ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het is een klein beetje een rommeltje op de weerkaarten. Er liggen allerlei (restanten van) oude storingen en drukgebiedjes in onze buurt die verder in belang afnemen. De sturende systemen worden stilaan een hogedrukgebied dat zich vormt boven het Europese continent en een Atlantisch lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden koerst en daar voor anker gaat. Als gevolg hiervan krijgen we bij ons een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming waarmee zachtere lucht aangevoerd wordt. Door de nabijheid van het Britse laag is die lucht wel onstabiel en wordt de kans op buien of perioden van regen groter. Vooral morgen wanneer aan de voorzijde van een storing onstabiele lucht aangevoerd wordt en overmorgen, wanneer die storing van west naar oost door onze regio trekt. Het laag zelf blijft net ten westen van ons liggen en zou dan tegen maandag / dinsdag richting de Noordzee trekken. Mogelijk gaat dat ergens tegen dan zelfs met een fors windveld gepaard, maar dat is nog niet zeker. In elk geval blijft het ook begin volgende week onstabiel en wisselvallig, maar wel met vrij zachte temperaturen. Ook later in de week is een verder zetten van dit onstabiele, maar wel zachte weer het meest waarschijnlijke en dat zie je duidelijk in de pluim terug:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zoekt de wind geleidelijk een meer zuid tot zuidwestelijke hoek op en kan het kwik iets oplopen. Er is ruimte voor de zon, maar er zijn ook wolkenpartijen. Die overheersen zelfs mogelijk weer later op de dag. Er is nog steeds kans op een lokale bui. Die kans loopt met het vorderen van de namiddag zelfs weer op en vooral aan het eind van de dag is die ene bui mogelijk. De meeste plekken zullen het echter wel droog weten te houden. De maxima zitten vandaag wel weer rond meer normale waarden voor de tijd van het jaar en halen een 20-21 graden aan zee tot rond een 22 graden landinwaarts. Misschien lokaal zelfs nog een graadje meer. De wind waait meestal zwak tot hoogstens matig. Nog één ding: op zee kan er mist en/of lage bewolking hangen en het is niet uitgesloten dat enkele flarden daarvan toch van tijd tot tijd de kust weten te bereiken.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig en wisselend tot zwaar bewolkt. Minima dan rond een 13-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt het weer flink onstabieler. Een zuidwestelijke wind voert dan weer wat zachtere lucht aan met maxima die weer vooraan de 20 graden zitten in de kustregio, nog iets hoger landinwaarts. Mogelijk komen we (ver) landinwaarts zelfs rond of dicht tegen een zomerse 25 graden uit. Er is dan zeker ruimte voor brede zonnige perioden, maar er komen ook wolkenvelden voor. Die nemen gaandeweg de dag weer toe en er ontwikkelen zich daarbij weer grote stapelwolken. Daarbij groeit de kans op een plaatselijke (onweers)bui. Zeker later op de dag wordt de kans op buien er alleen maar groter op. Dat zouden zelfs weer forse buien kunnen worden met veel regen op een korte periode en zelfs lokale hagel of windstoten.

In de avond en nacht verdwijnen de buien weer en houden we een wisselende bewolking over met minima rond 13-14 graden.

Overmorgen:

Ook zondag toont een onstabiel en wisselvallig weerbeeld met kans op flinke buien in de loop van de dag. Die kunnen er zelfs al van in de ochtend zijn. Er is veel bewolking en de zon heeft het echt opnieuw moeilijk om er flink door te geraken. Het wordt ook dan toch nog en ondanks de bewolking een 20 tot 22-23 graden. We zitten immers nog in een zachte zuidwestelijke aanvoer.

Later:

Maandag blijft de wind in het zuidwesten zitten, maar er wordt wel wat minder zachte lucht aangevoerd. De maxima vallen terug tot rond een 20-tal graden aan zee en 21-22 elders. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en daarmee ook de kans op wat regen of enkele buien die later kunnen vallen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van (soms brede) opklaringen en (soms veel) wolkenvelden. Het wordt een 20 tot 22-23 graden met een naar zuidwest tot zuid draaiende wind die veel zachtere lucht aanvoert dan de vorige dagen. Op het eind van de middag / vanavond valt er een enkele plaatselijke bui.

Geert, vrijdag 02 juli, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: