ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten midden in een lagedrukgebied. De sturende kern ervan ligt net ten westen van Ierland. Een front, verbonden aan dit laag, trok gisteren door onze omgeving en ligt inmiddels boven Nederland. In de stevige zuidwestelijke stroming die achter dit front over onze omgeving staat, trekken gedurende de dag verschillende buienlijnen van zuidwest naar noordoost door onze regio. Het laag trekt in de loop van morgen geleidelijk via de Noordzee verder richting Nederland. Daarachter ontwikkelt zich tijdelijk een rug van hoge druk die op dinsdag en woensdag bij ons tijdelijk voor wat stabilisatie kan zorgen, al ligt de rug zeker niet dicht genoeg om het volledig droog te houden die dagen. Tegen donderdag arriveert een volgende lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan boven de Britse Eilanden. De storingen daaraan verbonden trekken dan in de tweede helft van de week over onze regio. Tegen eind van de week / volgend weekeind zou het mogelijk stabieler kunnen worden. Op de verste kaarten is een poging te zien om een Europees hoog in de steigers te zetten, wat dan een mogelijk keerpunt zou kunnen betekenen in deze koele en natte fase. Het is echter nog te prematuur en te ver weg om daar nu al zekere uitspraken over te doen. Eerst moeten we nog een koele en erg wisselvallige periode door zoals ook weer duidelijk in de pluim van vandaag te zien is. De pluim lijkt wel een ietsepietsie opgewarmd ten opzichte van de vorige dagen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat er ons ook al geen grote weersverbetering te wachten, integendeel. Het blijft koel en zeer onstabiel met tal van buien die in de loop van de dag weer opduiken. Die buien kunnen ook weer fel zijn met opnieuw kans op hagel en onweer en veel regen op een korte periode. Net als de vorige dagen zijn de buien lokaal en zitten ze vooral landinwaarts, maar vandaag lijken er toch ook aan zee meer buien te kunnen gaan vallen. Het blijft opletten voor felle buien, zeker landinwaarts. We zagen dat de vorige dagen ook al en lokaal kan het daarbij zelfs noodweer worden met heel veel regen, hagel en felle windstoten. Ook onweer blijft mogelijk. Het blijft bedroevend koel met temperaturenn die zich over het algemeen rond 13 tot 15 graden ophouden. Tijdens een opklaring kunnen we daar lokaal misschien heel even bovenuit geraken, maar veel hoger dan 16 graden als allerhoogste waarde geraken we niet. Er staat ook een matige, aan zee soms zelfs vrij krachtige zuidwestelijke wind.

In de avond en nacht verdwijnen de zwaarste buien dan weer en wordt het een stuk rustiger. In tegenstelling tot de vorige nachten gaan echter niet alle buien verdwijnen en blijven er gedurende de nacht nog perioden met buien mogelijk. Die hebben tegen de ochtend zelfs de neiging om opnieuw op te leven vanaf de kust. Minima rond 5 à 7 graden. De zuidwestelijke wind blijft daarbij matig waaien.

Morgen:

Morgen krijgen we meer van hetzelfde. Lagedrukgebieden blijven in onze omgeving rondtollen en zorgen aanhoudend voor erg wisselvallig weer met tal van buien en lage temperaturen. Vooral in de ochtend zijn er nog tal van buien. Die trekken dan overdag wel geleidelijk landinwaarts weg. In de loop van de dag wordt de buienneiging dus geleidelijk aan minder en verplaatst die zich ook steeds meer landinwaarts. Aan zee en in het westen blijft het dan weer droog. De maxima zitten ook morgen te laag voor de tijd van het jaar en halen net als vandaag een 13 tot 15-tal graden. Er staat ook dan nog een uitgesproken westelijke tot zuidwestelijke wind.

In de nacht naar dinsdag zou het dan weer droog blijven bij minima rond een 5 à 7 graden.

Overmorgen:

Dinsdag zouden we waarschijnlijk tijdelijk wat meer kunnen profiteren van een wig van hoge luchtdruk. Die zou dan de buienneiging tijdelijk wat meer onderdrukken al is zeker landinwaarts een bui nog steeds mogelijk. Aan zee lijkt het op dinsdag weer grotendeels droog te kunnen blijven. Het blijft erg koel in een westelijke tot noordwestelijke stroming.

Later:

Woensdag wordt dan de betere dag van de week met tijdelijk meer en bredere opklaringen. Zeker aan zee en in het westen. Landinwaarts duiken er al snel weer stapelwolken op die ook op woensdag weer tot buien kunnen uitgroeien, al zullen die dan zeker minder zwaar zijn dan dezer dagen het geval is. De temperaturen komen niet van hun plaats.

Samenvatting:

We krijgen vandaag weer snel met de ontwikkeling van buien te maken. Vooral vanmiddag kunnen die weer fel zijn met onweer, hagel en veel neerslag op een korte periode. De wind zit daarbij in het zuidwesten en waait matig, aan zee soms vrij krachtig. Het blijft koel met maxima tussen 13 en 15 graden.

Geert, zondag 16 mei, 09.10 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: