DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt vastgeroest boven de Britse Eilanden. Het strekt zich uit tot over een flink deel van de Atlantische Oceaan tot aan het zuiden van Scandinavië. Het hoog ligt met kern tussen Schotland en IJsland -dichter tegen Schotland aan – en verandert amper van positie. Boven Polen ligt een verder naar het oosten wegtrekkende lagedrukgebied. Tussen beide systemen in blijft over onze omgeving een noordelijke stroming staan met aanvoer van erg vochtige lucht met zeer veel bewolking al kan die vandaag wat minder zijn. Doordat het hoog (tergend traag) dichterbij schuift zal in de loop van de week de stroming geleidelijk meer noordoost worden met aanvoer van iets zachtere en ook drogere lucht naar het eind van de week toe. Tegen het weekeind stort het hoog in en verdwijnt geleidelijk van de weerkaarten waarna dan volgende week lagedrukgebieden de regie over ons weer geleidelijk zouden gaan overnemen, maar hoe dat vorm gaat krijgen, is momenteel nog lang niet zeker. Op korte termijn krijgen we eerst nog een paar koele dagen met (veel) bewolking. Daarna komt in de tweede helft van de week door een meer oost tot noordoostelijke aanvoer een instroom van drogere en zachtere lucht op gang. Vanaf zondag nemen depressies het opnieuw geleidelijk aan over. Merkwaardig vermeldenswaardig feit is hierbij dat voor de periode donderdag tot en met zaterdag, het Europese model met mooie maxima komt tussen 20 en 25 graden, maar zeker geen vlotte 25’ers, maar dat het Amerikaanse model hier vlot een aantal graden bovenop telt en wel voluit voor 25 graden en meer gaat. Van waar dit verschil komt, is moeilijk te verklaren, maar zoals dikwijls zal de waarheid waarschijnlijk weer ergens in het midden liggen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag gaat de grootste wisselvalligheid er echt wel uit. Het zou zo goed als droog moeten blijven. Toch is een enkele verspreide lichte bui zeker nog niet volledig uit te sluiten. Dat zagen we vanochtend vroeg lokaal in de westelijke helft en in de kustregio van West-Vlaanderen ook alweer gebeuren. Het zijn echter hele lichte buitjes, maar ze kunnen er wel nog zijn … De dag start verder op sommige plekken nog volledig grijs, maar op andere plaatsen zitten er al van in de vroegte brede opklaringen. Daarbij krijgen we steeds meer en bredere opklaringen naarmate de dag vordert zodat we uiteindelijk allemaal toch weer wat zon zullen te zien krijgen al is het zeker niet eerlijk verdeeld. Er zijn streken waar de bewolking nog lang en hardnekkig de overhand kan houden. De temperaturen kunnen weer wat hoger gaan zitten, al zal dat traag en geleidelijk aan gaan. Landinwaarts moet de 20 graden wel weer kunnen gehaald worden en de noordelijke wind wordt meer noordoost en neemt in kracht af, al is die laatste toch nog altijd nadrukkelijk aanwezig, zeker aan de kust.

In de nacht naar woensdag blijft het dan wisselend tot zwaar bewolkt. De bewolking neemt zelfs weer toe en de minima zitten rond een zachte 13 tot 14 graden.

 

Morgen:

Morgen blijft het ook zo goed als droog, al is ook dan een heel enkel buitje niet onmogelijk. De bewolking is echter weer toegenomen en de wind zit dan nog steeds in een noordelijke richting. Daarmee wordt weer wat koelere lucht aangevoerd zodat de maxima weer net onder de 20 graden gaan zitten. Ook de noordelijke wind blijft goed in het weerbeeld zitten zodat morgen weer een mindere dag zal zijn.

In de nacht naar donderdag breekt het wolkenpakket dan geleidelijk aan weer open bij opnieuw zachte minima van rond een 13 tot 14-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag spreidt het Britse hoog zijn vleugels geleidelijk meer over onze regio uit, zodat het dan wel helemaal droog zal blijven. De zon krijgt duidelijk veel meer ademruimte en we krijgen meer en bredere opklaringen. De temperaturen moeten dan echt wel overal vooraan in de 20 graden kunnen terechtkomen.

Later:

Ook op vrijdag profiteren we van de gunstige invloed van het Britse hoog dat onze kant op komt. De bewolking wijkt verder terug en het is dan licht bewolkt tot zonnig. De maxima kunnen dan naar een 22-23 graden doorlopen.

Samenvatting:

Vandaag komt er meer ruimte voor de zon, al kan dat wel erg ongelijk verdeeld zijn. Lokaal overheersen de wolken nog, elders is er meer zon. Er is nog kans op een klein buitje, vooral in de kustregio. De maxima halen een 19 tot 21 graden bij een nog steeds goed uit de verf komende noordenwind.

Geert, dinsdag 31 augustus, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is pas zomer als je de grote groene sabelsprinkhanen hoort, al kunnen die zeker ook nog tot laat in de herfst gehoord worden: