VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de zuidelijke Noordzee ligt een klein lagedrukgebied, nog steeds verbonden aan het polaire front dat zich uitstrekt van over Spanje naar noord Portugal, doorheen het westen van Frankrijk en zo verder via de Noordzee tot boven Zweden. Dit front is ten opzichte van gisteren wat naar het zuidoosten geschoven, maar trekt vandaag opnieuw meer naar het noordwesten. Wij zitten daar momenteel eigenlijk vlak onder, terwijl het zuiden van ons land duidelijk ten oosten van dat front in de opklaringen en de zachte lucht zit. Langs dat uitgestrekte front trekken onweerscomplexen vanuit het Franse laag richting het noorden. Boven de Britse Eilanden ontwikkelde zich intussen een uitloper van het Azorenhoog tot een apart hogedrukfiliaal waardoor dit hele front tijdelijk een stuk naar het oosten geduwd werd. Het onderstaande kaartje toont deze hele complexe situatie nog eens duidelijk waarbij je ziet dat het in onze omgeving inderdaad een erg complex gegeven is:

Morgen komt al een volgend Atlantisch lagedrukgebied boven de Britse Eilanden aan. Boven Frankrijk duiken intussen nieuwe onweerachtige lagedrukgebieden op die er weer voor gaan zorgen dat onweersgebieden van het zuiden uit over onze omgeving gestuurd worden. Vooral voor komende nacht moeten we de ontwikkeling van zo’n gebied goed opvolgen want dat gaat waarschijnlijk met zonvloedachtige regens over onze omgeving trekken. Volgende week krijgen we dan eerst nog de positieve invloed van een nieuwe Azorenuitloper boven de Britse Eilanden. Die zorgt op maandag en dinsdag tijdelijk nog voor een betere invloed op ons weer, maar het blijft wel onstabiel. Later nestelt zich boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied, terwijl de druk boven Europa en ook ten zuidwesten van ons vrij hoog blijft. De invloed van het Britse laag wordt dan groter waardoor we bij ons in een koelere west tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met steeds ook enige wisselvalligheid. Dit is duidelijk in de pluim van vanochtend te zien waarbij de temperaturen in de loop van de week duidelijk in een dalende trend terecht lijken te gaan komen, echter zonder dat het echt koud wordt. Tegen het eind van de week wordt het dan mogelijk weer een flink stuk warmer, sommige oplossingen gaan dan zelfs weer voor hete temperaturen. De neerslagpluim negeer je best even want die is niet echt representatief dezer dagen omdat het vooral om buien en buiengebieden gaat die passeren waarbij de ene plaats veel meer bedeeld wordt dan de andere:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal het een stuk minder warm worden met een eerst noordwestelijke wind. Die voert koelere lucht aan met temperaturen die vanochtend zelfs maar rond 17 tot 19 graden zitten. Vanmiddag kan het dan een graad of 19-20 worden aan zee, terwijl landinwaarts die meest vooraan de 20 graden zitten. De dag start daarbij erg grijs en het zal een flink eind kunnen duren vooraleer die grijze wolken weer plaats maken voor opklaringen. Uit die grijze wolken kan aanvankelijk zelfs wat lokale lichte motregen vallen. Later op de dag breekt de zon dan langzaam weer door vanuit het binnenland met maxima net onder, rond of vooraan de 20 graden aan zee, landinwaarts en hoe verder landinwaarts, hoe warmer het nog kan worden. Tot lokaal 23 graden in het oosten van de regio. Of de zon daarbij ook aan zee uiteindelijk zal doorbreken, is de vraag. Waarschijnlijk lukt dat net aan de kust niet en ook in het westen zal de bewolking waarschijnlijk hardnekkig blijven hangen. Landinwaarts wordt het een mix van wolken en opklaringen. Hoe oostelijker in de regio, hoe groter en breder de opklaringen uiteindelijk worden.

Vanavond is het dan nog droog en neemt de bewolking alweer toe. Ook in de nacht neemt de bewolking weer toe en later vanavond en vannacht, waarschijnlijk ergens in de latere avond, drijft een nieuw systeem met regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk onze regio binnen. Dit ziet er zeer actief uit en kan dan zorgen voor overvloedige regenval, in combinatie met enkele onweersklappen. Mogelijk trekken ook enkele verscholen onweersbuien met dit systeem mee en kan het lokaal zelfs hagelen of zijn rukwinden mogelijk. Er kan echt overvloedig veel neerslag vallen met lokaal tientallen liters water tot gevolg. De minima zitten rond 15-16 graden en zijn erg zacht.

Morgen:

Morgen keert de warmere lucht dan op haar stappen terug. Een opnieuw naar zuidoost tot later zuidwest draaiende wind voert dan weer een stuk warmere lucht aan waarbij de maxima weer een flink stuk de hoogte in schieten. We noteren weer rond 23 graden aan de kust en tot 25-26 graden landinwaarts.

In de ochtend is er mogelijk eerst nog een regen- en onweersgebied dat onze regio moet kruisen in de nasleep van het nachtelijke systeem dat al passeerde. De dag start dan ook mogelijk met een aantal regen- en onweersbuien waarna het dan uitklaart en in de namiddag kijken we dan naar een mix van wolken en opklaringen. Daarbij stijgt tegen het eind van de dag de kans op een plaatselijk regen- en onweersbui weer wat.

In de nacht naar maandag vallen er mogelijk ook nog enkele verspreide regen- en onweersbuien, al lijken die dan toch meer voor het oosten van ons land te zijn.

Overmorgen:

Maandag zit de wind weer meer in een zuidwestelijke hoek en wordt het wat minder warm. We halen echter nog steeds vrij vlot 21 tot 25 graden. Het is wel licht onstabiel met kans op een paar verspreide buien later op de dag. Dat kunnen ook dan best wel weer enkele pittige buien zijn.

Later:

Ook dinsdag is het nog vrij warm, met ook dan maxima tussen 20 en 24 graden. De onstabiliteit blijft, maar het is onduidelijk en ondoenbaar om nu al te gaan voorspellen of en waar en wanneer er buien gaan vallen. Alles zal afhangen van de precieze ligging van onweerachtige lagedrukgebieden en gezien er al onzekerheid op korte termijn is daarover, heeft het al helemaal geen zin om op drie-vier dagen vooruit hier zinnige dingen over te zeggen. Even afwachten is de boodschap.

Samenvatting:

Het is vandaag wachten op de zon en aan zee en in het westen zouden we wel eens kunnen blijven wachten. Landinwaarts, en zeker verder landinwaarts, worden de kansen op zon vanmiddag een stuk groter. Het is minder warm met maxima vanmiddag aan zee rond 19 graden, landinwaarts tussen 20 en 23 graden. Volgende avond en nacht kan het overvloedig gaan regenen (met kans op onweer)!

Geert, zaterdag 19 juni, 10.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: