ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog steeds midden in een complex lagedrukgebied. Het strekt zich uit van over de Britse Eilanden tot ver in Oost- en Zuid-Europa. In dit laag liggen diverse sturende kernen, waarvan de belangrijkste voor ons boven Scandinavië en de Britse Eilanden liggen. Tijdelijk ontwikkelt zich even een rug van hoge druk die vandaag heel even voor wat stabilisatie kan zorgen, vooral aan zee en in het westen dan. Toch ligt de rug zeker niet dicht genoeg en is ook niet sterk genoeg om het volledig droog te houden want vooral landinwaarts duiken weer buien op. Morgenochtend (woensdag) trekt in de ochtend bovendien nog een nieuwe sterk ontwikkelde buienlijn van over de Britse Eilanden binnen. Deze heeft de kenmerken van een CAD (Cold Air Development) en kan opnieuw voor flink wat buien zorgen op woensdag. Tegen donderdag arriveert een volgende lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan boven de Britse Eilanden. Voorafgaandelijk kan het donderdag overdag even wat droger en zachter zijn. De storingen van dit nieuwe laag trekken dan in de tweede helft van de week en in het weekeind over onze regio. Ook volgende week is er in deze algemene luchtdrukverdeling weinig of geen verandering te zien. Integendeel. De trog boven onze omgeving lijkt zich nog wat te verscherpen. Steeds maar opnieuw trekken daarin storingen en buienlijnen door onze regio en de aangevoerde lucht blijft van oorsprong erg koel. Het lijkt zelfs nog wat koeler te worden, wat ook in de pluim te zien is:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zullen we aan zee en in het westen waarschijnlijk tijdelijk wat meer kunnen profiteren van een wig van hoge luchtdruk. Die zal daar dan de buienneiging tijdelijk wat meer onderdrukken. Landinwaarts is dat een ander verhaal. Daar is vanochtend zelfs hier en daar al een bui aanwezig. Die eerste buien verdwijnen echter nog in de eerste helft van de ochtend en dan krijgen we een tijdelijke droge periode met wolken en opklaringen. Aan zee en in de kustregio lijkt het vandaag ook overdag grotendeels droog te kunnen blijven. Landinwaarts is dat nog niet het geval en daar duiken er in de loop van de dag weer stapelwolken op die her en der weer tot een (fikse) bui kunnen uitgroeien. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op felle buien. Die kunnen weer gepaard gaan met onweer, hagel, rukwinden en veel regen op een korte periode. Het blijft ook erg koel in een westelijke tot noordwestelijke stroming. Veel meer dan een 14 tot maximaal 15 graden zal het weer niet worden. Aan zee zelfs maar 13 tot 14 graden. De westelijke wind waait daarbij meest zwak tot matig boven land, matig aan de kust.

In de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt, maar wel eerst droog of toch zo goed als droog. De buien verdwijnen vanavond overal geleidelijk aan. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 5 à 6 graden aan zee, maar slechts 4-5 graden landinwaarts. Eventueel duikt er wat nevel of mist op want de wind valt grotendeels weg. Tegen de ochtend arriveren aan zee opnieuw enkele buien.

Morgen:

Morgen trekt in de ochtend een buienlijn van west naar oost door onze regio. Die buien kunnen weer fel zijn met alles op en aan: onweer, hagel en veel regen. De buien trekken geleidelijk landinwaarts waarbij het dan morgen in de namiddag aan zee weer droog is met bredere opklaringen. Landinwaarts blijven er nog lang buien actief en net als vandaag is de regel dan: hoe verder landinwaarts, hoe meer en hoe feller de buien aanwezig zijn. De maxima komen net als vandaag uit tussen 13 graden aan de kust tot maximaal 15 landinwaarts. Tijdens buien is dat natuurlijk altijd een stuk minder. De westelijke wind blijft ook morgen meest matig waaien.

In de avond en nacht doven de buien uit en wordt het opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend rond 6-7 graden uitkomen.

Overmorgen:

Op donderdag zou het tijdelijk iets zachter kunnen worden op nadering van en aan de voorzijde van een nieuw lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. Hoewel de bewolking overdag dan toeneemt, wordt er dan met een zuid tot zuidwestelijke wind tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Of beter gezegd: minder koele lucht. De maxima halen misschien wel hier en daar een 17 graden. Later op de dag, maar dat tijdstip moet nog bekeken worden, komt er hoe dan ook regen opzetten. Het is mogelijk dat dit pas tegen de avond is.

Later:

Vrijdag is het opnieuw wisselvallig. Storingen en buienlijnen trekken door onze omgeving en zorgen voor perioden met regen of buien. Het blijft erg koel met maxima rond 14 graden.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een kleine tweedeling in de regio. Aan zee en in het westen valt het allemaal mee en zijn er brede opklaringen met wat wolkenvelden. Boven land zitten er in de ochtend eerst wat verspreide buien die snel verdwijnen. Vanmiddag echter duiken er weer stapelwolken op die landinwaarts weer tot felle buien kunnen uitgroeien met onweer, hagel en veel regen. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de buienkans. Het blijft koel met maxima tussen 13 graden aan zee tot hoogstens 15 landinwaarts bij een meest zwakke tot matige westelijke wind.

Geert, dinsdag 18 mei, 07.00 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: