DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven West-Frankrijk ligt een klein lagedrukgebied, verbonden aan het polaire front dat zich uitstrekt van over Portugal, langs de Franse kust en zo verder via de Noordzee tot boven Noorwegen. Daarlangs trekken onweerscomplexen vanuit het Franse laag richting het noorden. Boven de Britse Eilanden ontwikkelt zich intussen een uitloper van het Azorenhoog tot een apart hogedrukfiliaal waardoor het Franse onweerslaag tegen zaterdag een stuk naar het oosten geduwd wordt. Op zondag komt echter al een volgend Atlantisch lagedrukgebied boven de Britse Eilanden aan. Boven Frankrijk duiken dan nieuwe onweerachtige lagedrukgebieden op die er weer voor gaan zorgen dat onweersgebieden van het zuiden uit over onze omgeving gestuurd worden. Volgende week nestelt zich boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied, terwijl de druk boven Europa en ook ten zuidwesten van ons vrij hoog blijft. De invloed van het Britse laag is echter groter dan in eerdere verwachtingen waardoor we bij ons in een koelere west tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met steeds ook enige wisselvalligheid. Dit is duidelijk in de pluim van vanochtend te zien waarbij de temperaturen nu duidelijk in een dalende trend terecht lijken te gaan komen, echter zonder dat het echt koud wordt:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het verwachte onweerscomplex dat de voorbije nacht over onze regio zou trekken, is er uiteindelijk wel gekomen, maar enerzijds lag het zwaartepunt veel oostelijker zodat West-Vlaanderen letterlijk slechts een (onweersloos) staartje hiervan meepikte en anderzijds was het ook veel minder actief zodat grote calamiteiten in onze regio gelukkig zijn uitgebleven. Nochtans had vrijwel élk model dit grote en zware complex in de verwachtingen zitten en rekenen veel modellen ook nu nog met een start van de dag met regen en onweer. Dat zit er op dit moment voor onze regio niet meer. Dat complex ligt intussen wel nog boven midden Nederland en trekt verder noordoostwaarts weg.

Bij ons start de dag rustig met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Het is afgekoeld tot rond een 18-tal graden. Daarbij wordt het vanochtend snel weer warmer. Tegen de middag zitten we alweer rond 24-25 graden aan zee tot 27-28 landinwaarts. Lokaal misschien nog net een 29. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek landinwaarts, aan zee meer noordoost.

Deze namiddag wordt het dan weer erg onstabiel met de ontwikkeling van regen- en onweersbuien. De vraag die zich dan weer stelt, is: waar vallen die buien? Het antwoord daarop is dat dit niet te voorspellen is. De verwachting is dat er in de namiddag op diverse plekken weer regen- en onweersbuien opduiken en dat die lokaal hevig kunnen zijn met veel neerslag, kans op hagel en ook op windstoten en uiteraard ook onweer. Er kan lokale schade of overlast zijn.

Tegen vanavond zijn er nog steeds plaatselijke buien mogelijk met alles er op en er aan, maar in de nacht gaan die geleidelijk aan weer verdwijnen. De bewolking neemt tegen de ochtend ook toe bij minima rond een 15-16 graden.

Morgen:

Morgen zou het een stuk minder warm worden met een dan westelijke tot noordwestelijke wind. Die voert koelere lucht aan met temperaturen die meest vooraan de 20 graden zitten. De dag start waarschijnlijk grijs en het zou een flink eind kunnen duren vooraleer die grijze wolken weer plaats maken voor opklaringen. Later op de dag breekt de zon dan weer overtuigend door met maxima rond of vooraan de 20 graden aan zee, landinwaarts en hoe verder landinwaarts, hoe warmer het nog kan worden. Tot lokaal 24-25 in het oosten van de regio.

In de nacht neemt de bewolking weer toe en later in de nacht, naar de ochtend toe, drijft mogelijk een nieuw systeem met regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk onze regio binnen.

Overmorgen:

Tegen zondag keert de warme lucht dan op haar stappen terug. Een opnieuw naar zuid draaiende wind voert dan weer een stuk warmere lucht aan waarbij de maxima weer een flink stuk de hoogte in schieten. We noteren weer rond 25 graden aan de kust en tot eind de 20 graden landinwaarts.

In de ochtend is er mogelijk eerst nog een regen- en onweersgebied dat onze regio moet kruisen. De dag start dan ook mogelijk met een aantal regen- en onweersbuien waarna het dan uitklaart en in de namiddag kijken we dan naar een mix van wolken en opklaringen. Daarbij stijgt tegen het eind van de dag de kans op regen- en onweersbuien weer fors.

In de nacht naar maandag vallen er mogelijk ook nog regen- en onweersbuien.

Later:

Maandag zit de wind weer meer in een westelijke hoek en wordt het wat minder warm. We halen echter nog steeds vrij vlot 21 tot 25 graden. Het is wel licht onstabiel met kans op een paar verspreide buien later op de dag.

Samenvatting:

Vandaag wordt het opnieuw drukkend war m met maxima van rond 25 graden aan zee tot 27-29 graden landinwaarts. We krijgen een mix van wolken en opklaringen. In de namiddag duiken er weer verspreide regen- en onweersbuien op en die kunnen plaatselijk erg hevig worden.

Geert, vrijdag 18 juni, 6.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: