DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stormlaag, ‘Lola’ genoemd, ligt intussen voor de Noorse kust en vult daar verder op. Achter de storingen van dat laag, zijn we in een sterke westelijke stroming terechtgekomen, waarin zich nog diverse nieuwe storingen en buienlijnen gaan ontwikkelen. Een eerste buienlijn trekt in de loop van vandaag van west naar oost over onze omgeving met enkele forse buien. Een volgende storing komt er dan vanavond en vannacht aan. Dit is een CAD, een Cold Air Development ofwel een buienlijn die zich tot een front met koufronteigenschappen ontwikkelt. Ook daarop kan het vanavond en vannacht fors regenen. Zaterdagochtend kan dit ook nog aanleiding geven tot een fors windveld. Vervolgens ontwikkelt zich ten westen van de Britse Eilanden in het weekeind een hogedrukgebied, waardoor de stroming bij ons wat kantelt en meer noordwest wordt. Daarin trekken nog altijd enkele storingen en buienlijnen mee, maar later volgende week krijgt het hoog tijdelijk meer grip op ons weer. Dat leidt tot wat frisser weer met vooral tijdens de nachten later volgende week lagere temperaturen, al blijven ook de maxima aan de koele kant. De pluim van deze ochtend laat dat duidelijk zien:

We zien hierin de eerste dagen de eerder normale tot koele temperaturen die ook de hele volgende week zullen aanhouden. Er is daarbij ook heel regelmatig wat regen te zien. Tot en met midden volgende week blijft het dan ook erg wisselvallig en aan de koele kant.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijven we met een erg wisselvallig weertype zitten. Het blijft stevig waaien, al start de dag wel rustiger met een eerder zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. Daar blijft die zitten. Die trekt later vandaag weer aan en dan blijven felle rukwinden mogelijk. We starten vanochtend rond een 5-6 graden. De maxima zitten dan vanmiddag rond een 8 à 9 graden en in de loop van de dag krijgen we ook met een periode van regen en/of buien te maken. De eerste buien dienen zich later vanochtend al aan en tot een flink stuk in de middag moeten we daar rekening mee houden. Daar kunnen felle buien tussen zitten, zelfs met kans op onweer en hagel. Tijdens en rond de buien zijn ook weer felle rukwinden mogelijk tot 70 à 80 km per uur.

Ook in de nacht naar zaterdag houdt dit wisselvallige weertype aan. Er trekt later vannacht opnieuw een front binnen (CAD: zie inleiding) met perioden van regen of buien. Minima rond een 4-5 graden. De wind speelt weer flink mee en trekt tegen de ochtend zelfs nog aan.

Morgen:

Morgen wordt opnieuw een erg onstuimige dag. Het blijft hard waaien en in de loop van de vroege ochtend verwerken we ook nog een actieve regenzone. Er kan dan weer een tijd felle regen vallen bij forse windstoten die weer gemakkelijk tot een 80 à 100 km per uur kunnen halen. Er komt ook weer wat minder zachte lucht aan met maxima die weer wat zakken naar een 8, maximaal 9 graden. In de namiddag is het wel droog met een aantal brede opklaringen en de wind neemt af. Het wordt dan toch weer een stuk vriendelijker weer.

De nacht naar zondag verloopt rustiger met minima die opnieuw naar een 4-6 graden dalen. De kans op wat regen of een bui blijft bestaan want ook dan trekt een eerder zwak front nog door onze regio.

Overmorgen:

Zondag lijkt alles een stuk rustiger en stabieler te verlopen. De kans op een bui blijft bestaan, maar wordt toch kleiner. De droge perioden overheersen en met een aantal brede opklaringen erbij, kan het van tijd tot tijd zelfs vrij vriendelijk zijn. Maxima rond 8-9 graden bij een verder afnemende en naar west draaiende wind.

In de nacht naar maandag volgt dan weer een storing met perioden van regen. Minima dan eerder weer rond 5-6 graden.

Later:

Maandag blijft de wisselvalligheid voortduren. We krijgen overdag een mix van wolken en opklaringen, maar nog steeds met kans op een bui. De wind draait wat meer naar west tot noordwest en het blijft aan de koele kant met maxima rond een 8-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag start kalmer met zelfs een zwakke tot matige wind. Overdag trekt die weer aan uit zuidwest. Er verschijnen gaandeweg ook buien en die kunnen later fel worden, zelfs met kans op onweer en hagel. Tijdens en rond de buien staat er ook weer veel wind met felle rukwinden. Maxima rond een 8 à 9 graden.

Geert, vrijdag 12 maart, 06.40 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De minuut van deze week zoomt in op een prachtige zonsondergang: