VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven Scandinavië met hoofdkern boven Zuid-Zweden, bepaalt ons weer. Het heeft een aantal randstoringen die ook vandaag nog van het noordwesten uit over onze omgeving zullen trekken. We vinden verder op de weerkaarten een hogedrukgebied terug net ten westen van de Britse Eilanden. Tussen beide systemen in, staat bij ons een koele noordwestelijke stroming waarin randstoringen van het eerder genoemde laag over onze regio trekken. Die brengen koele lucht met zich mee. Het Scandinavische laag trekt de komende dagen geleidelijk verder noordwaarts, waardoor het hoog ten westen van de Britse Eilanden langzaam dichterbij kan schuiven. Tegen het eind van de week zou een nieuwe uitloper van het Azorenhoog over Europa komen te liggen en bij ons zorgen voor meer stabiliteit, wat zich ook meteen vertaalt in minder wind en opnieuw hoger oplopende temperaturen. Waarschijnlijk zal dit nieuwe hoog in het weekeind in onze buurt blijven liggen wat zou uitlopen op enkele meer zomerse dagen. De verdere vooruitzichten na het weekeind blijven erg springerig en zeer onzeker. Toch zitten in het ensemble van vandaag voor die periode best een flink pak aangename oplossingen. De grootste spreiding gaat er ook stilaan uit. Interessant om te vermelden hierbij is dat ook het Amerikaanse model voor de laatste week van augustus best wel een zomers weerbeeld laat zien, maar we moeten hier toch nog erg voorzichtig mee blijven gezien de termijn. Bovendien moeten we de eerste dagen eerst nog wat herfstig weer verwerken …:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een koelere dag met maxima die een stuk onder de 20 graden blijven steken, zowel landinwaarts als aan zee. Zeker aan de kust halen we maar 17 tot 18 graden. Landinwaarts moeten we met allerhoogste maxima van 18 tot 19 graden tevreden zijn. Een 20 zal echt wel te hoog gegrepen zijn voor vandaag want we zitten in echt koele lucht. Het is daarbij licht wisselvallig met kans op eens wat regen of een lokale bui. Zeker wanneer in de loop van de dag een wat actiever frontje door onze regio gaat trekken. De meeste neerslag valt hierbij aan de oostkust en in de noordelijke helft van de regio. Hoe meer naar het zuiden, hoe minder actief het frontje zal zijn. Er staat daarbij ook vandaag nog vrij veel wind uit het westen tot het noordwesten. Die kan aan zee nog vrij krachtig tot krachtig worden, matig tot vrij krachtig boven land.

In de nacht naar woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar we houden veel wolken met kans op wat lichte regen of een bui. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een graad of 12.

Morgen:

Morgen wordt het geleidelijk weer rustiger. De wind zwakt af en wordt weer meer west tot zuidwest. Het blijft wel nog koel, maar een graadje extra kan wel weer zodat er weer meer plekken zijn die de 20 graden weer weten te halen. Vooral landinwaarts. Aan zee blijft het nog frisser met maxima rond een hoogste waarde van een 18 tot 19 graden. Er blijft kans op een enkele bui, al zullen de droge perioden toch wel weten te overheersen.

In de nacht naar donderdag is het rustig en koelt het af naar ongeveer 12 à 13 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Donderdag komen we geleidelijk meer onder invloed van een hogedrukgebied dat zich vanaf de Britse Eilanden tot over onze regio probeert uit te breiden. Het is nog steeds licht wisselvallig met nog altijd kans op een lokale bui, maar de droge perioden gaan dan toch overheersen terwijl er ook meer ruimte voor de zon zal komen. Daarbij kunnen de temperaturen geleidelijk iets hoger opklimmen en komen zeker landinwaarts toch weer begin de 20 graden uit.

Later:

Vrijdag is de buienkans tot een minimum gereduceerd, maar zeker nog niet volledig uitgesloten. Het is dan wel wat zachter en ook de zon komt er toch meer aan te pas. We halen dan maxima die kunnen oplopen tot een 22 graden landinwaarts. Lokaal nog een graadje meer.

Samenvatting:

Ook vandaag is het herfstig. Er is veel bewolking en gaandeweg de dag kan er wat regen vallen, vooral in de noordelijke helft van de regio. De maxima komen amper op 18 graden uit aan zee, hoogstens 19 landinwaarts. Er staat nog steeds een koele noordwestelijke wind die vooral aan de kust weer vrij krachtig kan worden.

Geert, dinsdag 17 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: