DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een thermisch lagedrukgebied heeft zich gevormd boven het westen van Frankrijk. Het tolt wat rond in de buurt van de Golf van Biscaje en stuurt nog steeds warme, maar tegelijk zeer onstabiele lucht naar onze omgeving. Daarin trekken nog steeds tal van buienrestanten over onze omgeving. In de loop van de dag vormen zich nieuwe regen- en onweersbuien. Waar die precies allemaal terechtkomen, is totaal onvoorspelbaar. Tegelijk vormt zich boven het oosten van Nederland een tweede thermisch laag, waarbij het Franse laag ook geleidelijk meer noordwaarts beweegt en later vandaag en morgen via onze omgeving geleidelijk noordwaarts gaat bewegen. Boven de Atlantisch Oceaan is de luchtdruk intussen hoog, maar dat hogedrukgebied trekt in de loop van de week geleidelijk ook naar het noorden weg. Daardoor komt later op de week op de zuidelijke Atlantische Oceaan een lagedrukgebied richting de Britse Eilanden gekropen dat daar tegen het eind van de week aankomt. Als gevolg daarvan draait de stroming die eerst noord zal worden, tegen het eind van de week weer naar west tot zuidwest en blijft het bij ons onstabiel aan de voorzijde van dat nieuwe laag. Het is dan wachten hoe ver de invloed van dat nieuwe laag zal reiken, maar voor stabiele zomerse aspiraties ziet het er alleszins niet goed uit. Je ziet in de pluim eerst de geleidelijke daling van de temperaturen de komende week, waarna het dan afhankelijk van de ligging van het nieuwe laag eventueel weer wat warmer kan worden, maar de neerslagpluim blijft zo goed als elke dag wel neerslagsignalen tonen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start de dag op de meeste plekken weer grijs. Er is zowel landinwaarts als aan zee ook nevel en mist opgedoken. Die kan zeker aan zee erg lang  blijven hangen, als ze daar al zal oplossen. Vanuit Frankrijk loopt er daarboven ook veel bewolking binnen. Die hangt samen met (restanten van) onweersbuien die nog in Frankrijk zitten. Die komen geleidelijk onze kant op en kunnen later vanochtend eventueel ook onze regio bereiken. Zeker naar de middag toe. Overdag blijft er dan ook heel veel bewolking hangen met kans op perioden van regen en/of buien. Af en toe zijn wat opklaringen mogelijk en daarin kan het kwik dan oplopen naar maxima van vooraan de 20 graden tot maximaal 23 graden landinwaarts. De wind zit in een noordoostelijke, aan zee meer noordelijke tot noordwestelijke richting. Aanvankelijk waait zie uiterst zwak, later komt er wat meer wind opzetten onder invloed van een zeebrieseffect. Later vanmiddag zijn dan weer fellere buien mogelijk, al is het onmogelijk te zeggen waar die precies opduiken. Net als gisteren kunnen die echter voor heel veel neerslag zorgen en ook hagel en windstoten zijn mogelijk.

Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk aan weer. In de nacht is het dan rustig met opnieuw vorming van nevel en mist bij erg zachte minima rond een 15-tal graden.

Morgen:

Ook morgen blijven we nog in de buurt van een naar het noorden wegtrekkend lagedrukgebied zitten. De ligging ervan is niet heel zeker en daar zal veel van afhangen wat het weerbeeld betreft. Waarschijnlijk blijft dat onstabiel met heel veel bewolking en ook regelmatig een regen- of onweersbui of perioden met regen, afgewisseld met een aantal opklaringen. De temperaturen gaan er wel geleidelijk aan verder op achteruit en leveren enkele graden in. Het kan ook weer lang nevelig / mistig zijn, zeker aan de kust. De wind zit morgen in een noordelijke hoek en waait opnieuw zwak tot matig.

In de avond verdwijnen de buien dan geleidelijk weer.

Overmorgen:

Tegen woensdag draait de wind overal meer naar een noord tot noordwestelijke richting en gaat daarbij ook wat harder waaien. Er komt dan stilaan koelere lucht binnen met maxima rond of vooraan de 20 graden. De regenkansen worden kleiner, maar zijn zeker niet uitgesloten. Wat regen of een bui blijft telkens mogelijk. Later op de dag is er meer kans op opklaringen.

Later:

Donderdag wordt een meer droge dag met bredere opklaringen. De wind zit in een noordelijke hoek en waait matig. Die voert dan ook weer drogere lucht aan met meer ruimte voor (brede) opklaringen. Zeker aan de kust kan het vrij zonnig worden, landinwaarts vormen zich nog stapelwolken. De maxima zitten net aan geen 20 graden aan zee terwijl dat landinwaarts vooraan de 20 zal zijn.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en dat blijft in vele streken zo. Zeker aan zee is het ook lang nevelig/mistig. Later vandaag stijgt de kans op (eerst restanten van Franse) regen- en onweersbuien. Later vanmiddag duiken weer nieuwe buien op in onze omgeving. Dat kunnen felle buien zijn met onweer. Het wordt een 20 graden aan zee tot 23 graden landinwaarts bij een eerst zwakke, later wat meer uitgesproken noordelijke wind.

Geert, maandag 28 juni, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: