VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven Scandinavië heeft de volle invloed over ons weer. Het zorgt de eerste helft van de week voor een erg koele noordwestelijke stroming waarin enkele fronten en buienlijnen meetrekken. Heel actief ogen die allemaal niet, maar ze gaan toch van tijd tot tijd voor wat regen of een bui zorgen en vooral vrij veel wind voor enkele dagen. In de tweede helft van de week trekt het laag weg en stijgt de luchtdruk in onze buurt weer, maar het is nog niet zeker of dat uitloopt op de vorming van een hogedrukgebied in onze omgeving. Het lijkt voorlopig wat ten noordwesten van ons te blijven haperen en schuift maar heel langzaam dichterbij. Het is in de pluim heel duidelijk te zien dat tegen het eind van de week de temperaturen geleidelijk weer de weg omhoog vinden. Gisteren zagen we nog dat nadien de pluim werkelijk alle richtingen uitwaaierde, maar vandaag lijkt het erop dat de weersverbetering tegen eind van de week / komend weekeind, opnieuw maar een kort leven beschoren zou zijn. Voorlopig gaan we daar niet al te veel op in, gezien de uitkomsten op langere termijn van dag tot dag enorm verschillen en dus heel onzeker zijn. Laat ons eerst maar eens die wisselvallige en vooral koele dagen verwerken die momenteel voor de eerste dagen geprogrammeerd staan:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind naar een noordwestelijke richting gedraaid. Daarmee komt weer fors koelere lucht binnen met maxima die nog hoogstens rond een 20-tal graden stranden landinwaarts. Waarschijnlijk zal dat zelfs voor de meeste plekken te hoog gegrepen zijn en komen we daar niet eens aan toe. Aan zee halen we dat lang niet meer en moeten we tevreden zijn met maximaal 18 tot 19 graden, als ook dat al zal gehaald worden. Het grootste deel van de dag zitten we gewoonweg onder die maximale waarden. Er is meer wind en meer bewolking en in de loop van de dag is al eens wat verspreide lichte regen of een bui niet uitgesloten. Het is daarbij dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt. Het is echter vooral de wind die opspeelt en aan zee in de loop van de dag nog aan kracht toeneemt. Uiteindelijk wordt die in de namiddag krachtig tot zelfs mogelijk tijdelijk hard met uitschieters rond 50 tot 60 km per uur. Landinwaarts kan die uithalen tot rond een 40 à 50 km per uur.

Ook in de nacht naar dinsdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met kans op wat regen of een bui. Minima rond 13 graden en steeds veel wind.

Morgen:

Ook morgen wordt een koelere dag met maxima die een stuk onder de 20 graden blijven steken, zowel landinwaarts als aan zee. Zeker aan de kust halen we maar 17 tot 18 graden. Landinwaarts moeten we met allerhoogste maxima van 18 tot 19 graden tevreden zijn. Een 20 zal echt wel te hoog gegrepen zijn voor morgen want we zitten in echt koele lucht. Het is daarbij licht wisselvallig met kans op eens wat regen of een lokale bui. Zeker wanneer in de loop van de dag een wat actiever frontje door onze regio gaat trekken. Er staat ook op dinsdag nog vrij veel wind uit het westen tot het noordwesten.

In de nacht naar woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar we houden veel wolken met kans op wat lichte regen of een bui.

Overmorgen:

Woensdag wordt het geleidelijk weer rustiger. De wind zwakt af en wordt weer meer west tot zuidwest. Het blijft wel nog koel, maar een graadje extra kan wel weer zodat er weer meer plekken zijn die de 20 graden weer weten te halen.

Later:

Donderdag komen we geleidelijk meer onder invloed van een hogedrukgebied dat zich vanaf de Britse Eilanden tot over onze regio probeert uit te breiden. Het is nog steeds licht wisselvallig met nog altijd kans op een lokale bui, maar de droge perioden gaan dan toch overheersen terwijl er ook meer ruimte voor de zon zal komen. Daarbij kunnen de temperaturen geleidelijk iets hoger opklimmen en komen zeker landinwaarts toch weer begin de 20 graden uit.

Samenvatting:

Het weer krijgt vandaag weer herfstige trekjes. Er is veel bewolking met slechts sporadisch wat zonnige momenten, vooral later op de dag dan. De temperaturen hebben een tik gekregen en zitten nog rond 18 tot maximaal 20 graden als hoogste waarde, maar meestal daaronder. Er staat erg veel wind uit het noordwesten met forse uitschieters, zeker aan zee en er kan af en toe wat regen of een bui aan te pas komen.

Geert, maandag 16 augustus, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: