DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit vanaf de Azoren tot aan Noorwegen en stuurt met een noordoostelijke stroming van oorsprong koele, maar wel droge lucht naar ons toe. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een lagedrukgebied dat de komende dagen geleidelijk van het noorden uit naar het zuiden koerst. Storingen die aan dat laag verbonden zijn, zullen vanaf woensdagavond ons weer beïnvloeden, maar door de nabijheid van het hogedrukgebied zijn deze storingen niet bijster actief. Veel neerslag zal er dan ook niet op zitten. Het hoog blijft trouwens liggen waar het ligt, het trekt zich hoogstens iets terug naar het noordwesten. Daardoor blijft ook na passage van die storingen tijdens de tweede helft van de week, de koele noordelijke tot noordoostelijke stroming intact. Er is dan wel wat meer bewolking en misschien valt er al eens een licht buitje, maar de grote lijnen van het weerbeeld veranderen weinig. Dat zie je ook duidelijk aan de pluim van vandaag:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een mooie en zonnige dag. Er kunnen nog enkele wolken voorbijdrijven, maar de nadruk ligt toch op de zon. De maxima zitten rond de 20 graden aan de kust en vooraan de 20 graden landinwaarts. Dat kan op beschutte plekken en in steden tot een piek van rond 22 à 23 graden zijn. Het is daarbij eerst rustig met een zwakke tot matige noordoostelijke wind. In de loop van de dag trekt die wel wat aan en wordt matig boven land. Aan zee en meerbepaald aan de Oostkust zou die tijdelijk nog tot vrij krachtig kunnen aantrekken en ook wat meer zeebriescomponent krijgen uit een noord tot noordoostelijke hoek.

In de nacht naar woensdag is het helder tot hoogstens licht bewolkt. Het kan dan in de van oorsprong koele lucht flink afkoelen, maar niet zo fel als eerst gedacht. Er blijft ook dan redelijk wat wind staan die zorgt voor menging van de luchtlagen zodat het niet zo koud wordt. Minima rond een 12 à 13 graden.

 

Morgen:

Ook morgen wordt een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met flink wat ruimte voor de zon. Er zijn dan amper of zelfs helemaal geen wolken meer bij een zwakke tot matige, aan de kust matige wind uit een noordoostelijke hoek. Het kan landinwaarts net als vandaag weer tot een 22 graden (lokaal 23) worden, aan de kust iets minder.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking opnieuw toe en mogelijk kan er tegen de ochtend wat lichte regen of een buitje vallen.

Overmorgen:

Op donderdag trekt een zwakke storing van het noorden uit over onze omgeving. Er komt meer bewolking en mogelijk valt er ook wat lichte regen of een bui. Het koelt dan weer enkele graden af met maxima rond of net onder de 20 graden. De opnieuw naar noord draaiende wind neemt dan weer in kracht toe. Veel regen wordt er zeker niet verwacht, alles blijft beperkt tot een tijdelijk en licht buitje.

In de nacht naar vrijdag is het dan wisselend bewolkt bij zo’n 12 à 13 graden.

Later:

Vrijdag wordt het licht wisselvallig. We krijgen dan een mix van wolkenvelden en brede opklaringen, met toch kans op een enkel licht buitje. De maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een mooie dag. Een wel goed doorstaande noordoostelijke (aan zee later meer noordelijke) wind voert veel en brede opklaringen aan met amper of geen wolken. We noteren vanmiddag maxima rond 20 graden aan zee tot 22 graden landinwaarts.

Geert, dinsdag 24 augustus, 09.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: