ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig hogedrukgebied dat inmiddels met kern boven Tsjechië ligt, beheerst nog steeds de weerkaarten, maar het verliest de greep op ons weer. Het hoog zakt geleidelijk verder en verder in zuidelijke richting weg waardoor de stroming meer en meer zuid wordt. Daardoor wordt de aanvoer van de koudste afgesneden. Vanaf de Atlantische Oceaan proberen lagedrukgebieden ook dichterbij te komen. Ze zetten de aanval in op het hogedrukgebied en die aanval zal ook slagen. Vandaag zien we geleidelijk meer en meer hoge wolken en later ook lagere wolken binnenlopen. Maandag en dinsdag trekken fronten dan over onze omgeving en die brengen de echt zachte lucht met zich mee. Later in de week lopen de maxima dan ook gemakkelijk op naar dubbele cijfers en de nachtvorsten verdwijnen volledig. Tegen het eind van de week en volgende weekeind noteren we mogelijk zelfs lente-achtige temperaturen die richting en zelfs flink over de 15 graden gaan tegen het komende weekeind. De pluim laat dit vanochtend duidelijk zien. Was er de voorbije dagen nog enige twijfel en wat voorbehoud over mogelijk nog koudere nachten later deze week, dan is dit scenario nu wel volledig van tafel geveegd. De winterse week is na het weekeind voorbij en we schakelen meteen over naar een veel en veel zachter weertype. Er zijn amper of nauwelijks nog koude lijntjes terug te vinden, zelfs niet op het eind van de verwachtingsperiode:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Deze ochtend was voorlopig de laatste waarbij we nog met matige nachtvorst opgestaan zijn. Vandaag draait de wind verder naar een zuidoostelijke tot zuidelijke richting en wordt nog wat minder koude lucht aangevoerd. Dat wordt dan de eerste dag waarbij we echt overal weer substantieel in de plus geraken. Het kan overdag wel tot een 3 graden worden. De bewolking neemt dan wel geleidelijk aan toe en we verliezen het erg zonnige karakter van het weer. Tegen het eind van de dag raakt het zwaar bewolkt.

Vanavond komt het dan nog hoogstens tijdelijk tot wat lichte nachtvorst, al kan de verder toenemende bewolking zelfs dat verhinderen. Veel meer dan tot rond de nul graden zullen we niet meer uitkomen. Na middernacht kan er wat lichte regen beginnen vallen. Misschien heel plaatselijk eerst nog wat smeltende sneeuw, maar het is al snel overal regen. Die kan lokaal wel nog op een bevroren ondergrond vallen waardoor het hier en daar wel nog glad kan worden. De temperaturen lopen echter op en tegen de ochtend is het al een 2 tot 3 graden geworden.

 

Morgen:

Morgen wordt dan een grijze en bewolkte dag waarbij het wat kan gaan regenen, vooral in de ochtend en in de eerste uren van de middag. Een Atlantische storing brengt dan zachtere lucht met zich mee waarbij de dooi definitief inzet en het later op de dag zelfs 6 tot 8 graden kan gaan worden. Later in de middag wordt het droog en kan er wat ruimte zijn voor enkele opklaringen. De sneeuw en sneeuwresten die er dan nog zijn, gaan overal volledig wegsmelten.

In de nacht naar dinsdag komt er geen nachtvorst meer aan te pas. De minima blijven dan met 3-4 graden overal ruim in de plus zitten.

Overmorgen:

Dinsdag trekt al een volgende storing door onze omgeving. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen, vooral in de ochtend. In de latere namiddag wordt het droger en zijn er een aantal opklaringen. Het kwik stijgt meteen door naar dubbele cijfers en we noteren dan ook gemakkelijk een 10-tal graden bij een stevige zuidwestelijke wind. De winter is dan echt wel volledig van de kaart geveegd.

De nacht naar woensdag verloopt vrij zacht met minima rond 4-5 graden. Er kan ook dan eventueel nog sporadisch wat lichte regen vallen.

Later:

Ook op woensdag houden we het niet volledig droog. Eerder zwakke storingen trekken regelmatig over onze omgeving met telkens wat lichte regen of motregen. Geen grote hoeveelheden. Het blijft wel zacht met maxima rond 8 tot 11 graden.

Samenvatting:

Vandaag is de laatste koude dag. Toch lopen de maxima vanmiddag al gemakkelijk op naar een 3-tal graden. We verliezen ook het zonnige karakter van het weer. De bewolking neemt toe en uiteindelijk raakt het tegen vanavond volledig bewolkt. In de loop van de nacht volgt wat lichte regen. De nachtvorst verdwijnt.

Geert, zondag 14 februari, 09.45 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: