ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten met een hogedrukgebied dat intussen boven Oost-Europa en de Middellandse Zee ligt. Tussen IJsland en Schotland vinden we een lagedrukgebied terug dat daar wat rondjes draait. De storingen van dit laag zetten gisteren al vanuit het westen de aanval in op de koude continentale lucht waarin we ons tot dan nog bevonden. Intussen is een eerste reeks storingen doorgetrokken en komen we in zachtere oceaanlucht terecht met oplopende temperaturen. Daarmee is een eind gekomen aan een forse winterweek. De komende dagen trekken nog meer storingen, verbonden aan dit IJslandse laag, door onze omgeving waarbij steeds zachtere lucht wordt aangevoerd. Intussen is ons hogedrukgebied dan volledig aangekomen boven de Middellandse Zee. Tegen eind van de week vinden boven Oost-Europa en Scandinavië weer forse drukstijgingen plaats. Boven de Oceaan blijft de luchtdruk laag. Daarbij komen wij in een diepe zuidstroming terecht met aanvoer van nog zachtere lucht tegen het weekeind. De maxima kunnen daarbij zelfs richting 15 graden en meer (…) gaan. Het lijkt er dus sterk op dat we van een forse winterweek snel overgaan naar vroeg, zacht en droog lenteweer. De maxima die daarbij in de pluim getoond worden, zijn op zijn minst surrealistisch te noemen voor eind februari en horen meer in een aprilmaand thuis dan in deze periode van het jaar. Toch maar eens afwachten of de soep echt zo heet zal gegeten worden als ze opgediend wordt, maar gezien de opwarmende trend van de laatste jaren, is dit zeker niet onmogelijk, maar het blijft zeer opmerkelijk:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt al een volgende storing door onze omgeving. Een tweetal zelfs, maar de eerste is nauwelijks actief en passeert vanochtend zo goed als geruisloos. Enkel in het noorden van Nederland levert die wat regen op. Bij ons blijft het droog. Er komt wel zachtere lucht binnen met temperaturen die gaandeweg oplopen naar een tiental graden. Er blijft erg veel bewolking hangen, al is een tijdelijke opklaring wel eens mogelijk. Al vrij vroeg in de namiddag loopt een volgende storing binnen. Ook die is niet zo actief, maar zal wel voor een nieuwe periode met wat regen zorgen. Tegen de late middag / avond wordt het al snel weer droog.

De nacht naar woensdag verloopt vrij zacht met minima rond 6-7 graden. Er kan ook dan eventueel nog sporadisch wat lichte regen of een enkele bui vallen, maar de droge perioden overheersen.

 

Morgen:

Ook morgen houden we het niet volledig droog. Eerder zwakke storingen trekken regelmatig over onze omgeving met telkens wat lichte regen of motregen. Geen grote hoeveelheden. De droge momenten zullen sowieso overheersen en nemen het grootste deel van de dag in. Het blijft ook erg zacht met maxima rond 10 tot 11 graden. Er staat daarbij een stevige zuidwestelijke wind.

Ook de nacht naar donderdag is vrij zacht met minima tot rond een 6-tal graden. De droge perioden blijven overheersen met slechts af en toe eens wat lichte regen of een bui en dan zeker nog niet op alle plaatsen.

Overmorgen:

Donderdag trekt er weer een actievere storing door onze regio. Het is dan weer zwaar bewolkt tot betrokken met tijdelijk ook weer perioden van regen. We blijven in erg zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 10 graden of meer. De wind blijft daarbij in een zuidwestelijke hoek zitten en waait meest matig, tot af en toe vrij krachtig.

Later:

Vrijdag is een meest droge dag. De temperaturen blijven zacht en lopen ook weer gemakkelijk naar 10 tot 12 graden op. Er komt meer ruimte voor opklaringen en dat is de opmaat voor een erg zacht en zonniger weekend.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zwaar bewolkte dag. Eerst is het nog lang droog, maar in de namiddag trekt een zwakke regenzone door onze regio met tijdelijk perioden van regen of wat buien. Het is zacht met maxima rond een tiental graden bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 16 februari, 06.20 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: