ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten in een moeras van lagedrukgebieden. Het hoofdlaag bevindt zich nog steeds boven de Britse Eilanden, maar ook boven Frankrijk ligt een kern van lage druk. Daarin bevinden zich diverse (restanten van) oude storingen en/of buienlijnen die amper van hun plaats komen. Zo’n oude storing ligt vandaag boven het noorden van Frankrijk en trekt langzaam via onze regio richting Zuid Nederland. Ook morgen verandert er weinig of niets aan deze situatie. Zaterdag arriveert een volgende lagedrukgebied met storingen via de Britse Eilanden in onze omgeving. Dat laag blijft vervolgens ook weer enkele dagen in onze buurt rondtollen zodat het zeer onstabiel blijft. Wat verder opvalt aan de verwachtingen van vandaag, is dat de temperaturen op korte termijn een flinke duw omlaag gekregen hebben. Veel meer dan 13-14 graden zal het dit verlengde weekend niet worden. Ook als we kijken naar de pluimverwachting op middellange en lange termijn, dan zit er amper verandering aan te komen. De hele volgende week staat in het teken van onstabiel, wisselvallig en vooral ook koel weer. Je ziet duidelijk dat de maxima nog amper boven de 15 graden uitkomen en dat er elke dag neerslag ingetekend staat:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt een volgende regen- en buienzone klaar. Die zal in de loop van de dag van zuid naar noord door onze omgeving trekken, met de hele dag door een zwaar bewolkte hemel. Daarbij zijn er van tijd tot tijd perioden van regen en/of buien. Vanochtend gaat het vooral om perioden van wat lichte verspreide regen. Vanmiddag kan het al eens wat harder regenen of kunnen zich enkele fellere buien ontwikkelen. Eventueel lokaal – en vooral landinwaarts – met kans op een paar donderklappen. Ook hagel is daarbij mogelijk. Net als de vorige dagen geldt steeds dat de buien lokaal zijn en dat er dus ook zeker plekken zijn die het droog houden. De temperaturen komen amper van hun plek met maxima tussen 13 en 14 graden en dat is een serieuze afkoeling ten opzichte van eerdere verwachtingen. Tijdens perioden van regen of buien is dat uiteraard zelfs nog een aantal graden minder.

Vanavond verdwijnt de buiigheid weer en is het tijdelijk rustig en droger. In de nacht loopt de kans op een bui dan weer op en kan het wat nevelig of mistig worden tegen de ochtend. Minima rond 5 à 7 graden.

Morgen:

Morgen houdt de wisselvalligheid aan. Er verandert zo goed als niets op de weerkaarten en we belanden in een lagedrukmoeras met rondtollende gebieden van oplevende buiigheid of wat regen, telkens afgewisseld met betere perioden. De buiigheid wordt telkens het grootste in de (late) namiddag en vooravond. Ook morgen kunnen er in de namiddag erg felle buien opduiken met kans op onweer en hagel en veel regen op een korte periode. De temperaturen komen niet of amper van hun plaats en zitten opnieuw erg laag voor de tijd van het jaar. Veel meer dan 13-14 graden zullen we helaas ook morgen niet noteren. De wind is telkens zwak uit een west tot zuidwestelijke richting.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig met een mix van veel wolken en wat opklaringen. Er blijft kans op een bui bij minima rond 5 à 7 graden.

Overmorgen:

Zaterdag maakt een volgende storing haar opwachting en kan het in de loop van de dag weer gaan regenen. Het blijft erg koel maxima die terugvallen op 11-12 graden in de regen. Buiten de regen om kan dat een paar graden meer zijn.

Later:

Zondag staat er ook al geen verbetering te wachten. Het blijft koel en zeer onstabiel met tal van buien die in de loop van de dag weer opduiken.

Samenvatting:

Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met sporadisch eens een opklaring. In de ochtend is wat verspreide lichte regen mogelijk, vanmiddag kan het harder regenen of vallen een paar verspreide buien. Landinwaarts mogelijk met onweer. Het wordt weer koeler met maxima van hoogstens 13-14 graden en een zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 13 mei, 09.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is weer een nieuw filmpje: dit keer over de slanke sleutelbloem. Een ranke verschijning in (natte) bossen in het voorjaar: