VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden nog altijd een hogedrukgebied terug boven Europa. Het trekt zich geleidelijk verder oostwaarts terug en verzwakt daarbij ook. Vooral op zijn westelijke flank. Boven, of eigenlijk nog meer net (noord)west van de Britse Eilanden zien we een lagedrukgebied. Dat schuift geleidelijk aan dichterbij en komt meer en meer boven de Britse Eilanden te liggen. Enkele zwakke daaraan verbonden fronten weten inmiddels tot onze omgeving door te dringen. We komen de volgende dagen geleidelijk steeds meer onder invloed van dat Britse laag, maar nieuwe uitlopers van het Azorenhoog bieden hier nog voldoende weerstand aan. Vanaf maandag zou het laag de regie over ons weer wel overnemen, maar ook dan blijft er weerstand komen van uitlopers van hogedruk zodat de wisselvalligheid nog lijkt mee te vallen. Het zou vooral enkele dagen weer koeler worden met toenemende kans op een aantal verspreide buien. Naar het eind van de week toe, zou de invloed van hogedrukgebieden weer groter worden, maar dan zitten we al op een termijn van zeven tot tien dagen vooruit en dat is nog te ver om zinnige dingen over te zeggen. Grosso modo onderscheiden we drie grote periodes in de pluim: de eerste drie dagen met nog hoge maxima en zomers aandoend weerbeeld, al trekt er al wel eens een zwakke storing door. Daarna vanaf begin volgende week een koelere periode met meer wisselvalligheid en tenslotte tegen het eind van de week weer meer stabiliteit en weer wat oplopende temperaturen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De weerman wikt, maar het weer beschikt …

Ondanks alle nog steeds verder verbeterende weermodellen, blijft een weersverwachting nog altijd een VERWACHTING en geen VOORSPELLING … We proberen telkens met alle beschikbare informatie een zo accuraat en goed mogelijke verwachting op te stellen en soms, heel af en toe en gelukkig niet al te veel, zit dat er toch nog eens naast, zelfs op hele korte termijn. En dat was gisteren een beetje het geval.

Hoewel: ook daar is toch enige nuancering nodig. Zo was de verwachting voor gisteren op heel veel plekken wel degelijk goed. Er was in de loop van de dag een mix van wolken en zon. Soms veel wolken en die zaten wél degelijk in de verwachting. Zo had ik gisterenochtend op de radio zelfs nog letterlijk gezegd dat zonnekloppers bedrogen zouden uitkomen door de vele wolken die er konden zijn. En die waren er. Ook wat de temperaturen betreft, zat ik gisteren volledig goed. Sommige mensen waren teleurgesteld dat de 28 graden niet gehaald werd (zelfs aan zee …), maar dat werd hier door mij nooit verwacht. Gisteren gaf ik maxima van 23 graden aan zee tot 25 landinwaarts, lokaal wat meer. En dat hebben we gehaald. Twee op drie dus al: wolken en temperaturen zaten goed.

En dan dat buitje: in sommige delen van West-Vlaanderen verscheen gisteren een klein buitje dat in de namiddag overtrok. OK: dat zat niet in de verwachting (al was er toch wel 10% kans op neerslag, dus niet 0 …). Het bleef echter allemaal beperkt tot een enkel buitje dat snel passeerde. De reden was dat een zwak frontaal restje dan toch nog nét iets actiever was dan voorzien. Dit kan gebeuren. Het blijft zoals ik al eerst zei: een verwachting.

Het is tenslotte wel een beetje sneu om dan vast te stellen dat velen direct heel boos worden en dat ik zelfs een aantal verwijtende berichten heb gekregen daarover. Dat is een beetje schieten op de pianist natuurlijk en ik begrijp wel dat de frustratie over deze zomer bij sommigen groot wordt, maar uiteindelijk is het nadien toch wel weer goed gekomen met een snel opklaren van de hemel en een hele mooie zomerse avond erachteraan … Laat ons dan ook de goede punten van de verwachting telkens meenemen. Van de mindere punten kunnen we leren dat het weer zich ondanks alles nooit voor de volle 100% aan een verwachting zal houden. Het is nog steeds geen exacte wetenschap 😉

 

Wat vandaag betreft dan:

Vandaag is er opnieuw tijdelijk en vooral in de ochtend nog steeds wel eens wat meer bewolking mogelijk. Later neemt het aandeel van de zon weer toe. Toch blijven er ook later overdag zeker van tijd tot tijd nog eens wat meer wolkenvelden voorbij drijven die het de zon wat moeilijker kunnen maken. Zo bewolkt als gisterenmiddag zou het echter niet mogen worden, al weet je nooit dat er eens een wat grotere pluk binnendrijft. De wind zit weer tijdelijk meer in een west tot zuidwestelijke hoek waarmee er wat minder warme lucht aangevoerd wordt, maar we halen toch nog maxima tussen 21 en 24 graden. Die 21 is vlak aan de kust, die 24 is landinwaarts. Lokaal en zeker in grotere steden kan dat al eens een graadje meer zijn.

In de nacht naar zaterdag koelt het dan af naar een 13-tal graden. Er is opnieuw af en toe wat bewolking, maar er zijn ook brede opklaringen. Er kan tegen de ochtend wat nevel gevormd worden.

Morgen:

Ook morgen is een dag zoals gisteren en vandaag qua weerbeeld. Er is veel zon al kan er tijdelijk wel al eens iets meer bewolking binnenlopen. Toch verdwijnt de zon zeker niet en komt ze er nog vlotjes doorheen. De maxima zouden dan iets lager gaan zitten, maar slechten nog altijd vlot de kaap van de 20 graden en lopen op naar 20-21 graden aan de kust tot 22-23 landinwaarts. Lokaal is een 24’er zeker nog mogelijk.

Ook in de avond en nacht is het wisselend bewolkt met minima rond 13-14 graden.

Overmorgen:

Zondag zien we een vergelijkbaar weerbeeld met een mix van wolken en opklaringen. Dat kunnen van tijd tot tijd brede opklaringen zijn, op een ander moment hangt er al eens wat meer bewolking. Het wordt opnieuw ergens vooraan de 20 graden aan zee tot rond een 24-25 graden landinwaarts. Opnieuw een graadje meer dan op zaterdag dus en het blijft volledig of grotendeels droog. Misschien dat er tegen de avond dan toch een lokaal buitje kan opduiken.

In de nacht naar maandag komt er geleidelijk aan meer bewolking. De minima blijven zacht en zitten rond een 13-tal graden.

Later:

Maandag is de wind naar een noordwestelijke richting gedraaid. Daarmee komt weer fors koelere lucht binnen met maxima die rond een 20-tal graden stranden. Er is meer wind en meer bewolking en in de loop van de dag is al eens wat lichte regen of een bui niet uitgesloten.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zomerse dag met maxima van 21 tot 24 graden. Lokaal tot een 25 in de steden. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind en we krijgen flink wat zon, al zijn er van tijd tot tijd net als gisteren al eens wat meer wolken en die kunnen het de zon al eens wat moeilijker maken (zie ook uitgebreide dagbespreking). Het blijft droog.

Geert, vrijdag 13 augustus, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Valse kamille, een plant die lijkt op de echte kamille, maar toch met wat verschilpunten: