DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Europa ligt een hogedrukgebied dat zich vormde uit een uitloper van het Azorenhoog. Tussen IJsland en de Britse Eilanden vinden we een lagedrukgebied terug. Het hoog zorgt vandaag voor een zwakke zuid tot zuidwestelijke stroming waarmee erg warme lucht wordt aangevoerd. Tegelijk stuurt het laag tussen IJsland en de Britse Eilanden een storing zuidwaarts over de Noordzee. Het betreft een koufront dat later vannacht en morgen al oplossend boven onze omgeving komt te liggen. Achter dat front ontwikkelt zich een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Deze nieuwe uitloper ontwikkelt zich later morgen en op woensdag tot een apart filiaal van hogedruk dat ook snel oostwaarts het Europese continent oploopt. Tegen dan vormt zich boven Frankrijk ook een onweerachtig lagedrukgebied. Dat schuift dan tegen donderdag / vrijdag onze kant op. Tegelijk zien we dan ook een nieuw en uitdiepend lagedrukgebied boven de Britse Eilanden verschijnen. Wij komen na passage van het onweerachtig laag dan waarschijnlijk in een west tot zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van minder warme lucht en een licht wisselvallig weertype. Er zit echter in de periode vanaf donderdag nog steeds heel wat onzekerheid in de weerkaarten. Zowel wat het weerbeeld in de tweede helft van de week betreft als op langere termijn. Je ziet in de pluim wel duidelijk de terugloop van de temperaturen terug vanaf donderdag, maar je ziet ook dat er zowel naar beneden als naar boven telkens wel clusters aanwezig zijn, wat duidt op de onzekere ligging van de druksystemen. Een kleine verschuiving op de weerkaarten betekent direct een grote verschuiving in temperaturen. De operationele run zit volgende week zelfs helemaal onderaan in deze spreiding, dus we moeten alles vanaf donderdag nog steeds met grote voorzichtigheid benaderen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind landinwaarts eerst in een meer oost tot zuidoostelijke hoek. Later draait die naar een zuidwestelijke hoek, maar blijft sowieso zwak waaien. Er wordt dan ook opnieuw veel warmere lucht aangevoerd. Met veel zon schieten de maxima vanmiddag landinwaarts door naar een 27-28 graden. Er is veel zon, al duiken er ook wel enkele verspreide stapelwolkjes op, maar opnieuw zonder veel erg.

De avond geeft ons nog lang aangename temperaturen die maar heel langzaam gaan dalen en tegen de ochtend uitkomen rond een 10 tot 12 graden. Er verschijnt later in de avond en zeker na middernacht wel meer bewolking omdat er een zwak koufront door onze regio zal trekken. Tegen de ochtend is het dan ook betrokken, zelfs met kans op een spatje motregen tegen de Nederlandse grens aan.

Morgen:

Morgen kan het dan tijdelijk weer iets minder warm worden en passeren er ook tijdelijk weer eens een aantal wolkenvelden. Een zwak koufront trekt dan tijdens de eerste uren van de dag door onze regio waarbij het eerst wat grijs kan zijn, maar gaandeweg de ochtend breekt de zon weer geleidelijk  door. In de namiddag worden die opklaringen breder en uiteindelijk wordt het dan weer vrij zonnig, al kunnen een aantal wolkenvelden toch nog tot de avond blijven rondhangen. In de ochtend is het dan ook koeler met een 17-18 graden. Van zodra de zon doorbreekt, gaan we naar 20 graden aan zee tot rond 23-24 graden dieper landinwaarts. Er staat wel een noordwestelijke wind.

In de avond en nacht naar woensdag draait die wind naar het zuiden. Het blijft dan erg zacht met minima rond 13-14 graden.

Overmorgen:

Woensdag is de wind naar een warme zuidelijke hoek gedraaid en komt er erg warme lucht onze kant op. Landinwaarts gaan we richting 28-29, lokaal zelfs rond de 30 graden. Aan zee is het minder warm, maar ook daar doen we toch mee met zomerse maxima die richting 26 tot 28 graden gaan oplopen. Er verschijnen later op de dag wel forsere stapelwolken waaruit tegen de avond verspreide regen- en onweersbuien kunnen vallen.

Ook in de avond en nacht naar donderdag blijft het onweerachtig.

Later:

Donderdag is een erg onzekere dag. Alles zal dan afhangen van de ligging van regen- en onweersgebieden die rond een Frans lagedrukgebied cirkelen. Het zou best kunnen dat we dan al van in de ochtend met die buien te maken krijgen, maar voor hetzelfde geld komen ze er pas in de middag of avond aan. We zitten alleszins nog in erg warme lucht, maar afhankelijk van de ligging van die buiengebieden, kan het nog zeer warm worden met maxima eind de 20, rond de 30 graden. Even zo goed echter, liggen die temperaturen een flink aantal graden lager als we al in buien zitten. Even afwachten hoe het precies zal verlopen, is de boodschap.

Samenvatting:

De zon is ook vandaag al van in de ochtend van de partij en houdt ons de hele dag weer gezelschap al verschijnen er tijdelijk en lokaal eens wat stapelwolkjes. Maxima tussen 21-22 graden aan zee tot 26-28 landinwaarts bij een zwakke veranderlijke wind met een zuidwestelijke voorkeur. Aan zee komt er weer een zeebries te staan.

Geert, maandag 14 juni, 06.45 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week stelen onze rozen de hoofdrol in de minuut natuur: