VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen hogedruk die nog steeds boven Europa ligt en een lagedrukgebied boven Scandinavië staat bij ons een zuidwestelijke stroming. De hogedruk zingt zijn zwanezang en vandaag is de laatste dag van de invloed ervan op ons weer. Boven de Britse Eilanden arriveert intussen een lagedrukgebied. Zowel het Scandinavische laag als het Britse laag hebben een aantal inactieve, oude fronten in onze omgeving liggen waarvan eigenlijk alleen maar wolkenvelden overblijven. Het Britse laag schuift morgen verder via de Britse Eilanden richting Scandinavië en krijgt in de loop van de komende nacht de volle invloed op ons weer met een eerste wat actievere storing die later vannacht vanuit het westen over onze regio loopt. Vervolgens zorgt dat laag de eerste helft van de week voor een erg koele noordwestelijke stroming waarin enkele fronten en buienlijnen meetrekken. Heel actief ogen die allemaal niet, maar ze gaan toch van tijd tot tijd voor wat regen of een bui zorgen en vooral vrij veel wind voor enkele dagen. In de tweede helft van de week trekt het laag weg en stijgt de luchtdruk in onze buurt weer, maar het is nog niet zeker of dat uitloopt op de vorming van een hogedrukgebied in onze omgeving. Het is in de pluim heel duidelijk te zien dat tegen het eind van de week de temperaturen geleidelijk weer de weg omhoog vinden, maar nadien waaiert de pluim werkelijk alle richtingen uit zodat het weer voor een termijn van 7 tot 10 dagen vooruit heel onzeker is. Het valt daarbij op dat de operationele run (rode lijn) en de controlerun (blauwe lijn) heel erg ver uit elkaar liggen. De controle zit zelfs helemaal onderin de berekeningen en toont een wel heel (onrealistisch) koel scenario dat we eigenlijk wel mogen negeren, maar toch: de spreiding is op die termijn heel opmerkelijk:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we een vergelijkbaar weerbeeld met dat van gisteren, dat bestaat uit een mix van wolken en opklaringen. Dat kunnen van tijd tot tijd brede opklaringen zijn, op een ander moment hangt er al eens wat meer bewolking. Het wordt opnieuw ergens vooraan de 20 graden aan zee tot rond een 24-25 graden landinwaarts. Eerst blijft het daarbij volledig of grotendeels droog tot laat in de middag. Misschien dat er tegen dan of in de loop van de avond dan toch een lokaal buitje kan opduiken of dat er een handvol druppels aan te pas komt. Er dringt immers in de namiddag geleidelijk meer bewolking binnen die samenhangt met een zwak front dat later in de middag en tegen de latere avond doortrekt. Er komt daarbij geleidelijk ook meer wind te staan.

In de avond is het dan ook wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een lichte bui of wat regendrupjes, maar de meeste plekken houden het gewoon droog. In de nacht volgt er dan een actiever front en blijft er meer bewolking. Het raakt zelfs helemaal bewolkt en de kans op een bui of wat regen wordt groter. De minima blijven zacht en zitten rond een 13-tal graden. Wat verder ook opvalt, is de wind. Die draait van zuidwest naar west tot noordwest tegen de ochtend en trekt geleidelijk in kracht aan. Aan zee tot krachtig, boven land met uitschieters die vrij krachtig kunnen worden.

Morgen:

Morgen is de wind naar een noordwestelijke richting gedraaid. Daarmee komt weer fors koelere lucht binnen met maxima die nog hoogstens rond een 20-tal graden stranden landinwaarts. Aan zee halen we dat lang niet meer en moeten we tevreden zijn met maximaal 18 tot 19 graden. Er is meer wind en meer bewolking en in de loop van de dag is al eens wat lichte regen of een bui niet uitgesloten. Het is daarbij dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt. Het is echter vooral de wind die opspeelt en aan zee in de loop van de dag nog aan kracht toeneemt. Uiteindelijk wordt die in de namiddag krachtig tot zelfs mogelijk tijdelijk hard met uitschieters rond 50 tot 60 km per uur. Landinwaarts kan die uithalen tot rond een 40 à 50 km per uur.

Ook in de nacht naar dinsdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met kans op wat regen of een bui. Minima rond 13 graden en steeds veel wind.

Overmorgen:

Ook dinsdag wordt een koelere dag met maxima rond of op vele plaatsen gewoon onder de 20 graden. Zeker aan de kust halen we die 20 graden niet en moeten we opnieuw met 18-19 graden tevreden zijn. Landinwaarts lukt dat hier en daar nog net wel, maar ook daar zitten vele plekken toch net onder die 20 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met kans op eens wat regen of een lokale bui. Zeker wanneer in de loop van de dag een wat actiever frontje door onze regio gaat trekken. Er staat ook op dinsdag nog vrij veel wind uit het westen tot het noordwesten.

In de nacht naar woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar we houden veel wolken met kans op wat lichte regen of een bui.

Later:

Woensdag wordt het geleidelijk weer rustiger. De wind zwakt af en wordt weer meer west tot zuidwest. Het blijft wel nog koel, maar een graadje extra kan wel weer zodat er weer meer plekken zijn die de 20 graden weer weten te halen.

Samenvatting:

Vandaag wordt ook weer een licht zomerse dag met maxima van 21 tot 24 graden. Lokaal tot een 25 in de steden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar vooral later in de middag neemt de bewolking geleidelijk aan toe, net als de wind. Het blijft grotendeels droog al is in de late middag / avond een lichte bui of enkele druppels niet uitgesloten. Vanavond en vannacht meer wolken en wind en toenemende kans op wat regen of een bui. Minima rond 13 graden tegen de ochtend.

Geert, zondag 15 augustus, 10.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: