ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten midden in een complex lagedrukgebied. Het strekt zich uit van over de Britse Eilanden tot ver in Oost- en Zuid-Europa. Een kleine kern van lagedruk ligt daarbij vanochtend vlak voor onze kust en trekt overdag verder richting en doorheen Nederland. Rondom dit laag liggen talrijke buien en gebieden met regen. Na het laag komen we in een westelijke stroming terecht. Daarachter ontwikkelt zich even een rug van hoge druk die op dinsdag en woensdag bij ons tijdelijk voor wat stabilisatie kan zorgen, al ligt de rug zeker niet dicht genoeg en is ook niet sterk genoeg om het volledig droog te houden die dagen. Tegen donderdag arriveert een volgende lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan boven de Britse Eilanden. De storingen daaraan verbonden trekken dan in de tweede helft van de week over onze regio. Tegen eind van de week / volgend weekeind zou het mogelijk stabieler kunnen worden. Op de verste kaarten is een poging te zien om een Europees hoog in de steigers te zetten, wat dan een mogelijk keerpunt zou kunnen betekenen in deze koele en natte fase. Het is echter nog te prematuur en te ver weg om daar nu al zekere uitspraken over te doen. Die ontwikkeling is trouwens ten opzichte van gisteren opnieuw wat minder uitgesproken en opnieuw wat naar achteren verschoven … Eerst moeten we nog een koele en erg wisselvallige periode door zoals ook weer duidelijk in de pluim van vandaag te zien is: het blijft koel en erg wisselvallig. Ik heb eerlijk gezegd zelden een pluim gezien die nu al voor zo een lange periode steeds maar weer eensgezind koel en wisselvallig weer toont zonder veel variatie:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we meer van hetzelfde wisselvallige weer. Lagedrukgebieden blijven in onze omgeving rondtollen en zorgen aanhoudend voor erg wisselvallig weer met tal van buien en lage temperaturen. Vooral in de ochtend zijn er nog tal van buien en perioden met regen wanneer een kleine kern van lagedruk via onze kust richting Nederland trekt. Die trekken dan overdag wel geleidelijk landinwaarts weg. In de loop van de dag wordt de buienneiging dus geleidelijk aan minder en verplaatst die zich ook steeds meer landinwaarts. Aan zee en in het westen blijft het dan vanmiddag weer droog. De maxima zitten ook vandaag weer veel te laag voor de tijd van het jaar en halen net als gisteren een 13 tot 15-tal graden. Er staat ook de hele dag een uitgesproken westelijke tot zuidwestelijke wind. Aan zee kan die zelfs tijdelijk vrij krachtig worden.

Vanavond en vannacht zou het dan weer grotendeels droog blijven bij minima rond een 5 à 7 graden. Toch is links en rechts een bui in de nacht zeker niet uit te sluiten.

Morgen:

Morgen zullen we waarschijnlijk tijdelijk wat meer kunnen profiteren van een wig van hoge luchtdruk. Die zou dan de buienneiging tijdelijk wat meer onderdrukken al is zeker landinwaarts een bui nog steeds mogelijk. Aan zee en in de kustregio lijkt het morgen weer grotendeels droog te kunnen blijven. Landinwaarts is dat nog niet het geval en daar duiken er in de loop van de dag weer stapelwolken op die her en der weer tot een (fikse) bui kunnen uitgroeien. Het blijft erg koel in een westelijke tot noordwestelijke stroming. Veel meer dan een 14 tot maximaal 15 graden zal het ook morgen weer niet worden.

In de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt, maar wel droog of toch zo goed als droog. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 5 à 6 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt dan de betere dag van de week met tijdelijk meer en bredere opklaringen. Zeker aan zee en in het westen. Landinwaarts duiken er al snel weer stapelwolken op die ook op woensdag weer tot een paar lokale buien kunnen uitgroeien, al zullen die dan zeker minder zwaar zijn dan dezer dagen het geval is. Veel plekken, zeker in het westen en aan zee, houden het ook gewoon droog. De temperaturen komen niet van hun plaats en zitten aanhoudend rond vrij koele waarden van een 14 tot 16 graden.

Later:

Op donderdag zou het tijdelijk iets zachter kunnen worden op nadering van en aan de voorzijde van een nieuw lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. Hoewel de bewolking overdag dan toeneemt, wordt er dan met een zuid tot zuidwestelijke wind tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Of beter gezegd: minder koele lucht. De maxima halen misschien wel hier en daar een 17 graden. Later op de dag, maar dat tijdstip moet nog bekeken worden, komt er hoe dan ook regen opzetten. Het is mogelijk dat dit pas tegen de avond is.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en nat met buien en regen. In de loop van de ochtend trekken die geleidelijk landinwaarts weg en komt er vanaf het westen ruimte voor wat opklaringen. Vanmiddag gaan de droge perioden overheersen. Het blijft koel met maxima rond 11-12 graden vanochtend en rond 13 tot 14 graden vanmiddag. Er staat een pittige naar west ruimende wind.

Geert, maandag 17 mei, 06.55 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: