ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen IJsland en Schotland vinden we een lagedrukgebied terug dat daar wat rondjes draait. Een actieve randstoring van dat laag heeft zich intussen gevormd ten noordwesten van Ierland. Boven Europa is de luchtdruk een flink stuk hoger en die gaat de komende dagen alleen maar oplopen. Boven de Oceaan blijft de luchtdruk laag. We zitten de eerste dagen dan ook nog in een zuidwestelijke stroming met doortocht van enkele fronten die verbonden zijn aan de Ierse randstoring. Daarna komen wij tegen het weekeind in een diepe zuidstroming terecht met aanvoer van nog zachtere lucht tegen het weekeind. De maxima kunnen daarbij zelfs richting 15 graden en meer (…) gaan. Het lijkt er dus sterk op dat we van een forse winterweek snel overgaan naar vroeg, zacht en droog lenteweer. De voorbije dagen toonden de pluimen daarbij vanaf zaterdag een opmerkelijke reeks van 5-6 dagen dat we zonder moeite de 15 graden zouden kunnen halen. Met het dichterbij komen van die dagen, blijven die hoge maxima in de pluimen zitten, zij het met variatie van dag tot dag, maar het is toch duidelijk dat we vanaf zaterdag een lente-achtige periode zullen gaan beleven. Merk ook de neerslagpluim op: een flatline, waarmee het voor een lange periode volledig droog zou gaan worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag houden we het nog niet volledig droog. Eerder zwakke storingen trekken regelmatig over onze omgeving met telkens wat lichte regen of motregen. Geen grote hoeveelheden. De droge momenten zullen sowieso overheersen en nemen het grootste deel van de dag in. Zeker vanochtend is het overal volledig droog met een mix van wolken en opklaringen. Vanmiddag is dan een lokale bui of eens wat lichte regen mogelijk. Het blijft ook erg zacht met maxima rond 10 tot 11 graden. Lokaal kan misschien net de 12 aangetikt worden. Er staat daarbij een stevige zuidwestelijke wind. Aan zee wordt die mogelijk krachtig in de namiddag.

Ook  vanavond en vannacht is het vrij zacht met minima tot rond een 6 à 7-tal graden. De droge perioden blijven overheersen al is een heel enkele drup regen niet volledig uit te sluiten. De zuidwestelijke wind blijft wel vrij flink doorwaaien.

 

Morgen:

Morgen trekt er weer een actievere storing door onze regio. In de ochtend is het nog droog en wisselend bewolkt. In de namiddag is het dan weer zwaar bewolkt tot betrokken met tijdelijk ook weer perioden van regen. We blijven in erg zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 10-11 graden of meer. De wind blijft daarbij in een zuidwestelijke hoek zitten en waait meest matig, tot af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag wordt het dan droog en komen er geleidelijk aan bredere opklaringen binnenwaaien.

Overmorgen:

Vrijdag is een droge dag. De temperaturen blijven zacht en lopen ook weer gemakkelijk naar 10 graden op. Iets minder dan de vorige dagen dus. Er komt meer ruimte voor opklaringen en dat is de opmaat voor een erg zacht en zonniger weekend.

Later:

Zaterdag is het licht tot wisselend bewolkt geworden met flink wat ruimte voor zonnige perioden. Er wordt met een naar zuid gedraaide wind dan duidelijk veel zachtere lucht aangevoerd waarin de maxima fors kunnen oplopen. We noteren dan toch al gemakkelijk een 13 tot 14 graden, landinwaarts zelfs maxima tot rond 15 graden. Het blijft droog.

Samenvatting:

Vandaag is het in de ochtend droog met een mix van wolken en opklaringen. In de namiddag komt er meer bewolking en uiteindelijk kan er later in de middag wat regen of een lokale bui vallen, maar zeker niet overal. Het is wel erg zacht met maxima rond 10-11 graden en een behoorlijk doorstaande zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 17 februari, 06.30 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: