DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een thermisch lagedrukgebied heeft zich gevormd boven het westen van Frankrijk. Het tolt wat rond in de buurt van de Golf van Biscaje en stuurt erg warme, maar tegelijk zeer onstabiele lucht naar onze omgeving. Daarin trekken aanvankelijk tal van buienrestanten over onze omgeving. In de loop van de dag vormen zich nieuwe regen- en onweersbuien, waarbij het laag tegen maandag geleidelijk meer noordwaarts beweegt en op maandag en dinsdag via de Noordzee en onze omgeving geleidelijk noordwaarts gaat bewegen. Boven de Atlantisch Oceaan is de luchtdruk intussen hoog, maar dat hogedrukgebied trekt in de loop van de week geleidelijk ook naar het noorden weg. Daardoor komt later op de week op de zuidelijke Atlantische Oceaan een lagedrukgebied richting de Britse Eilanden gekropen dat daar tegen het eind van de week aankomt. Als gevolg daarvan draait de stroming later in de week weer naar west tot zuidwest en blijft het bij ons onstabiel aan de voorzijde van dat nieuwe laag. Het is dan wachten hoe ver de invloed van dat nieuwe laag zal reiken, maar voor stabiele zomerse aspiraties ziet het er alleszins niet goed uit. Je ziet in de pluim eerst de geleidelijke daling van de temperaturen de komende week, waarna het dan afhankelijk van de ligging van het nieuwe laag eventueel weer wat warmer kan worden, maar de neerslagpluim blijft zo goed als elke dag wel neerslagsignalen tonen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is het net als gisteren, bij momenten zwaar tot wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden en opklaringen en er is steeds wel kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. Aanvankelijk zijn er vanochtend heel veel wolken. Die horen bij oplossende buienrestanten van buien die boven Frankrijk zaten. Daar kan zelfs lokaal al wat lichte regen uit vallen, zeker in het westen. Gaandeweg de ochtend verschijnen er wel meer en bredere opklaringen. Vanmiddag is het dan eerst wat zonniger, maar later neemt de bewolking weer toe en daarmee ook een groeiende dreiging op het ontstaan van nieuwe buien in onze buurt. Dat kunnen felle buien zijn met onweer, hagel, veel regen op een korte periode en windstoten. Schade of overlast zijn niet onmogelijk. De maxima zitten daarbij wel vooraan de 20 graden in de kustregio, daar zelfs tot 22-23 graden, tot een lokale 25 of zelfs wat meer landinwaarts. Daarbij staat een zwakke tot matige wind uit zuidoostelijke tot oostelijke, later aan zee noordoostelijke richting onder invloed van wat zeebries-effect daar.

Ook vanavond kunnen er enkele verspreide en mogelijk felle regen- of onweersbuien opduiken die dan in de nacht geleidelijk aan weer verdwijnen. Het wordt opnieuw een zachte nacht met minima rond 15-16 graden. Later kan er aan zee, maar ook landinwaarts, lokaal mist opduiken. Zeker daar waar buien zijn gevallen. Tegen het eind van de nacht wordt de kans op binnenlopende (onweers)buien vanuit Frankrijk weer groter.

Morgen:

Morgen start de dag op de meeste plekken weer grijs. Vanuit Frankrijk kunnen in de (vroege) ochtend al regen- en onweersbuien binnenlopen. Dat kunnen felle buien zijn. Aan zee is het waarschijnlijk ook mistig. Overdag blijft er heel veel bewolking hangen met kans op perioden van regen en/of buien. Af en toe zijn wat opklaringen mogelijk en daarin kan het kwik dan oplopen naar maxima van vooraan de 20 graden in de kustregio tot rond een 23-24 graden als hoogste waarden landinwaarts. De wind zit in een noordoostelijke, aan zee meer noordelijke tot noordwestelijke richting.

Overmorgen:

Ook op dinsdag blijven we nog in de buurt van een naar het noorden wegtrekkend lagedrukgebied zitten. De ligging ervan is niet heel zeker en daar zal veel van afhangen wat het weerbeeld betreft. Waarschijnlijk blijft dat onstabiel met regelmatig een regen- of onweersbui of perioden met regen, afgewisseld met een aantal opklaringen. De temperaturen gaan er wel geleidelijk aan verder op achteruit en leveren enkele graden in.

Later:

Tegen woensdag draait de wind overal meer naar een noord tot noordwestelijke richting. Er komt dan stilaan koelere lucht binnen met maxima rond of vooraan de 20 graden. De regenkansen worden kleiner, maar zijn zeker niet uitgesloten. Wat regen of een bui blijft telkens mogelijk.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken en dat blijft over het algemeen zo. In de ochtend is wat lichte verspreide regen mogelijk. Daarna zijn er tijdelijk wat meer opklaringen, gevolgd door mogelijk felle regen- en onweersbuien met kans op lokale schade en overlast. Het is wel erg zacht met maxima van 22 graden vlak aan zee tot 26 lokaal landinwaarts. De wind waait zwak uit zuidoost tot noordoost.

Geert, zondag 27 juni, 10.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: