DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een wig van hoge luchtdruk ligt intussen boven Duitsland en trekt verder noordoostwaarts weg. Boven de Britse Eilanden is een nieuw Atlantisch lagedrukgebied aangekomen. Daaraan verbonden storingen komen onze kant op waardoor de wisselvalligheid en de kans op neerslag weer toeneemt. We komen hierbij wel geleidelijk weer in wat zachtere lucht terecht. Dit laag blijft ons weer het hele weekend domineren en zakt geleidelijk wat zuidwaarts weg. Intussen ligt op de Atlantisch Oceaan een blokkerend hogedrukgebied. Volgende week zouden we te maken hebben met lagedruk ten zuidwesten van ons, terwijl ten noordoosten van ons de luchtdruk dan hoog wordt. Dat zou uitlopen op een vrij zachte zuidwestelijke stroming, maar met de nodige onstabiliteit. Beide evoluties, die van overgang naar zachtere temperaturen en naar wisselvalligheid, blijven duidelijk in de pluim van vandaag te zien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag slaagt een nieuwe storing erin om ons via de Britse Eilanden te bereiken en zal opnieuw zorgen voor veel bewolking met perioden van wat lichte verspreide regen of enkele buien. Dat kan zowel vanochtend al het geval zijn als vanmiddag. De droge perioden overheersen dus wel degelijk, maar er is kans op eens wat regen of een bui. Ook de temperaturen krijgen weer een duwtje en zitten een groot stuk van de dag weer maar rond 18-19 graden. Omdat we geleidelijk wel in zachtere lucht terechtkomen, kan het later op de dag dan toch met een opklaring wel weer een graad of 20 worden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het vrij zacht en zijn er veel wolken. Er is eventueel nog een enkel buitje, maar de droge perioden overheersen bij minima rond een 13-14 graden.

Morgen:

Morgen kan het met een naar zuidwest tot zuid draaiende wind wel zachter worden, maar het blijft onstabiel met kans op buien. Dat zouden zelfs weer onweerachtige buien kunnen zijn. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en pieken in de loop van de dag lokaal tot een 22-23 graden landinwaarts. Aan zee blijft het enkele graden koeler. De bewolking overheerst per momenten, al zijn er zeker ook wel zonniger ogenblikken. Er is doorheen de dag een oplopende kans op een regen- of onweersbui. Dat zou best een felle bui kunnen zijn.

In de nacht naar zondag blijft het wisselend bewolkt met nog steeds kans op een lokale bui. Het blijft zacht met minima rond 13-14 graden.

Overmorgen:

Zondag lijkt het weerbeeld erg op dat van zaterdag. Het is wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden en opklaringen en er is steeds wel kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. De maxima zitten dan opnieuw vooraan de 20 graden in de kustregio tot een lokale 25 of zelfs wat meer landinwaarts.

Later:

Maandag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. We blijven in een vrij zachte zuidwestelijke stroming zitten met aanvoer van vrij warme lucht. We halen gemakkelijk landinwaarts maxima tot rond 25 graden, maar het blijft erg onstabiel met kans op regen- of onweersbuien.

Samenvatting:

Vandaag zijn de wolken alweer volop aanwezig. Het is en blijft zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag kans op wat regen of een bui. Een naar zuidwest draaiende wind voert wel zachtere lucht aan met maxima rond 20 graden.

Geert, vrijdag 25 juni, 07.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: