MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nieuwe uitloper van het Azorenhoog breidt zich vandaag snel over onze omgeving uit. Daar loopt wel eerst nog een zwak warmtefront ten noorden omheen, maar daar merken we bij ons weinig of niets van, waardoor we op maandag weer in erg warme lucht terechtkomen. Tegen dan heeft die Azorenuitloper zich alweer tot een apart hogedrukgebied omgevormd dat net ten zuiden van ons komt te liggen. Op dinsdag trekt daar nog een staartje van een koufront doorheen waardoor we dan tijdelijk weer in iets minder warme lucht terechtkomen, maar tegen woensdag komt het hoog boven het centrum van Europa te liggen. Tegelijk vormt zich dan boven Frankrijk een thermisch laag waardoor we dan in een diepe zuidstroming komen te zitten met aanvoer van zeer warme lucht. Vanaf dan is alles ook vandaag nog steeds erg onzeker. Het ene model ziet later op woensdag regen- en onweersbuien doortrekken. Deze oplossing krijgt vandaag wel meer steun waarbij het er toch meer en meer op lijkt dat we laterop woensdag met regen- en onweersbuien te maken krijgen. Wat ook zekerder lijkt te zijn, is dat de warmte hiermee niet zal eindigen. Onder regie van een laag dat boven de Britse Eilanden zou komen te liggen, zou ook donderdag en vrijdag ons gebied nog in een warme zuidelijke stroming zitten. Dit gaat dan wel gepaard met regen- en onweersbuien. Ook de eerste indicaties voor het volgende weekeind lijken op een aanhouden van zomerse temperaturen te wijzen, maar wel met de nodige wisselvalligheid, maar niets is helemaal zeker. Het is dan ook nog steeds niet verstandig om zware uitspraken te doen vanaf woensdag en verder. Je ziet in de pluim van vandaag dan ook weer duidelijk de onzekerheid vanaf woensdag terug met temperaturen die allerlei mogelijke oplossingen laten zien. Zo zie je op vrijdag lijntjes die speculeren tussen maxima van amper 16 tot ruim 33 graden. Het kan dus nog steeds letterlijk alle kanten op op wat langere termijn …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de zon er weer helemaal terug, maar later vanmiddag duiken er eventueel lokaal en tijdelijk wel weer eens wat stapelwolkjes op, maar veel zal dat niet worden. De zon blijft de hoofdrolspeler in dit verhaal. De wind zit wel weer in een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek en voert wat minder warme lucht aan, maar we halen toch nog vlot tussen de 21 graden aan zee en 24 graden landinwaarts. Aan zee staat er vanmiddag wel een wat meer uitgesproken zeebries die een stukje het land kan oplopen tegen de avond.

De nacht naar maandag levert wat zachtere minima op rond 11-12 graden. De wind gaat weer liggen en het is helder. Er kan zich tegen de ochtend hier en daar wat nevel vormen.

Morgen:

Morgen zit de wind landinwaarts eerst in een meer oost tot zuidoostelijke hoek. Later draait die naar een zuidwestelijke hoek. Er wordt dan ook morgen opnieuw veel warmere lucht aangevoerd. Met veel zon schieten de maxima dan direct weer naar een 27-28 graden. Er is veel zon, al duiken er ook wel enkele verspreide stapelwolkjes op, maar opnieuw zonder veel erg.

De avond geeft ons nog lang aangename temperaturen die maar heel langzaam gaan dalen en tegen de ochtend uitkomen rond een 10 tot 12 graden. Er verschijnt dan wel meer bewolking omdat er een zwak koufront door onze regio zal trekken.

Overmorgen:

Dinsdag kan het dan tijdelijk weer iets minder warm worden en passeren er ook tijdelijk weer eens een aantal wolkenvelden. Een zwak koufront trekt dan tijdens de eerste uren van de dag door onze regio waarbij het eerst wat grijs kan zijn, maar gaandeweg de ochtend breekt de zon weer overtuigend door. In de namiddag is het dan ook weer zonnig. Het blijft dan ook zomeren met maxima tussen 20 en 25 graden.

Later:

Woensdag is de wind naar een warme zuidelijke hoek gedraaid en komt er erg warme lucht onze kant op. Landinwaarts gaan we richting of zelfs lichtjes over de 30 graden. Aan zee is het minder warm, maar ook daar doen we toch mee met zomerse maxima die richting 26 tot 28 graden gaan oplopen. Er verschijnen later op de dag wel forsere stapelwolken waaruit tegen de avond verspreide regen- en onweersbuien kunnen vallen.

Ook in de avond en nacht naar donderdag blijft het onweerachtig.

Samenvatting:

De zon is vandaag al van in de ochtend terug en houdt ons de hele dag weer gezelschap al verschijnen er tijdelijk en lokaal eens wat stapelwolkjes. Maxima tussen 20-21 graden aan zee tot 24 landinwaarts bij een zwakke veranderlijke wind die uiteindelijk noord tot noordoost wordt met aan zee een zeebries.

Geert, zondag 13 juni, 10.10 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: