MA

05/13/2024

Weertype

Weertype

14° | 22°

30 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
De vooruitzichten voor dinsdag zijn erg wispelturig door de nabijheid van een front. Zag het er [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag keert het front dat dinsdagavond passeerde, mogelijk terug met opnieuw een zwaar bewo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sturende depressie ligt voor de Noorse kust en vult daar verder op. Een randstoring van dit laag is de voorbije nacht met regen en wind door onze omgeving getrokken. Die storing trekt verder Europa binnen, maar we zitten nog de hele dag achter die storing in een stevige westelijke stroming met vorming van verspreide buien. Ook komende nacht moeten we nog een randstoring met buien van dit laag verwerken en ook begin volgende week volgen nog enkele storingen. Vervolgens ontwikkelt zich ten westen van de Britse Eilanden in het weekeind een hogedrukgebied, waardoor de stroming bij ons wat kantelt en meer noordwest wordt. Daarin trekken nog altijd enkele storingen en buienlijnen mee, maar later volgende week krijgt het hoog tijdelijk meer grip op ons weer. Dat leidt opnieuw tot koeler weer met vooral tijdens de nachten later volgende week lagere temperaturen, al blijven ook de maxima aan de koele kant. De pluim van deze ochtend laat dat duidelijk zien:

We zien hierin de eerste dagen de eerder normale en later ronduit koele temperaturen die ook de hele volgende week zullen aanhouden. In de tweede helft van de week is zelfs nachtvorst mogelijk. Er is daarbij ook heel regelmatig wat regen te zien. Tot en met midden volgende week blijft het dan ook erg wisselvallig en aan de koele kant.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt opnieuw een erg onstuimige dag. De voorbije nacht trok een storing voorbij en overdag zitten we in een onstabiel weertype met opklaringen, maar ook met buien. Er komt ook weer wat minder zachte lucht aan met maxima die weer wat zakken naar een 8, maximaal 9 graden. De westelijke wind blijft stevig doorwaaien. Aan zee is die krachtig tot hard, boven land vrij krachtig. Er zijn windstoten mogelijk, vooral tijdens en rond buien, van 80 à 90 km per uur. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af, maar buien blijven mogelijk. Dat kunnen zelfs buien zijn met wat hagel of een donderklap erbij.

Vanavond en vannacht verandert er hier niet veel aan. Het blijft vrij winderig en in de loop van de nacht neemt de kans op buien en regen weer toe wanneer een volgende buienstoring door onze omgeving trekt. Ook dan zijn felle buien mogelijk met hagel en onweer. De minima dalen tot rond een 5-tal graden.

Morgen:

Morgen lijkt alles een stuk rustiger en stabieler te verlopen. In de ochtend trekt eerst nog een storing door met wat regen of buien. Ook nadien blijft de kans op een bui bestaan, maar wordt toch kleiner. De droge perioden overheersen en met een aantal brede opklaringen erbij, kan het van tijd tot tijd zelfs vrij vriendelijk zijn. Zeker in de namiddag wanneer we een langere droge periode krijgen. Maxima rond 8 graden bij een verder afnemende en naar west draaiende wind.

In de nacht naar maandag volgt dan weer een storing met perioden van regen. Minima dan eerder weer rond 5-6 graden.

Overmorgen:

Maandag blijft de wisselvalligheid voortduren. In de ochtend trekt eerst nog een storing voorbij. We krijgen dan vervolgens overdag een mix van wolken en opklaringen, maar nog steeds met kans op een bui. De wind draait wat meer naar west tot noordwest en het blijft aan de koele kant met maxima rond een 8-tal graden.

Later:

Dinsdag is het nog steeds niet volledig droog. Er is nog altijd kans op eens een bui of wat regen en het wordt ook wat koeler. We halen nog een 7 tot 8 graden bij een naar noordwest tot noord draaiende wind. Die waait overigens nog altijd matig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een winderig en wisselvallig weertype. De westelijke wind speelt per momenten flink op, zeker tijdens en rond buien zijn forse uitschieters mogelijk. Er vallen ook regelmatig een paar buien. De maxima zitten daarbij rond 8, misschien hoogstens 9 graden.

Geert, zaterdag 13 maart, 09.05 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De minuut van deze week zoomt in op een prachtige zonsondergang: