ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag arriveert een volgende lagedrukgebied met storingen via de Britse Eilanden in onze omgeving. Het stuurt in de loop van de dag een storing over ons heen met regen vanuit Frankrijk. Overigens is het niet enkel deze ene storing, er liggen zowel voor als na de storing ook nog diverse troglijnen klaar om van zuidwest naar noordoost over ons heen te trekken. Dat laag blijft vervolgens ook weer enkele dagen in onze buurt rondtollen zodat het zeer onstabiel blijft. Minstens tot midden volgende week blijft het in de buurt liggen. Wat verder opvalt aan de verwachtingen, is dat de temperaturen op korte termijn een flinke duw omlaag gekregen hebben. Veel meer dan 13-14 graden zal het dit verlengde weekend niet worden al is een tijdelijke uitschieter richting 15-16 graden wel eens mogelijk, maar het overgrote deel van dezer dagen is dat niet het geval en zitten we lager. Zeker tijdens en in perioden met regen of buien. Ook als we kijken naar de pluimverwachting op middellange en lange termijn, dan zit er amper verandering aan te komen. De hele volgende week staat in het teken van onstabiel, wisselvallig en vooral ook koel weer. Je ziet duidelijk dat de maxima nog amper boven de 15 graden uitkomen en dat er elke dag neerslag ingetekend staat. Op termijn lijkt het er zelfs op dat we wat de temperaturen betreft nog dieper gaan wegzakken dan nu:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag maakt een volgende storing haar opwachting en kan het in de loop van de dag weer gaan regenen. Die regen zet in de ochtend al in vanaf de Franse grens. In de zuidelijke helft van West-Vlaanderen zitten er nu al perioden met regen en die breiden zich uit. Ook vanmiddag is het op diverse plekken nat en regenachtig. De regen is wel niet overal even intens. Er zijn plekken die het droger kunnen houden, maar er is sowieso overal heel veel bewolking aanwezig. Na de regen kunnen nog een aantal buien volgen. Het blijft erg koel maxima die terugvallen op 11-12 graden in de regen. Buiten de regen om kan dat een paar graden meer zijn. De wind zit in het zuidwesten en waait zwak tot hoogstens matig.

In de nacht naar zondag koelt het dan weer af naar een 5 à 7 graden. Er kan dan ook weer wat nevel of mist opduiken en de kans op een enkele bui blijft bestaan.

Morgen:

Morgen staat er ook al geen verbetering te wachten. Het blijft koel en zeer onstabiel met tal van buien die in de loop van de dag weer opduiken. Die buien kunnen ook weer fel zijn met opnieuw kans op hagel en onweer en veel regen op een korte periode. Net als de vorige dagen zijn de buien lokaal en zitten ze vooral landinwaarts, maar morgen lijken er toch ook aan zee meer buien te kunnen gaan vallen. Het blijft opletten voor felle buien, zeker landinwaarts. We zagen dat de vorige dagen ook al en lokaal kan het daarbij zelfs noodweer worden met heel veel regen, hagel en felle windstoten. Ook onweer blijft mogelijk. Het blijft bedroevend koel met temperaturenn die zich over het algemeen rond 13 tot 15 graden ophouden. Tijdens een opklaring kunnen we daar lokaal misschien heel even bovenuit geraken, maar veel hoger dan 16 graden als allerhoogste waarde geraken we niet.

In de avond en nacht verdwijnen de buien dan weer en wordt het een stuk rustiger met vorming van wat nevel en mist. Minima rond 5 à 7 graden.

Overmorgen:

Maandag krijgen we meer van hetzelfde. Lagedrukgebieden blijven in onze omgeving rondtollen en zorgen aanhoudend voor erg wisselvallig weer met tal van buien en lage temperaturen. In de loop van de dag wordt de buienneiging wel minder en verplaatst die zich ook steeds meer landinwaarts. Aan zee en in het westen blijft het dan weer droog.

Later:

Dinsdag zouden we waarschijnlijk tijdelijk wat meer kunnen profiteren van een wig van hoge luchtdruk. Die zou dan de buienneiging tijdelijk wat meer onderdrukken al is zeker landinwaarts een bui nog steeds mogelijk. Het blijft erg koel in een westelijke tot noordwestelijke stroming.

Samenvatting:

Vandaag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen die geleidelijk vanaf het zuidwesten binnenlopen. Het is koel met maxima rond 12 tot 15 graden en een zwakke zuidwestelijke wind. De regen is niet overal even intens, er zijn gebieden waar het droger is, maar ook het omgekeerde kan het geval zijn.

Geert, zaterdag 15 mei, 07.50 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is weer een nieuw filmpje: dit keer over de slanke sleutelbloem. Een ranke verschijning in (natte) bossen in het voorjaar: