ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten met een hogedrukgebied met kern boven Oostenrijk. Dit hoog houdt nog even een uitloper aan richting Scandinavië, maar die verzwakt verder en het hoog zakt steeds zuidelijker weg richting de Middellandse Zee. Bij IJsland vinden we een lagedrukgebied terug dat daar wat rondjes draait. De storingen van dit laag zetten vanuit het westen de aanval in op de koude continentale lucht waarin we ons tot vannacht nog bevonden. Intussen is een eerste reeks storingen doorgetrokken en komen we in zachtere oceaanlucht terecht met oplopende temperaturen. Daarmee is een eind gekomen aan een forse winterweek. De komende dagen trekken nog meer storingen, verbonden aan dit IJslandse laag, door onze omgeving waarbij steeds zachtere lucht wordt aangevoerd. Intussen is ons hogedrukgebied dan aangekomen boven de Middellandse Zee. Tegen eind van de week vinden boven Oost-Europa en Scandinavië weer forse drukstijgingen plaats. Boven de Oceaan blijft de luchtdruk laag. Daarbij komen wij in een diepe zuidstroming terecht met aanvoer van nog zachtere lucht tegen het weekeind. De maxima kunnen daarbij zelfs richting 15 graden gaan. Het lijkt er dus sterk op dat we van een forse winterweek snel overgaan naar een soort van vroeg, zacht en droog lenteweer. De pluim is daar vrij eensgezind over:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok al een eerste Atlantische storing met regen door onze omgeving. Daarachter komen we vandaag in veel zachtere lucht terecht met positieve temperaturen en doorzettende dooi. We krijgen dan ook eerst een grijze ochtend met hier en daar nog wat regen of een bui. Vanmiddag wordt het dan meest droog en kan er wat ruimte zijn voor enkele opklaringen. Eventueel hier en daar nog een enkele bui. Met maxima van rond 6-7 graden zet de dooi dan door bij een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind. De sneeuw en sneeuwresten die er dan nog zijn, gaan overal geleidelijk volledig wegsmelten.

Vanavond en vannacht komt er geen nachtvorst meer aan te pas. De minima blijven dan met 4-5 graden overal ruim in de plus zitten. Ook aan de grond blijven de minima ruim positief. Er is daarbij veel bewolking, maar het blijft wel overwegend droog.

 

Morgen:

Morgen trekt al een volgende storing door onze omgeving. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen, vooral in de ochtend. In de namiddag wordt het droger en zijn er een aantal opklaringen, maar tegen het eind van de middag volgt er opnieuw regen. Het kwik stijgt meteen door naar dubbele cijfers en we noteren dan ook gemakkelijk een 10-tal graden bij een stevige zuidwestelijke wind. De winter is dan echt wel volledig van de kaart geveegd.

Morgenavond valt er eerst nog regen bij zachte temperaturen. De nacht naar woensdag verloopt vrij zacht met minima rond 4-5 graden. Er kan ook dan eventueel nog sporadisch wat lichte regen vallen.

Overmorgen:

Ook op woensdag houden we het niet volledig droog. Eerder zwakke storingen trekken regelmatig over onze omgeving met telkens wat lichte regen of motregen. Geen grote hoeveelheden. Het blijft wel zacht met maxima rond 8 tot 11 graden. Er staat daarbij een stevige zuidwestelijke wind.

Later:

Donderdag trekt er weer een actievere storing door onze regio. Het is dan weer zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. We blijven in erg zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 10 graden.

Samenvatting:

De winterse week is voorbij. Vandaag stroomt met een zuidwestelijke wind veel zachtere lucht binnen met maxima rond 6-7 graden. Daarbij is er vooral in de ochtend nog wat regen of een bui mogelijk. Vanmiddag is het meest droog met zelfs enkele opklaringen.

Geert, maandag 15 februari, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: