ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We moeten vandaag en de komende dagen onze ogen richten op een nieuw en ook weer erg actief lagedrukgebied dat boven de Britse Eilanden aankomt. Storingen en buienlijnen daaraan verbonden trekken vannacht, morgen en dit weekend over onze omgeving met perioden van regen en buien. Er staat bij dat laag ook een flink windveld waar we vooral vrijdag en deels ook nog zaterdag zullen mee te maken hebben. We blijven ook aanhoudend in koele en onstabiele lucht zitten. Ook voor volgende week is er weinig verandering te verwachten. De stroming blijft aanhoudend westelijk met aanvoer van alweer een volgende lagedrukgebied dat begin volgende week ook weer positie kiest boven de Britse Eilanden en vandaar ons weer weer negatief zal beïnvloeden. De pluim spreekt nog steeds boekdelen. Enige lichtpuntje is dat helemaal op het eind van de verwachtingsperiode de temperaturen geleidelijk hoger lijken te gaan zitten, maar dat is nog te ver weg om al als een zekerheid te beschouwen. Als we daarbij trouwens met gisteren vergelijken, dan is de opwarming op het eind vandaag véél minder uitgesproken en ook naar achteren verschoven. Er is dus nog een lange weg te gaan alvorens kan gesproken worden van zelfs nog maar een begin van een mogelijk herstel:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zou het tijdelijk iets zachter kunnen worden op nadering van en aan de voorzijde van een nieuw lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. We starten de dag nog zonnig en rustig met wat nevel en mist. Die lossen snel op. Hoewel dan overdag de bewolking geleidelijk toeneemt vanaf het westen, wordt er met een zuid tot zuidwestelijke wind tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Of beter gezegd: minder koele lucht. De maxima halen misschien wel hier en daar een 16 tot lokaal landinwaarts zelfs 17 graden. Het lijkt nog tot laat in de middag / vooravond droog te kunnen blijven.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. Tegen de ochtend wordt het droger bij minima rond 7-8 graden. Wat vooral zal opvallen, is echter de wind. Die trekt tegen de ochtend aan zee tot hard aan, mogelijk zelfs even tegen het stormachtige. Ook boven land wakkert de wind tegen vrijdagochtend fors aan.

Morgen:

Morgen is het opnieuw wisselvallig. Storingen en buienlijnen trekken door onze omgeving en zorgen voor perioden met regen of buien. Aan zee is het droger. De meeste buien lijken opnieuw voor het binnenland te kiezen. Het blijft erg koel met maxima rond 14 graden. Wat morgen echter vooral nog bijkomend zal opvallen, is de wind. Die gaat ook volop meespelen en wordt vrij krachtig tot krachtig, zelfs mogelijk tijdelijk hard tot stormachtig aan de kust. Ook boven land komt er morgen veel wind te staan uit zuidwest tot west.  Er zijn uitschieters mogelijk van tot 80 km per uur aan zee tot 60 km per uur boven land.

In de nacht naar zaterdag neemt dan de bewolking weer toe en zouden er weer meer perioden van regen en/of buien kunnen zijn bij minima rond 6-7 graden. De wind blijft hard doorwaaien.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een al even herfstachtige dag als vrijdag. Regen, wind en koele temperaturen tekenen de dag. Er zijn uitgebreide perioden met regen en de wind schiet van tijd tot tijd fors uit. Tussendoor zijn er ook wel eens betere momenten met meer en bredere opklaringen met wat zon, maar een bui ligt steeds binnen handbereik en dat kunnen ook weer felle buien zijn. De maxima geraken amper boven de 14-15 graden.

Later:

Op zondag lijkt alles weer wat tot rust te komen. De wind neemt af en ook de buien worden minder. Er zijn er zeker en vast nog wel, maar ze lijken zich meer te beperken tot de gebieden landinwaarts en zullen ook minder zwaar zijn. De maxima kunnen iets hoger uitkomen.

Samenvatting:

Vandaag is het eerst vrij zonnig en rustig. Overdag neemt de bewolking geleidelijk toe, net als de zuidwestelijke wind. Het blijft wel nog droog. We halen een 15 tot landinwaarts lokaal 17 graden. Vanavond en vannacht volgt regen en zeker vannacht ook veel wind.

Geert, donderdag 20 mei, 06.50 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: