WO

04/17/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Voor de zuidkust van Noorwegen vi [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen wordt het rustiger. De buien verdwijnen al zou een heel enkele misschien toch in de loop [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt vastgeroest boven de Britse Eilanden. Het strekt zich uit tot over een flink deel van de Atlantische Oceaan tot aan het zuiden van Scandinavië. Het hoog ligt met kern tussen Schotland en IJsland en verandert amper van positie. Boven Polen ligt een verder naar het oosten wegtrekkende lagedrukgebied. Tussen beide systemen in blijft over onze omgeving een noordelijke stroming staan met aanvoer van erg vochtige lucht met zeer veel bewolking. Doordat het hoog (tergend traag) dichterbij schuift zal in de loop van de week de stroming geleidelijk meer noordoost worden met aanvoer van iets zachtere en ook drogere lucht naar het eind van de week toe. Tegen het weekeind stort het hoog in en verdwijnt geleidelijk van de weerkaarten waarna dan volgende week lagedrukgebieden de regie over ons weer geleidelijk zouden gaan overnemen, maar hoe dat vorm gaat krijgen, is momenteel nog lang niet zeker. Twee zaken vallen op in de pluim van vandaag. Ten eerste is – zoals al een aantal keer deze zomer is gebeurd – de verwachting op korte termijn nog maar eens teruggeschroefd. Het blijft nog even aanmodderen in een aanhoudende noordelijke stroming met veel wolken, koele maxima en kans op wat regen of een bui. Daarnaast zien we dat de verbetering eind van de week korter is geworden en dat er al vanaf zondag een sterk oplopende kans is op nieuwe wisselvalligheid. De maxima lijken in de pluim wel wat aan de hoge kant te zijn voor vrijdag en het weekeind. Hier dient toch enige voorzichtigheid voor aan de dag gelegd te worden …

Overdag's Nachts

Vandaag:

De verwachting voor vandaag moet toch echt wel wat teruggeschroefd worden. We blijven in een diep noordelijke stroming zitten met aanvoer van erg vochtige lucht. Van over de Noordzee schuiven er de hele dag door dikke pakketten bewolking onze kant op. Daarin zitten er weinig of zelfs geen opklaringen zodat de zon een zeer schaars artikel zal worden, als ze er al door geraakt. Dit zal op vele plekken gewoonweg niet lukken. Daarbij is er aanhoudend en verspreid over de dag kans op eens wat lokale lichte (mot)regen of een enkele lichte bui. Grote hoeveelheden zitten er niet in, maar het kan wel hier en daar wat gaan miezeren. We komen daarbij uit een zachte nacht, zachter dan voorzien. De temperaturen zitten vanochtend vroeg al rond 16-17 graden, maar lopen amper op. De maxima komen niet veel hoger uit dan tot rond 18-19 graden. Voeg daarbij ook weer een in de loop van de dag aantrekkende noordelijke wind en we krijgen weer een eerder herfstig weerbeeld. Die wind kan aan zee weer vrij krachtig (5 Bft) worden. Ook boven land wordt die vanmiddag weer goed voelbaar.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken, maar dan lijken we het wel droog te kunnen houden. Minima onder de bewolking niet veel lager dan 14-15 graden.

 

Morgen:

Tegen morgen gaat de grootste wisselvalligheid er echt wel uit. Het zou dan toch zo goed als droog moeten blijven. Toch is ook morgen een enkele verspreide lichte bui zeker nog niet volledig uit te sluiten. Daarbij krijgen we steeds meer en bredere opklaringen naarmate de dag vordert zodat we morgen toch weer wat zon zullen te zien krijgen. De temperaturen kunnen dan weer wat hoger gaan zitten, al zal dat traag en geleidelijk aan gaan. Landinwaarts moet de 20 graden wel weer kunnen gehaald worden en de noordelijke wind wordt meer noordoost en neemt in kracht af.

In de nacht naar woensdag blijft het dan wisselend tot zwaar bewolkt.

Overmorgen:

Woensdag blijft het ook zo goed als droog, al is ook dan een heel enkel buitje niet onmogelijk. Daarbij krijgen we dan maxima die dan weer vooraan de 20 graden uitkomen. De wind zoekt een iets meer noordoostelijke hoek op, maar blijft zeker aan zee toch nog weer wat terugtrekken naar een noordelijke hoek. De wind waait wel nog steeds matig, zeker aan de kust.

Later:

Donderdag spreidt het Britse hoog zijn vleugels geleidelijk meer over onze regio uit, zodat het dan wel helemaal droog zal blijven. De zon krijgt duidelijk veel meer ademruimte en we krijgen meer en bredere opklaringen. De temperaturen moeten dan echt wel overal vooraan in de 20 graden kunnen terechtkomen.

Samenvatting:

Het blijft aanmodderen met ons weerbeeld. Ook vandaag weer overheersen de grijze wolken en wordt er weinig of geen zon verwacht. Er kan integendeel af en toe wat lichte regen of een buitje vallen bij maxima die niet verder geraken dan 18-19 graden. Er staat ook weer een goed doorstaande noordenwind die aan de kust zelfs weer vrij krachtig kan worden.

Geert, maandag 30 augustus, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is pas zomer als je de grote groene sabelsprinkhanen hoort, al kunnen die zeker ook nog tot laat in de herfst gehoord worden: