ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag ligt over Scandinavië, de Britse Eilanden en grote delen van (Oost-)Europa. Het trekt geleidelijk oostwaarts weg. Een CAD, een Cold Air Development, dat is een storing die zich in koude lucht ontwikkelt, ligt vanochtend vroeg in de buurt van het Kanaal en trekt in de loop van de ochtend van west naar oost door onze omgeving. Daarachter ontwikkelt zich vanavond en deels morgen een rug van hoge luchtdruk die voor een tijdelijke kleine weersverbetering kan zorgen. Vervolgens moeten we onze ogen richten op een nieuw en ook weer erg actief lagedrukgebied dat tegen morgen boven de Britse Eilanden aankomt. Storingen en buienlijnen daaraan verbonden trekken later op morgen, vrijdag en dit weekend over onze omgeving met perioden van regen en buien. Er staat bij dat laag ook een flink windveld waar we vooral vrijdag en deels ook nog zaterdag zullen mee te maken hebben. We blijven ook aanhoudend in koele en onstabiele lucht zitten. Ook voor volgende week is er weinig verandering te verwachten. De stroming blijft aanhoudend westelijk met aanvoer van steeds nieuwe lagedrukgebieden die storingen en buienlijnen met zich meebrengen. De pluim spreekt nog steeds boekdelen. Enige lichtpuntje is dat helemaal op het eind van de verwachtingsperiode de temperaturen geleidelijk hoger lijken te gaan zitten, maar dat is nog te ver weg om al als een zekerheid te beschouwen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in de ochtend een buienlijn van west naar oost door onze regio. De dag start nog droog, maar al snel komen er dikke wolkenpartijen opzetten. Uiteindelijk volgen er snel buien. Die buien kunnen weer fel zijn met alles op en aan: onweer, hagel en veel regen. De buien trekken geleidelijk landinwaarts waarbij het dan in de namiddag aan zee weer droog is met bredere opklaringen. Landinwaarts blijven er nog lang buien actief: hoe verder landinwaarts, hoe meer en hoe feller de buien aanwezig zijn. De maxima komen net als de vorige dagen uit tussen 13 graden aan de kust tot maximaal 15-16 landinwaarts. Tijdens buien is dat natuurlijk altijd een stuk minder. De westelijke wind blijft ook vandaag meest matig waaien. Aan zee kan dat tijdens passage van de buienlijn tijdelijk zelfs vrij krachtig zijn.

In de avond en nacht doven de buien uit en wordt het opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend rond 6-7 graden uitkomen.

Morgen:

Morgen zou het tijdelijk iets zachter kunnen worden op nadering van en aan de voorzijde van een nieuw lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. Hoewel de bewolking overdag dan toeneemt, wordt er dan met een zuid tot zuidwestelijke wind tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Of beter gezegd: minder koele lucht. De maxima halen misschien wel hier en daar een 17 graden. Later op de dag, maar dat tijdstip moet nog bekeken worden, komt er hoe dan ook regen opzetten. Het is mogelijk dat dit pas tegen de avond is.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. Tegen de ochtend wordt het droger bij minima rond 7-8 graden. Wat vooral zal opvallen, is echter de wind. Die trekt tegen de ochtend aan zee tot hard aan, mogelijk zelfs even tegen het stormachtige. Ook boven land wakkert de wind tegen vrijdagochtend fors aan.

Overmorgen:

Vrijdag is het opnieuw wisselvallig. Storingen en buienlijnen trekken door onze omgeving en zorgen voor perioden met regen of buien. Het blijft erg koel met maxima rond 14 graden. Wat vrijdag echter vooral nog bijkomend zal opvallen, is de wind. Die gaat ook volop meespelen en wordt vrij krachtig tot krachtig, zelfs mogelijk tijdelijk hard tot stormachtig aan de kust. Ook boven land komt er vrijdag veel wind te staan uit zuidwest tot west.  Er zijn uitschieters mogelijk van tot 80 km per uur aan zee tot 60 km per uur boven land.

Later:

Zaterdag wordt een al even herfstachtige dag als vrijdag. Regen, wind en koele temperaturen tekenen de dag. Er zijn uitgebreide perioden met regen en de wind schiet van tijd tot tijd fors uit. De maxima geraken amper boven de 14-15 graden.

Samenvatting:

We starten vandaag nog droog, maar al snel komt een buienlijn binnen met forse regen en buien. Die trekt overdag geleidelijk landinwaarts. Aan zee wordt het vanmiddag al snel droger en zonniger, maar landinwaarts kan dat nog een flink stuk duren. De maxima blijven koel en zitten rond 14-15 graden bij een wat meer uitgesproken westelijke wind.

Geert, woensdag 19 mei, 06.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: