VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden nog altijd een een gordel van hogedruk terug boven Europa die zich uitstrekt van de Azoren tot in Rusland. Deze trekt zich geleidelijk verder oostwaarts terug en verzwakt daarbij ook verder. Vooral op zijn westelijke flank. Boven, of eigenlijk nog meer net (noord)west van de Britse Eilanden zien we een lagedrukgebied. Dat schuift geleidelijk aan dichterbij en komt meer en meer boven de Britse Eilanden te liggen. Enkele zwakke daaraan verbonden fronten weten daarbij geleidelijk tot onze omgeving door te dringen. We komen dit weekend geleidelijk steeds meer onder invloed van dat Britse laag, maar nieuwe uitlopers van het Azorenhoog bieden hier nog voldoende weerstand aan. Vanaf maandag zou het laag de regie over ons weer wel overnemen, maar ook dan blijft er weerstand komen van uitlopers van hogedruk zodat de wisselvalligheid nog lijkt mee te vallen. Het zou vooral enkele dagen weer koeler worden met toenemende kans op een aantal verspreide buien. Tegelijk zien we dan de luchtdruk ten westen van de Britse Eilanden stijgen. Tegen het eind van de week komen hogedrukuitlopers geleidelijk weer dichter bij ons en zou de grootste onstabiliteit weer verdwijnen terwijl er dan weer kansen zijn voor warmer weer. Vooral de operationele run hint hierop, maar we zien in de pluim eigenlijk te weinig steun hiervoor en er zijn ook veel andere oplossingen. Het kan op termijn dan ook nog alle kanten op al is een verzachting naar het eind van de week toe wel de meest plausibele optie:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een dag zoals gisteren qua weerbeeld. Er is bij tijden veel zon al kan er tijdelijk ook wel al eens iets meer bewolking binnenlopen. Toch verdwijnt de zon zeker niet en komt ze er nog vlotjes doorheen. De dag begint daarbij in een groot deel van onze regio met lage stratuswolken die aan het eind van de nacht binnengelopen zijn. Deze verdwijnen weer gaandeweg de ochtend en maken plaats voor de zon. Vervolgens verloopt de dag dan met een mix van (brede) opklaringen en wolkenpartijen die elkaar afwisselen. De maxima slechten nog altijd vlot de kaap van de 20 graden en lopen op naar 20-21 graden aan de kust tot 22-23 landinwaarts. Lokaal is een 24’er zeker nog mogelijk. De wind tenslotte, waait zwak tot matig, overdag meest matig uit een zuidwestelijke hoek.

Ook in de avond en nacht is het wisselend bewolkt met minima rond 13-14 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zien we een vergelijkbaar weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen. Dat kunnen van tijd tot tijd brede opklaringen zijn, op een ander moment hangt er al eens wat meer bewolking. Het wordt opnieuw ergens vooraan de 20 graden aan zee tot rond een 24-25 graden landinwaarts. Opnieuw een graadje meer dan op zaterdag dus en het blijft volledig of grotendeels droog tot laat in de middag. Misschien dat er tegen de avond dan toch een lokaal buitje kan opduiken. Er dringt immers in de namiddag geleidelijk meer bewolking binnen die samenhangt met een zwak front dat later in de middag en tegen de avond doortrekt.

In de nacht naar maandag blijft er meer bewolking. De minima blijven zacht en zitten rond een 13-tal graden.

Overmorgen:

Maandag is de wind naar een noordwestelijke richting gedraaid. Daarmee komt weer fors koelere lucht binnen met maxima die rond een 20-tal graden stranden. Er is meer wind en meer bewolking en in de loop van de dag is al eens wat lichte regen of een bui niet uitgesloten.

Later:

Ook dinsdag wordt een koelere dag met maxima rond of zelfs net onder de 20 graden. Zeker aan de kust halen we die 20 graden maar moeizaam. Landinwaarts lukt dat nog net wel. Het is daarbij licht wisselvallig met kans op eens wat regen of een lokale bui.

Samenvatting:

Vandaag wordt weer een licht zomerse dag met maxima van 21 tot 24 graden. Lokaal tot een 25 in de steden. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind en we krijgen flink wat zon, al zijn er van tijd tot tijd net als gisteren al eens wat meer wolken en die kunnen het de zon al eens wat moeilijker maken. In de ochtend kan het lokaal wel vrij lang duren voor de zon goed doorbreekt. Het blijft droog.

Geert, zaterdag 14 augustus, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Valse kamille, een plant die lijkt op de echte kamille, maar toch met wat verschilpunten: