DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied dat in onze buurt ligt, beïnvloedt vandaag nog tijdelijk ons weer. Het trekt geleidelijk oostwaarts, maar stuurt wel eerst nog gestoorde en koelere zeelucht vanuit het noorden over onze omgeving. Achter dit laag stijgt de luchtdruk boven de Britse Eilanden zeer snel en vormt er zich een omvangrijk hogedrukgebied vanaf de Azoren over de Britse Eilanden met uitlopers naar het noorden van Noorwegen. Dit hoog zal er vanaf morgen voor zorgen dat we dan tijdelijk in een koele noordoostelijke stroming terechtkomen met aanvoer van droge, maar wel relatief koele lucht. Later in de week zal het hoog zich in tegenstelling tot eerdere verwachtingen naar het noordwesten terugtrekken en maakt in de tweede helft van de week de weg vrij voor een lagedrukgebied boven Scandinavië om zijn invloed geleidelijk aan tot over onze omgeving uit te breiden. Zoals het er nu voor staat zou dan tegen donderdag een nieuw koufront vanuit het noorden over onze regio trekken. Dat wordt dan gevolgd door nog wat koelere lucht. Dit zien we in de pluim van vandaag ook weer duidelijk bevestigd terug: we krijgen de eerste dagen een klein herstel van temperaturen en weerbeeld, maar in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, zien we in de pluim dat het in de tweede helft van de week verder zou afkoelen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er eerst nog veel bewolking. Landinwaarts is eventueel nog een bui mogelijk, zeker vanochtend, maar het zal eerder droog blijven op veel plekken. De wind draait naar noord tot noordoost en voert drogere, maar ook meteen koelere lucht aan. Toch kunnen de maxima vooraan de 20 graden uitkomen landinwaarts, aan zee rond 19 graden. Gaandeweg de dag worden de opklaringen steeds breder en krijgt de zon meer en meer ruimte. Bijkomend aandachtspunt kan ook nog de wind zijn. Die zal zeker aan zee, en met name aan de Oostkust, eerst nog vrij krachtig tot zelfs krachtig waaien, tot een 5-6 Bft. Vervolgens neemt die wind tijdelijk af, maar kan in de late middag opnieuw wat in kracht toenemen. Ook boven land kan er tijdelijk redelijk wat wind komen te staan.

In de nacht naar dinsdag kan het flink afkoelen met minima die tegen de ochtend maar rond een 10 tot 11 graden meer zitten. Aan zee rond een graad of 12. Er is vorming van wat nevel mogelijk en de wind neemt af in kracht.

 

Morgen:

Morgen wordt een mooie en zonnige dag. Er kunnen nog enkele wolken voorbijdrijven, maar de nadruk ligt toch op de zon. De maxima zitten rond de 20 graden aan de kust en vooraan de 20 graden landinwaarts. Het is daarbij rustig met een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Een flinke verbetering dus ten opzichte van vandaag.

In de nacht naar woensdag is het helder tot hoogstens licht bewolkt. Het kan dan in de van oorsprong koele lucht flink afkoelen met minima die tegen woensdagochtend overal onder de 10 graden zitten.

Overmorgen:

Ook woensdag wordt een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met flink wat ruimte voor de zon. Er zijn dan amper of zelfs helemaal geen wolken meer bij een zwakke, aan de kust matige wind uit een noordoostelijke hoek. Het kan landinwaarts tot een 22 graden worden, aan de kust iets minder.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking opnieuw toe en mogelijk kan er tegen de ochtend wat lichte regen of een buitje vallen.

Later:

Op donderdag trekt een zwakke storing van het noorden uit over onze omgeving. Er komt meer bewolking en mogelijk valt er ook wat lichte regen of een bui. Het koelt dan weer enkele graden af met maxima rond of net onder de 20 graden. De opnieuw naar noord draaiende wind neemt dan weer in kracht toe.

Samenvatting:

We starten vandaag moeizaam met veel wolken en vooral in Oost-Vlaanderen eerst nog een verspreid en lokaal buitje. Geleidelijk aan wordt de bewolking minder dik en vooral vanmiddag zien we meer en bredere opklaringen. Er kan vooral aan zee nog vrij veel wind staan. Maxima rond of vooraan de 20 graden.

Geert, maandag 23 augustus, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: