MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied ligt bij ons in de buurt, meerbepaald boven Oost Engeland. Daaraan is een storing verbonden die over onze regio blijft slepen. Het laag smelt later samen met een nieuw thermisch laag dat zich boven Frankrijk vormt. Dit nieuwe laag blijft dan enkele dagen rondtollen boven de Golf van Biscaje en stuurt van daaruit erg gestoorde onstabiele, maar warme en vochtige lucht onze kant op. Vervolgens blijft dit laag zeker al tot en met de eerste helft van de nieuwe week in onze buurt rondtollen met de daaraan verbonden storingen en buienlijnen. Dit laag kan immers nergens heen. Boven de Atlantische Oceaan ligt er een blokkerend hogedrukgebied dat elke verdere invloed van de oceaan tegenhoudt. Ook boven Oost-Europa is de luchtdruk hoger waardoor dat laag geen kant op kan. De aanwezigheid van dit laag zorgt er wel voor dat de mate van voorspelbaarheid voor de eerstkomende tijd erg moeilijk is. We zien dan ook een erg zachte pluim, maar wel eentje met veel neerslagsignalen voor de komende dagen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt een slepende storing aanvankelijk boven onze regio en die blijft eigenlijk de hele dag in de buurt zitten. Daarbij kan het met een naar zuidwest tot zuid draaiende wind wel zachter worden, maar het blijft zeer onstabiel met kans op buien of wat regen. Dat zouden zelfs later vanmiddag weer onweerachtige buien kunnen zijn. De maxima zitten vanmiddag vooraan de 20 graden en pieken in de loop van de dag lokaal tot een 22-23 graden landinwaarts. Aan zee blijft het enkele graden koeler. De bewolking overheerst grote delen van de dag, al zijn er zeker ook wel zonniger ogenblikken, vooral vanmiddag dan. Zeker vanochtend is het zwaar bewolkt tot betrokken met nog wat regen of wat verspreide buiige regen. Er is doorheen de dag een oplopende kans op een regen- of onweersbui. Dat zou best een felle bui kunnen zijn.

In de nacht naar zondag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met nog steeds kans op een lokale bui. Het blijft zacht met minima rond 15 graden.

Morgen:

Ook morgen is het wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden en opklaringen en er is steeds wel kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. Gaandeweg de ochtend verschijnen er wel meer en bredere opklaringen van vandaag. De maxima zitten morgen opnieuw vooraan de 20 graden in de kustregio tot een lokale 25 of zelfs wat meer landinwaarts.

Tegen de late middag / avond kunnen er enkele verspreide en mogelijk felle regen- of onweersbuien opduiken die dan in de nacht geleidelijk aan weer verdwijnen. Het wordt opnieuw een zachte nacht met minima rond 14-15 graden.

Overmorgen:

Maandag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. We blijven in een vrij zachte zuidwestelijke stroming zitten met aanvoer van vrij warme lucht. We halen gemakkelijk landinwaarts maxima tot rond 25 graden, maar het blijft erg onstabiel met kans op regen- of onweersbuien. Door de nabijheid van een Frans lagedrukgebied heeft het weer wel een grote mate van onvoorspelbaarheid. Een kleine verschuiving in de ligging van storingen en buienlijnen betekent meteen een heel ander weerbeeld. In elk geval zijn er verspreid over de dag perioden met regen en/of buien te verwachten.

Later:

Ook op dinsdag blijven we in zachtere lucht zitten, maar er is nog flink wat onzekerheid over het weerbeeld dan. Waarschijnlijk blijft dat onstabiel met regelmatig een regen- of onweersbui of perioden met regen, afgewisseld met een aantal opklaringen.

Samenvatting:

Het is vandaag eerst zwaar bewolkt tot betrokken met wat regen of enkele buien. Later zijn een aantal opklaringen mogelijk, maar zeker niet overal. Het wordt wel erg zacht met maxima tussen 20 en 23 graden, maar vanmiddag stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Zeker later in de middag.

Geert, zaterdag 26 juni, 09.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: