DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zwak koufront trekt vanochtend door onze regio. Dat wordt op de voet gevolgd door een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die zich op zondag snel weer over onze regio uitbreidt. Daar loopt wel eerst nog een zwak warmtefront ten noorden omheen waardoor we op maandag weer in erg warme lucht terechtkomen. Tegen dan heeft die Azorenuitloper zich alweer tot een apart hogedrukgebied omgevormd dat net ten zuiden van ons komt te liggen. Op dinsdag trekt daar nog een staartje van een koufront doorheen waardoor we dan tijdelijk weer in iets minder warme lucht terechtkomen, maar tegen woensdag komt het hoog boven het centrum van Europa te liggen. Tegelijk vormt zich dan boven Frankrijk een thermisch laag waardoor we dan in een diepe zuidstroming komen te zitten met aanvoer van zeer warme lucht. Vanaf dan is alles erg onzeker. Het ene model ziet later op woensdag regen- en onweersbuien doortrekken die al dan niet de warmte tot een eind brengen. In de ene oplossing blijft het daarna ook op donderdag nog warm, een andere oplossing ziet tegen dan veel koeler weer opdagen. Nog andere oplossingen brengen de regen- en onweersbuien slechts op donderdag tot bij ons. Het is dan ook niet verstandig om zware uitspraken te doen vanaf woensdag en verder. De Europese oplossing ziet volgens de pluim de buien bijvoorbeeld slechts op donderdag tot bij ons geraken, maar dat is dus slechts één van de mogelijkheden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er in de ochtend eerst nog wat meer bewolking aanwezig doordat een zwak koufront door onze omgeving trekt. De maxima leveren dan enkele graden in, maar blijven nog steeds zomers van aard met een 19-20 graden aan zee tot 23 landinwaarts. Later op de dag komen er weer meer en bredere opklaringen opzetten en uiteindelijk trekt de lucht in de namiddag weer vlotjes helemaal open met flink wat zon. De wind zit dan wel in een noordelijke hoek.

In de nacht naar zondag is het dan helder tot licht bewolkt, maar koeler met minima rond 8-9 graden.

Morgen:

Morgen is de zon aanvankelijk weer helemaal terug, maar later krijgen we toch weer meer wolkenvelden. Het betreft dan vooral hoge en middelbare bewolking. De wind zit dan in een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek en voert wat minder warme lucht aan, maar we halen toch nog vlot tussen de 20 en 24 graden.

De nacht naar maandag levert wat zachtere minima op rond 11-12 graden.

Overmorgen:

Maandag zit de wind in een oost tot zuidoostelijke hoek en wordt er opnieuw veel warmere lucht aangevoerd. Met veel zon schieten de maxima dan direct weer naar een 27-28 graden.

Later:

Dinsdag kan het dan tijdelijk weer iets minder warm worden en passeren er ook tijdelijk weer eens een aantal wolkenvelden. Het blijft echter zomeren met maxima tussen 20 en 25 graden.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en we moeten even geduld hebben voor dat weer wegtrekt. Pas vanmiddag komen er weer overtuigende opklaringen. Het is met een noordwestelijke wind ook wat koeler met maxima van rond 19 graden aan zee tot 23 graden dieper landinwaarts.

Geert, zaterdag 12 juni, 10.20 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Papavers spelen deze week de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur: