DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee beïnvloedt vandaag ons weer. Het trekt geleidelijk oostwaarts, maar stuur zeer gestoorde en koelere zeelucht vanuit het noordwesten over onze omgeving. Aan het laag is nog een storing verbonden met buien en regen en die trekt vandaag van west naar oost door onze regio, zelfs met onweersbuien. Na dit laag stijgt de luchtdruk boven de Britse Eilanden zeer snel en vormt er zich een omvangrijk hogedrukgebied vanaf de Azoren over de Britse Eilanden met uitlopers naar Noorwegen. Dit hoog zal er vanaf morgen voor zorgen dat we in een koele noordoostelijke stroming terechtkomen met aanvoer van droge, maar wel relatief koele lucht. Later in de week lijkt het hoog zich in tegenstelling tot eerdere verwachtingen naar het westen terug te trekken en maakt in de tweede helft van de week de weg vrij voor een lagedrukgebied boven Scandinavië om zijn invloed geleidelijk aan tot over onze omgeving uit te breiden. Zoals het er nu voor staat zou dan tegen donderdag een nieuw koufront vanuit het noorden over onze regio trekken. Dat wordt dan gevolgd door nog wat koelere lucht. Dit zien we in de pluim van vandaag ook duidelijk terug: eerst nog de wisselvallige zondag, vervolgens een klein herstel van temperaturen en weerbeeld in de eerste dagen van de week, maar in tegenstelling tot gisteren, zien we vandaag in de pluim dat het in de tweede helft van de week verder zou afkoelen in plaats van opwarmen … :

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met nog een aantal regen- en onweersbuien. Die liggen vanochtend vroeg al voor de kust en ook boven de zuidelijke gebieden van onze regio komen er al buien voor. Die trekken vervolgens vanochtend geleidelijk van west naar oost door onze regio en ook later overdag moeten we nog rekening houden met perioden van regen en/of buien die geleidelijk landinwaarts wegtrekken. Bij die buien kan lokaal opnieuw een flinke scheut water vallen en ook een donderklap of meerdere klappen zijn best mogelijk. In het buiige gebied zitten immers een aantal onweersbuien verscholen. Het wordt overdag wel geleidelijk beter met later op de dag weer bredere opklaringen die vanaf de kust gaan binnenschuiven, maar dan is het toch wel al latere middag geworden. De maxima vallen uiteraard weer een flink aantal graden terug en afhankelijk van of er nog opklaringen zijn, halen we net geen 20 graden of zitten die maxima vooraan de 20 graden. De wind is opnieuw naar een westelijke richting gedraaid en waait matig, soms vrij krachtig aan de kust. Tijdens buien kan die verstoord zijn.

In de nacht naar maandag zou het dan geleidelijk aan droog moeten worden, al zijn eerst zeker nog enkele verspreide buien best wel mogelijk. Het binnenlopen van koelere lucht gaat gepaard met wat koelere minima tegen de ochtend. Er kan dan wat mist opduiken.

 

Morgen:

Morgen is er eerst nog veel bewolking. Landinwaarts is eventueel nog een bui mogelijk, maar het zal eerder droog blijven op veel plekken. De wind draait naar noord tot noordoost en voert drogere, maar ook meteen koelere lucht aan. Toch kunnen de maxima vooraan de 20 graden uitkomen landinwaarts, aan zee rond 19 graden. Gaandeweg de dag worden de opklaringen steeds breder en krijgt de zon meer en meer ruimte.

In de nacht naar dinsdag kan het flink afkoelen met minima die tegen de ochtend maar rond een 8 tot 10 graden meer zitten. Aan zee rond een graad of 10. Er is vorming van wat nevel mogelijk.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een mooie en zonnige dag. Er kunnen nog enkele wolken voorbijdrijven, maar de nadruk ligt toch op de zon. De maxima zitten rond de 20 graden aan de kust en vooraan de 20 graden landinwaarts. Het is daarbij rustig met een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Later:

Ook woensdag wordt een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met flink wat ruimte voor de zon. Er zijn dan amper of zelfs helemaal geen wolken meer bij een zwakke, aan de kust matige wind uit een noordoostelijke hoek. Het kan landinwaarts tot een 22 graden worden, aan de kust iets minder.

Samenvatting:

Vandaag is er veel bewolking met vooral in de ochtend de doortocht en passage van een aantal regen- en onweersbuien. De buien zijn gegroepeerd zodat het lokaal langere tijd kan regenen. In de middag vermindert de buienactiviteit en worden er meer droge perioden verwacht. Het blijft aan de koele kant met maxima van 18-19 graden aan zee tot 20, maximaal 21 landinwaarts. Er staat een matige naar west draaiende wind die verstoord kan zijn tijdens de buien.

Geert, zondag 22 augustus, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: