DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern boven Polen en trekt geleidelijk aan verder oostwaarts richting de Baltische Staten. Boven Frankrijk ligt intussen een thermisch laag dat aansluiting zoekt met een tussen IJsland en de Britse Eilanden aangekomen Atlantisch lagedrukgebied. Daardoor krijgen wij vandaag met een diepe en warme zuidelijke stroming te maken. Daarin trekken onweerscomplexen vanuit het Franse laag richting het noorden. Boven de Britse Eilanden gaat de luchtdruk in de loop van vrijdag en zaterdag weer stijgen waardoor het Franse onweerslaag tegen zaterdag een stuk naar het oosten geduwd wordt. Op zondag komt echter al een volgend Atlantisch lagedrukgebied boven de Britse Eilanden aan. Boven Frankrijk duiken dan nieuwe onweerachtige lagedrukgebieden op die er weer voor gaan zorgen dat onweersgebieden van het zuiden uit over onze omgeving gestuurd worden. Volgende week neigen we geleidelijk naar een situatie waarbij de luchtdruk boven Europa hoog zal worden en ten noordwesten van ons lage druk zit. Daarbij komt de stroming in de loop van de week weer meer en meer uit een warme zuidwestelijke hoek. De diverse fasen van deze weersevolutie zijn in de pluim van vandaag duidelijk te zien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met een tweedeling. Boven Frankrijk is vannacht een MCS ontstaan. Dat staat voor Multi Cell Storm. Een groot onweerscomplex dat in de vroege ochtend al uitstervend boven (een deel van) West-Vlaanderen terechtkomt. Alhoewel het op zijn retour is, kan het daar plaatselijk, en zeker in de westelijke helft, toch nog voor veel neerslag zorgen, gecombineerd met onweer. Er zijn ook windstoten mogelijk en er is nog een kleine kans op wat plaatselijke hagel. Het complex sterft vanochtend verder uit en kan in Oost-Vlaanderen, vooral voor de westelijke helft en de grensgebieden met West-Vlaanderen, nog voor een schampschot zorgen. Het complex sterft vanochtend verder uit en trekt uiteindelijk later in de ochtend de Noordzee op. Het is ondanks dat alles vanochtend ook al direct erg warm want we komen uit een nacht met minima die amper onder 20 graden zijn terechtgekomen.

Daarbij krijgen we dan later in de ochtend, rond de middag en zeker deze namiddag met brede opklaringen te maken. Het onweerscomplex is dan verdwenen en de temperaturen schieten met een zuidelijke tot zuidwestelijke wind direct de hoogte in. We halen maxima van rond 25 graden aan zee tot 28-29 graden verder landinwaarts met pieken die lokaal tot rond of net vooraan de 30 graden stranden. Zeker in stedelijke gebieden. Daarbij is het vrij zonnig met een aantal wolkenvelden en een kleine dreiging op een enkele regen- of onweersbui tegen de late middag.

Vanavond is het dan nog lang erg warm met temperaturen die amper dalen. Intussen vormt zich in de avond boven Frankrijk ook weer een nieuw MCS (Multi Cell Storm). Dat zou dan na middernacht over onze omgeving trekken met overal heel veel regen. Dat kan over tientallen liters water per vierkante meter gaan, in combinatie met (zwaar) onweer, kans op (flinke) hagel en (zware) windstoten. Lokale schade en overlast zijn daarbij absoluut mogelijk. Het wordt ook weer een heel zachte nacht met minima die weer op vele plekken niet onder de 20 graden gaan terechtkomen.

Morgen:

Morgen start de dag dan nog met de naweeën van het in de nacht doorgetrokken onweerscomplex. Er zijn morgenochtend nog steeds verspreide regen- en onweersbuien mogelijk. Die trekken wel vrij snel weg waarna het dan wisselend bewolkt en opnieuw drukkend warm wordt. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af bij maxima die in de middag weer oplopen naar 25 graden aan zee tot richting eind de 20 graden landinwaarts. Er is ook dan nog altijd kans op verspreide regen- en onweersbuien die in de loop van de (late) middag weer kunnen opduiken.

Ook morgenavond en in de nacht naar zaterdag zijn nog regen- en onweersbuien mogelijk bij alweer erg zachte minima.

Overmorgen:

Zaterdag zou het een stuk minder warm worden met een dan westelijke tot noordwestelijke wind. Die voert koelere lucht aan met temperaturen die meest vooraan de 20 graden zitten. De dag start waarschijnlijk grijs en het zou een flink eind kunnen duren vooraleer die grijze wolken weer plaats maken voor opklaringen. Later op de dag breekt de zon dan weer overtuigend door met maxima rond of vooraan de 20 graden aan zee, landinwaarts en hoe verder landinwaarts, hoe warmer het nog kan worden. Tot lokaal 24-25 in het oosten van de regio.

Later:

Tegen zondag keert de warme lucht dan op haar stappen terug. Een opnieuw naar zuid draaiende wind voert dan weer een stuk warmere lucht aan waarbij de maxima weer een flink stuk de hoogte in schieten. We noteren weer rond 25 graden aan de kust en tot eind de 20 graden landinwaarts. Daarbij stijgt tegen het eind van de dag de kans op regen- en onweersbuien weer fors.

Samenvatting:

Vandaag start met een uitstervend onweerscomplex dat vooral boven West-Vlaanderen doortrekt. Oost-Vlaanderen krijgt hier nog een schampschot van mee. Het complex trekt tegen de middag de Noordzee op, waarna het dan overal weer stomend warm wordt met maxima tussen 25 graden aan zee tot lokaal 30-31 landinwaarts. Vanavond is het nog lang warm, tegen en na middernacht krijgen we overal met(zwaar) onweer te maken.

Geert, donderdag 17 juni, 7.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: