ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten in een moeras van lagedrukgebieden. Vandaag speelt voor ons een kleine lagedrukgebied in de buurt van het Kanaal de hoofdrol. Dat zorgt voor erg wisselvallig weer waarin tal van buien weer de hoofdrolspelers van dienst zullen zijn. Morgen arriveert een volgende lagedrukgebied met storingen via de Britse Eilanden in onze omgeving. Het stuurt in de loop van morgen een storing over ons heen met regen. Dat laag blijft vervolgens ook weer enkele dagen in onze buurt rondtollen zodat het zeer onstabiel blijft. Wat verder opvalt aan de verwachtingen, is dat de temperaturen op korte termijn een flinke duw omlaag gekregen hebben. Veel meer dan 13-14 graden zal het dit verlengde weekend niet worden al is een tijdelijke uitschieter richting 15-16 graden wel eens mogelijk, maar het overgrote deel van dezer dagen is dat niet het geval en zitten we lager. Zeker tijdens en in perioden met regen of buien. Ook als we kijken naar de pluimverwachting op middellange en lange termijn, dan zit er amper verandering aan te komen. De hele volgende week staat in het teken van onstabiel, wisselvallig en vooral ook koel weer. Je ziet duidelijk dat de maxima nog amper boven de 15 graden uitkomen en dat er elke dag neerslag ingetekend staat:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag houdt de wisselvalligheid aan. Er verandert zo goed als niets op de weerkaarten en we belanden in een lagedrukmoeras met rondtollende gebieden van oplevende buiigheid of wat regen, telkens afgewisseld met betere perioden. De buiigheid wordt telkens het grootste in de (late) namiddag en vooravond. Ook vandaag is dat niet anders. Er is al van in de ochtend veel bewolking met slechts enkele sporadische opklaringen. Hier en daar valt er zelfs al een eerste buitje. Gaandeweg de dag kunnen er in de namiddag dan weer erg felle buien opduiken met kans op onweer en hagel en veel regen op een korte periode. De temperaturen komen niet of amper van hun plaats en zitten opnieuw erg laag voor de tijd van het jaar. Veel meer dan 13-14 graden zullen we helaas weer niet noteren. Tijdens een wat bredere opklaring kan dat lokaal misschien tijdelijk 15-16 graden zijn, maar tijdens de buien  en regen noteren we soms maar 8 tot 12 graden. De wind waait daarbij zwak uit een west tot zuidwestelijke richting.
Aan zee is het iets beter. Daar zit de wind in een meer noordoostelijke hoek en de kans op buien is er kleiner, maar zeker niet uitgesloten.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig met een mix van veel wolken en wat opklaringen. Er blijft kans op een bui bij minima rond 5 à 7 graden. Er duikt ook weer lokale nevel en mist op.

Morgen:

Morgen maakt een volgende storing haar opwachting en kan het in de loop van de dag weer gaan regenen. Die regen zet waarschijnlijk in de ochtend al in en ook morgenmiddag is het nat en regenachtig. Na de regen kunnen nog een aantal buien volgen. Het blijft erg koel maxima die terugvallen op 11-12 graden in de regen. Buiten de regen om kan dat een paar graden meer zijn. De wind zit in het zuidwesten en waait zwak tot matig.

In de nacht naar zondag koelt het dan weer af naar een 5 à 7 graden. Er kan dan ook weer wat nevel of mist opduiken en de kans op een enkele bui blijft bestaan.

Overmorgen:

Zondag staat er ook al geen verbetering te wachten. Het blijft koel en zeer onstabiel met tal van buien die in de loop van de dag weer opduiken. Die buien kunnen ook weer fel zijn met opnieuw kans op hagel en onweer en veel regen op een korte periode. Het blijft bedroevend koel met temperaturenn die zich over het algemeen rond 13 tot 15 graden ophouden.

Later:

Maandag krijgen we meer van hetzelfde. Lagedrukgebieden blijven in onze omgeving rondtollen en zorgen aanhoudend voor erg wisselvallig weer met tal van buien en lage temperaturen.

Samenvatting:

We krijgen opnieuw een erg wisselvallige dag. In de ochtend is er al veel bewolking en dat betert er niet op. Er valt al een lokale bui. Vanmiddag zijn er weer veel buien met kans op onweer, hagel, windstoten en veel regen op een korte periode. De buien zijn plaatselijk, dus op sommige plekken valt het weerbeeld nog wel mee. Ook aan zee lijkt het droger te zijn. De maxima zijn koel en halen een 13 tot 15 graden, al zitten we daar in buien fors onder. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind, aan zee is die eerder noordoostelijk.

Geert, vrijdag 14 mei, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is weer een nieuw filmpje: dit keer over de slanke sleutelbloem. Een ranke verschijning in (natte) bossen in het voorjaar: