DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog steeds overheersen hogedrukgebieden de weerkaarten. Het Azorenhoog heeft nog altijd een sterke uitloper uitgerold over Europa. Daarin zijn diverse kernen van hoge luchtdruk terug te vinden. De as van dit hoog ligt ten zuiden van ons zodat we met een wat meer west tot zuidwest gerichte stroming te maken hebben. Ten noorden van deze gordel van hogedruk trekken storingen van west naar oost. Staartjes van die storingen kunnen bij ons geleidelijk wel voor wat binnenlopende wolkenvelden zorgen. Het hoog blijft nog tot het weekeind liggen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vroeg loopt dan een verzwakt koufront vanuit het noorden door dit hoog heen, waarna de kern van het hoog opnieuw ten noorden van ons zal terechtkomen. Begin volgende week schuift die dan weer zuidwaarts op en zou dan zelfs door een ligging boven Europa enkele dagen zorgen voor aanvoer van zeer warme lucht. Dit zie je duidelijk in de pluim van vandaag terug. Tot nu toe was de ligging van het hoog vrij onzeker, maar intussen wijzen alle neuzen toch wel een beetje in de richting van dit scenario, al is een kleine slag om de arm houden zeker nog geen overbodige luxe. In de tweede helft van volgende week sluipt er steeds meer wisselvalligheid in de weerkaarten. De temperaturen vallen dan terug op meer normale waarden voor de tijd van het jaar en we sluiten deze zomerse periode af met een toenemende kans op neerslag in de vorm van wat regen of enkele buien. De overgang naar dit meer wisselvallige weer vindt waarschijnlijk woensdagavond al plaats met regen- en onweersbuien, al is dat scenario nog niet zeker:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de warmste dag van deze reeks met maxima die dan landinwaarts tot een 27-tal graden kunnen oplopen. De dag begint wel op meerdere plekken grijs met de vorming van nevel en mist aan de kust en laaghangende bewolking landinwaarts. Die lost landelijk in de ochtend wel snel en vlot op waarna we overdag dan een vrij zonnig weerbeeld krijgen, al schuiven er van tijd tot tijd ook wel een aantal wolkenvelden voorbij. Aan zee kan het langer duren voordat de nevel, mist en lage wolken het veld ruimen. Dat zou daar tot (na) de middag kunnen duren. Uiteindelijk lossen ook daar alle grijze toestanden op, vooral dan doordat vanmiddag de naar noordwest draaiende wind vlagerig wordt en toch wel flink toeneemt aan de kust. De wind verder landinwaarts blijft in een zuidwestelijke hoek zitten en waait daarbij meest matig, maar geleidelijk ook wel wat vlagerig. Aan de kust blijven de maxima een stuk achterwege en zitten daar rond een 20 tot 22 graden, net als de vorige dagen.

Vanavond is het eerst helder, maar laat in de avond duiken er weer meer wolken op en ook in de nacht naar zaterdag zijn er meer wolken aanwezig. Er trekt dan een inactief en zwak koufront over. Dankzij de bewolking blijven de minima dan wel rond 13-14 graden hangen.

Morgen:

In het weekeind is er morgen in de ochtend eerst nog wat meer bewolking aanwezig doordat een zwak koufront door onze omgeving trekt. De maxima leveren dan enkele graden in, maar blijven nog steeds zomers van aard met een 19-20 graden aan zee tot 23 landinwaarts. Later op de dag komen er weer meer en bredere opklaringen opzetten en uiteindelijk trekt de lucht in de namiddag weer vlotjes helemaal open met flink wat zon. De wind zit dan wel in een noordelijke hoek.

In de nacht naar zondag is het dan helder tot licht bewolkt, maar koeler met minima rond 8-9 graden.

Overmorgen:

Zondag is de zon weer helemaal terug. De wind zit dan in een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek en voert wat minder warme lucht aan, maar we halen toch nog vlot tussen de 20 en 24 graden.

Later:

Maandag zit de wind in een zuid tot zuidoostelijke hoek en wordt er opnieuw veel warmere lucht aangevoerd. Met veel zon schieten de maxima dan direct weer naar een 27-28 graden.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en we moeten even geduld hebben voor dat weer wegtrekt. Dat lukt uiteindelijk landinwaarts vrij vlot, aan zee wat moeilijker, maar uiteindelijk komt de zon er overal weer door. Maxima van 20-22 graden aan zee tot 26-27 landinwaarts. Later vandaag wel met een wat aantrekkende en vlagerige wind die aan de kust weer een zeebriescomponent krijgt.

Geert, vrijdag 11 juni, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Papavers spelen deze week de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur: