DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen twee sturende luchtdruksystemen in. Enerzijds vinden we een uitgebreid laag terug boven Scandinavië. Anderzijds ligt er een sterk hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Het laag heeft een randstoring die via het noorden van Nederland richting Duitsland trekt. Het daaraan verbonden frontensysteem trok de voorbije nacht door onze regio. Vandaag overdag zitten we achter die fronten in een nog altijd stevige noordwestelijke stroming. Die voert koele en onstabiele lucht aan. Daarin trekken de komende dagen nog enkele storingen door onze omgeving op de flank van het zich verder uitbreidende Britse hoog. Dat hoog trekt in de loop van de week naar het noorden en komt uiteindelijk eind van de week boven Scandinavië terecht. Daardoor wordt de stroming bij ons later noordelijk en zelfs noordoostelijk waarmee nog koelere lucht aangevoerd zal worden. Volgende week zou het hoog dan geleidelijk kantelen waardoor er later in de week erg zachte lucht vanuit het zuiden tot bij ons zou kunnen geraken. De pluim verduidelijkt deze diverse fases in ons weerbeeld: eerst nog wisselvallig, gevolgd door een duidelijk nog koelere fase waarna dan een lente-opwarming op het menu zou staan:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft de wisselvalligheid voortduren. In de vroege ochtend trekt eerst nog een storing voorbij met vooral in het zuiden van de regio nog wat regen of buien. Vanuit het noorden komen echter al snel meer en brede opklaringen binnengelopen. We krijgen dan vervolgens overdag een mix van wolken en opklaringen, maar nog steeds met kans op een bui. De wind draait wat meer naar west tot noordwest en het blijft aan de koele kant met maxima rond een 8-tal graden. Die wind kan per momenten trouwens ook weer flink opspelen. Aan zee kan die vrij krachtig tot krachtig waaien, boven land matig tot vrij krachtig.

Vanavond, maar vooral vannacht neemt de bewolking dan geleidelijk aan weer toe bij minima rond een 4-5 graden. Tegen de ochtend kan er aan zee al wat regen opduiken.

Morgen:

Morgen trekt een volgende storing over onze omgeving. Het is dan opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. De bewolking overheerst en de maxima raken weer niet veel verder dan tot rond een 7 tot 8 graden. Ook de wind blijft redelijk meespelen uit een west tot noordwestelijke hoek.

In de nacht naar woensdag is het droger geworden, al blijft een bui zeker mogelijk. De minima dalen tot rond een 3-4 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag lijkt het droger te worden. De wind draait dan wel naar een koelere noordelijke hoek, maar er is ook ruimte voor opklaringen. De temperaturen blijven aan de koele kant met 7 tot maximaal 8 graden. Toch is wat regen of een bui niet volledig uitgesloten, zeker niet later op de dag wanneer opnieuw een zwakke storing vanuit het noorden tot over onze regio zou kunnen schuiven.

Ook in de nacht naar donderdag is wat regen of een bui niet uitgesloten.

Later:

Donderdag komen er geleidelijk meer opklaringen, al blijft ook dan een enkele bui zeker mogelijk. De temperaturen dalen nog wat en de maxima zitten dan maar op 6 tot 8 graden.

Vooral de nacht naar vrijdag zou een koude nacht kunnen worden met mogelijk wat vorst aan de grond.

Samenvatting:

Vandaag blijft het wisselend bewolkt. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af met kans op nog een verspreide bui. Het is koel met maxima rond 8 graden en in de loop van de dag komt er ook weer flink wat wind te staan uit het noordwesten.

Geert, maandag 15 maart, 06.50 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De cornus mas staat intussen overal volop te bloeien: