ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig Scandinavisch hogedrukgebied, beheerst nog steeds de weerkaarten, maar het verliest de greep op ons weer. Het hoog zakt dit weekend geleidelijk wat meer in zuidelijke richting weg waardoor de stroming meer en meer zuidoost tot zuid wordt. Daardoor wordt de aanvoer van de koudste lucht geleidelijk afgesneden, iets wat we vooral op zondag zullen merken. Vanaf de Atlantische Oceaan proberen lagedrukgebieden ook dichterbij te komen. Ze zetten in de loop van het weekeind de aanval in op het hogedrukgebied en die aanval zal begin volgende week volledig slagen. In het weekeind zien we al geleidelijk meer en meer hoge wolken en later ook lagere wolken binnenlopen. Maandag en dinsdag trekken fronten dan over onze omgeving en die brengen de echt zachte lucht met zich mee. Later in de week lopen de maxima dan ook gemakkelijk op naar dubbele cijfers en de nachtvorsten verdwijnen volledig. Tegen het eind van de week en volgende weekeind noteren we mogelijk zelfs lente-achtige temperaturen die richting de 15 graden gaan. De pluim laat dit vanochtend duidelijk zien. Was er de voorbije dagen nog enige twijfel en wat voorbehoud over mogelijk nog koudere nachten later deze week, dan is dit scenario nu wel volledig van tafel geveegd. De winterse week is na het weekeind voorbij en we schakelen meteen over naar een veel en veel zachter weertype:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag overdag kan de wind wat meer naar een zuidoostelijke hoek draaien. Daarmee wordt de aanvoer van de koudste lucht afgesneden en met opnieuw redelijk wat zon erbij, kan het dan overdag rond of misschien zelfs net iets boven het nulpunt worden. Veel meer dan een graad boven het vriespunt lijkt het echter niet te worden. Op vele plekken houden we ook licht negatieve waarden of waarden net rond het vriespunt. Er kunnen geleidelijk ook weer wat meer wolkenvelden opduiken, vooral in de vorm van hoge wolkensluiers die vanaf de kust binnenlopen.

Vanavond en in de nacht gaat het opnieuw vriezen, maar niet meer zo fel. We hebben de koudste temperaturen dan wel gehad. De minima dalen dan niettemin toch nog naar een -7 tot -6 graden tegen de ochtend. Er drijven ook dan wel enkele velden hoge bewolking voorbij bij een zwakke naar zuid draaiende wind.

 

Morgen:

Morgen draait de wind verder naar een zuidoostelijke tot zuidelijke richting en wordt nog wat minder koude lucht aangevoerd. Dat wordt dan de eerste dag waarbij we echt overal weer substantieel in de plus geraken. Het kan overdag wel tot een 3-4 graden worden. De bewolking neemt dan wel geleidelijk aan toe en we verliezen het erg zonnige karakter van het weer. Tegen het eind van de dag raakt het zwaar bewolkt.

In de nacht naar maandag komt het dan nog hoogstens tot wat lichte nachtvorst, al kan de verder toenemende bewolking zelfs dat verhinderen. Tegen de ochtend kan er eventueel wat natte of smeltende sneeuw vallen, die dan later op maandag snel in regen zal overgaan.

Overmorgen:

Maandag wordt dan een grijze en bewolkte dag waarbij het wat kan gaan regenen, vooral in de ochtend. Die neerslag wordt eventueel eerst nog door wat natte of smeltende sneeuw voorafgegaan, maar dat gaat snel over in regen. Een Atlantische storing brengt dan zachtere lucht met zich mee waarbij de dooi definitief inzet en het later op de dag zelfs 6 tot 8 graden kan gaan worden.

In de nacht naar dinsdag komt er geen nachtvorst meer aan te pas. De minima blijven dan met 3-4 graden overal ruim in de plus zitten.

Later:

Dinsdag trekt al een volgende storing door onze omgeving. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen, vooral in de ochtend. In de namiddag wordt het droog en zijn er een aantal opklaringen. Het kwik stijgt meteen door naar dubbele cijfers en we noteren dan ook gemakkelijk een 10-tal graden bij een stevige zuidwestelijke wind. De winter is dan echt wel volledig van de kaart geveegd.

Samenvatting:

Vandaag is nog een koude dag. De dag begint met forse vriestemperaturen en overdag halen we niet veel meer dan maxima tussen -1 en +1 graad. Er is veel zon, al verschijnen er ook wel wat hoge sluierwolken. De wind draait naar zuidoost en waait matig, aan zee soms vrij krachtig en laat het nog steeds kouder aanvoelen dan het in werkelijkheid is.

Geert, zaterdag 13 februari, 09.45 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog net voor de winterse inval, kon ik nog onze bloeiende lentecyclamen op film zetten. Hopelijk komen ze deze winterse periode goed door …: