kan het tot de middag duren voor de zon doorbreekt. De temperaturen moeten dan vanmiddag echt wel overal vooraan in de 20 graden kunnen terechtkomen. De maxima kunnen landinwaarts zelfs naar een 22-23 graden gaan met een zwakke tot matige, naar noordoost draaiende wind.

In de nacht naar vrijdag is het rustig met een licht bewolkte hemel en minima rond 13 graden. Er kan wat nevel opduiken.

 

Morgen:

Ook morgen profiteren we van de gunstige invloed van het Britse hoog dat onze kant op komt. De bewolking wijkt verder terug en het is dan licht bewolkt tot zonnig. De maxima kunnen dan naar een 22-23 graden doorlopen. De oostelijke wind waait nog zwak tot hoogstens matig.

Overmorgen:

Zaterdag zouden er tijdelijk weer wat meer wolken kunnen voorkomen, maar de zon blijft toch een goede zaak doen. Er zijn brede opklaringen met temperaturen die weer vlotjes vooraan de 20 graden terechtkomen.

Later:

Zondag trekt het mooie weer zich door. De buienkansen zijn helemaal verdwenen en de maxima komen opnieuw netjes uit rond een 21 tot 24 graden. Er is veel zon en er zijn amper wolken met een naar zuidoost tot zuid doorpakkende wind die opnieuw maar zwak tot matig zal waaien.

Samenvatting:

De zon breekt vandaag door. Landinwaarts is dat al snel het geval, in de zuidoostelijke helft van Oost-Vlaanderen zit ze er al in de vroege ochtend door, elders in de provincie komt ze er snel aan. In West-Vlaanderen breekt ze gaandeweg de ochtend door en aan zee verschijnt ze rond de middag. De maxima klimmen vanmiddag door naar 21 graden aan zee tot lokaal 23 landinwaarts.

Geert, donderdag 02 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is pas zomer als je de grote groene sabelsprinkhanen hoort, al kunnen die zeker ook nog tot laat in de herfst gehoord worden: