VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern boven Polen en trekt geleidelijk aan verder oostwaarts richting de Baltische Staten. Tegelijk ontwikkelt zich boven Frankrijk een thermisch laag dat aansluiting zoekt met een intussen boven de Britse Eilanden aangekomen Atlantisch lagedrukgebied. Daardoor krijgen wij vandaag met een diepe en warme zuidelijke stroming te maken. Daarin trekken dan vanaf woensdagavond regen- en onweersbuien vanuit het Franse laag richting het noorden. Dit laag blijft ook morgen en deels vrijdag nog in onze buurt liggen en trekt maar heel langzaam oostwaarts weg. Na doortocht van dit laag is het in het weekeind niet echt duidelijk welke de voor ons belangrijkste druksystemen worden, wat zich nog steeds vertaald in een grote spreiding in de pluim tijdens het weekeind. Waarschijnlijk zitten we zaterdag tijdelijk in een meer noordelijke stroming in wat koelere lucht en komen we op zondag dan weer tijdelijk onder invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk, waarna dan na het weekeind een nieuwe uitloper van het Azorenhoog boven de Britse Eilanden het voor ons meest belangrijke weersysteem zou gaan worden. Er is in de pluim vandaag opnieuw wat meer overeenstemming gevonden welke kant we uitgaan vooral na het weekeind dan, maar op een termijn van drie-vier dagen vooruit blijft er zeer veel onzekerheid waarbij zowel zaterdag als zondag nog niet helemaal duidelijk is welk weerbeeld we gaan krijgen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind naar een warme zuidelijke hoek gedraaid en komt er erg warme lucht onze kant op. Landinwaarts gaan we richting 28-29, lokaal zelfs rond de 30 graden. Aan zee is het minder warm, maar ook daar doen we toch mee met zomerse maxima die richting 26 tot 28 graden gaan oplopen. Later op de dag, na de middag, valt daar weer een zeebries in en worden de temperaturen op een 22-23 graden terug gezet. Er verschijnen later op de dag wel forsere stapelwolken waaruit tegen de avond een enkele verspreide regen- en onweersbui kan vallen.

Ook in de avond en nacht naar donderdag blijft het erg warm. De kans op een binnenlopende regen- of onweersbui vanuit Frankrijk wordt er dan alleen maar groter op. Zeker later in de nacht en tegen de ochtend kunnen (restanten van) regen- en onweersbuien gemakkelijk onze kant op komen.

Morgen:

Morgen wordt een warme, maar onstabiele dag. Alles zal dan afhangen van de ligging van regen- en onweersgebieden die rond een Frans lagedrukgebied cirkelen. Het zou best kunnen dat we dan al van in de ochtend met die buien te maken krijgen, maar voor hetzelfde geld komen ze er pas in de middag of avond aan. We zitten alleszins nog in erg warme lucht, maar afhankelijk van de ligging van die buiengebieden, kan het nog zeer warm worden met maxima eind de 20, rond de 30 graden. Even zo goed echter, liggen die temperaturen een flink aantal graden lager als we al in buien zitten. Even afwachten hoe het precies zal verlopen, is de boodschap, maar het meest waarschijnlijke scenario is toch dat er al vrij snel onweerachtige buien komen opzetten.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft de onweersdreiging erg groot en vallen er verspreide buien. Later in de nacht hinten diverse modellen er op dat er een groot onweersgebied vanuit Frankrijk over onze regio zou kunnen trekken met veel regen en onweer.

Overmorgen:

Ook vrijdag is nog steeds een wat onzekere dag wat betreft het weersverloop. Waarschijnlijk is het op vrijdag al een flink stuk koeler. In elk geval is het dan nog steeds erg wisselvallig met kans op regen- en onweersbuien. De maxima zitten vooraan de 20 graden, maar kunnen tijdens een opklaring nog een spurtje trekken richting een graad of 25. De wind is dan wel naar een westelijke hoek gedraaid en voert minder warme lucht aan. Zeker aan de kust zijn de maxima dan een flink stuk lager geworden met temperaturen rond of vooraan de 20 graden.

Ook in de nacht naar zaterdag zijn nog enkele regen- en onweersbuien mogelijk.

Later:

Zaterdag zou het een stuk minder warm worden met een nog altijd westelijke tot noordwestelijke wind. Die voert koelere lucht aan met temperaturen die vooraan de 20 graden zitten. Er is echter ook een kans dat de wind meer aflandig zou zijn en uit zuid tot zuidwest waait en in dat geval wordt het een stuk warmer.

Samenvatting:

Vandaag is opnieuw een erg zonnige dag met snel en hoog oplopende temperaturen. Landinwaarts tot rond de 30 graden. Aan zee en in de kustregio krijgen we na de middag een afkoelende zeebries. Tegen de late middag / vooravond kunnen er felle regen- en onweersbuien opduiken.

Geert, woensdag 16 juni, 06.20 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: