VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven Scandinavië met hoofdkern boven Zweden, bepaalt nog altijd ons weer. Het heeft een aantal randstoringen die ook vandaag nog van het noordwesten uit over onze omgeving zullen trekken. We vinden verder op de weerkaarten een hogedrukgebied terug net ten westen van de Britse Eilanden. Tussen beide systemen in, staat bij ons een koele west tot noordwestelijke stroming waarin randstoringen van het eerder genoemde laag over onze regio trekken. Die brengen koele lucht met zich mee. Het Scandinavische laag trekt de komende dagen geleidelijk verder noordwaarts, waardoor het hoog ten westen van de Britse Eilanden langzaam dichterbij kan schuiven. Tegen het eind van de week zou een nieuwe uitloper van het Azorenhoog over Europa komen te liggen en bij ons zorgen voor meer stabiliteit, wat zich ook meteen vertaalt in minder wind en opnieuw hoger oplopende temperaturen. Dit hoog is geen lang leven beschoren en het komt ook niet goed uit de verf. Eigenlijk zal het alleen zaterdag sterk genoeg zijn om bij ons voor een zomers aandoende dag te zorgen. Tegen zondag komen we alweer onder invloed van een volgend lagedrukgebied dat zich richting de Britse Eilanden verplaatst. Dat zou dan volgende week uitlopen op een licht wisselvallig en onstabiel weerbeeld met aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten, maar opnieuw met de nodige wisselvalligheid:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het geleidelijk weer rustiger op de weerkaarten, maar het blijft wel zwaar bewolkt tot betrokken en wat miezerig. De wind zwakt wel af en wordt weer meer west tot zuidwest. Het blijft wel nog koel, maar een graadje extra kan wel weer. Toch blijft het kwik overdag meest steken tussen 17-18 graden tot een 19 graden. Aan het eind van de dag kunnen er een paar voorzichtige opklaringen doorbreken zodat er dan toch enkele plekken zijn die misschien nog net de 20 graden weer weten te halen. Vooral landinwaarts. Aan zee blijft het nog frisser met maxima rond een hoogste waarde van een 18 tot 19 graden. Overdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met van tijd tot tijd wat licht gemiezer of een licht buitje.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot zelfs betrokken. Er blijft kans op een enkele bui of eens een drupje regen, al zullen de droge perioden toch wel weten te overheersen. Het is wel wat zachter. Dankzij de bewolking blijven de minima rond een 14-15 graden haperen.

 

Morgen:

Morgen komen we geleidelijk meer onder invloed van een hogedrukgebied dat zich vanaf de Britse Eilanden tot over onze regio probeert uit te breiden. Het is nog steeds licht wisselvallig met nog altijd kans op een lokale bui, maar de droge perioden gaan dan toch overheersen terwijl er ook meer ruimte voor de zon zal komen. Verwacht er zeker niet teveel van, want er wordt nog altijd heel veel bewolking aangevoerd vanuit het westen. Daarin zitten wel enkele opklaringen, maar breed zullen die zeker niet uitvallen. Daarbij blijven de temperaturen rond dezelfde waarden als vandaag zitten.

In de nacht naar vrijdag houden we het droog met nog steeds vrij veel wolkenvelden.

Overmorgen:

Vrijdag is de buienkans tot een minimum gereduceerd, maar zeker nog niet volledig uitgesloten. Het is dan wel wat zachter en ook de zon komt er toch meer aan te pas. We halen dan maxima die kunnen oplopen tot een 22 graden landinwaarts. Lokaal nog een graadje meer.

Later:

Zaterdag belooft een veel betere dag te worden. Er komt veel meer ruimte voor de zon en met brede opklaringen wordt er met een meer zuidelijk gerichte wind ook veel zachtere lucht aangevoerd. De maxima kunnen dan ook flink oplopen en gaan zelfs direct voor een zomerse waarde van rond de 25 graden. De vraag is hoe lang de verbetering het volhoudt, want waarschijnlijk krijgen we tegen de avond al de eerste nieuwe regen- en onweersbuien binnen.

Samenvatting:

Vandaag wordt ook weer een erg grijze dag met veel wolken. Pas laat in de middag kan het wat opklaren, maar dan nog … Er valt ook af en toe wat licht gemiezer of een licht buitje bij maxima rond 18 tot 19 graden, lokaal misschien net 20 tegen het eind van de dag. Daarbij staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Geert, woensdag 18 augustus, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: